Even het brein uitzetten, de agenda dichtklappen, de telefoon op stil en helemaal tot jezelf komen. Geen drukte niks: Een vakantie waarin je helemaal tot rust zal komen. Kies voor een minimalistische vakantie, bijvoorbeeld een huisje midden in de natuur. Geen afleiding, maar vooral stilte en zo nu en dan een heerlijke wandeling. Waar lukt dat beter dan in een vakantiewoning op de Veluwe!

Waarom zou je hiervoor kiezen?

Maar als ik geen volgeplande vakantie heb met een woning die alle technologieën in huis heeft, hoe kan ik dan een leuke vakantie beleven? We horen het je al denken, maar geen paniek! Met minimalistisch wordt niet meteen bedoeld dat je in een koud, houten hutje hoeft te verblijven. In tegendeel, de meeste vakantiehuisjes zijn vaak modern ingericht en van alle gemakken voorzien. Er zo nu en dan eens bij stil staan dat je niet alles nodig hebt om te genieten, geeft echter wel een relaxt en voldaan gevoel. En dat is hoe je terug wilt komen van vakantie: relaxt en voldaan.

Vakantie is er om te genieten en alle blije koppen op Instagram verzekeren je ervan dat iedereen het altijd zo geweldig heeft. Maar waar iedereen over zwijgt, is dat vakantie ook stress met zich mee brengt. Vooraf moet er vaak een hoop geregeld worden en eenmaal ter plekke ‘moet’ er ook dagelijks wat ondernomen worden.

Waarom is dat eigenlijk? Voeg wat minimalisme aan je vakantie toe en je merkt echt wat het met je mood doet. Kies een knus huisje op een verlaten plek in of nabij één van de vele natuurgebieden die Nederland rijk is. Geen ditjes en datjes, niet zoveel prikkels: gewoon simpel. Dan krijg je pas écht blije koppen. Dit geldt vooral voor kinderen, want die (van ons) vermaken zich op de meest simpele manieren. Een pretpark is leuk, maar in het bos paddenstoelen fotograferen of een hut van takken bouwen vinden ze net zo mooi.

Vakantiehuisjes heb je in veel soorten en maten, vaak met bijbehorende prijs. Daarbij heb je keuze tussen huisjes op een vakantiepark of juist niet op een vakantiepark. Vaak biedt een vakantiepark aanvullende faciliteiten, maar ook weer meer afleiding. De kinderen kunnen echter een speeltuin of een zwembad wel zeer goed kunnen waarderen.

Een vakantiepark op de Veluwe is een goede basis voor een minimalistische vakantie. Leer over deze manier van op vakantie gaan en krijg meer ruimte – letterlijk en figuurlijk – om te genieten van deze prachtige omgeving.

Ik ga op vakantie en ik neem mee…

Minimalistisch op vakantie begint al bij het pakken van je weekendtas of de rugzak? Niet moeilijk denken, gewoon pakken wat essentieel is: sleutel, portemonnee, wat leesvoer etc. Iedereen betrapt zichzelf er wel eens op dat er veel mee gaat in de tas, wat niet eens gebruikt wordt. Zo hebben wij doorgaans maar 1 setje kleding (in laagjes) voor de kinderen. Wat wasmiddel mee en ter plekke komen we er wel uit.

Tien T-shirts, zeven hemdjes, vijf broeken waar nog eens vier korte broeken bij komen. Dan heb je nog die vijf paar schoenen… en dan is nóg niet genoeg. Minimaliseer je bagage en pak precies genoeg voor het aantal dagen dat je weg bent, Misschien een extra setje voor wanneer iets nat of erg vies wordt, maar hou het daarbij. Op die manier hoef je niks mee te zeulen en heb je minder keuzestress op je vakantie.

Het is lastig om dingen niét mee te nemen, dat snappen we allemaal. Hier een paar tips om te starten met minimalistisch inpakken:

  1. Pak je spullen en geef het de labels ‘essentieel’ en ‘leuk vinden’. Geef jezelf een limiet aan spullen uit de laatste categorie en maak keuzes. Gebruik een vacuümzak om de kleding zo compact mogelijk mee te kunnen nemen. Wij gebruiken verder altijd een paar Eagle Creek Pack-it packing cubes waar je makkelijk kleding per categorie in mee kunt nemen (vanwege de dubbele rits ook heel compact).
  2. Wil je lezen? Neem geen zes boeken mee, maar kies voor bijvoorbeeld een e-reader. Tablets van de kinderen blijven lekker thuis, tenzij het heel lang rijden is naar de bestemming. Ter plekke kunnen de kinderen eventueel gewoon nog even tv kijken, bijvoorbeeld vlak voor etenstijd (en wat de tv te bieden heeft).
  3. Ga vooraf goed na wat er allemaal standaard in het vakantiehuisje aanwezig is. De meeste sites tonen een lijst met faciliteiten. Vaak kan je hier ook nog even contact over opnemen met de verhuurder. Zo kun je er vooral specifieke wensen leerleggen (extra kinderstoel of een kaasschaaf bijvoorbeeld). Scheelt weer een hoop spullen die je lekker thuis kunt laten.
  4. Is het toch moeilijk om bepaalde dingen thuis te laten? Neem het dan mee in de auto en bepaal ter plekke of het nodig is. Wij hebben bijvoorbeeld altijd een reistas met reservekleding en onder het luik in de achterbak zitten vaak de regenlaarzen en reserveschoenen.

Een heerlijk, rustgevende vakantie zit er zo zeker wel in. Ga jij het binnenkort proberen?

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je mooie landen of toffe plekjes die we zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.