Wil je een dagje uit in Nederland, maar heb je geen zin om tussen de toeristen te staan op de kaasmarkt of Keukenhof? Geen probleem, er zijn nog steeds meer dan voldoende andere opties. Op deze pagina hebben we een aantal plekken voor je verzameld die uniek zijn en zeker een bezoekje verdienen.

Een uniek verblijf

Natuurlijk reis je niet helemaal af naar een bijzondere plek om vervolgens daar te verblijven in een saaie ruimte. Als je van je hele trip een avontuur wil maken, kun je via bijvoorbeeld deze website een woning vinden die helemaal aansluit bij jouw avontuur. Neem even de tijd om al je opties te overwegen, want dan is de kans groter dat je een verblijf zal vinden waar je blij van wordt. Onderschat niet hoe belangrijk het is om een fijne plek te vinden waar je in de avond weer even kunt bijkomen.

1. De Veluwe

De Veluwe

De nationale parken van Nederland draaien om alles wat met natuur én cultuur te maken heeft. In Nederland zijn er in totaal ongeveer 23 te vinden, waarbij de Utrechtse heuvelrug, de Biesbosch en Schiermonnikoog de bekendste zijn. Bezoek ook eens het nationaal park de Hoge Veluwe, want hier vind je het Kröller Möller Museum, waar natuur en cultuur op een hele mooie manier samenkomen. De beeldentuin heeft een verzameling van meer dan 150 verschillende kunstwerken, waarvan de Kijk uit Attention de meest bijzondere is. Je kunt 270 treden oplopen en vanaf 52 meter hoogte een prachtig uitzicht over de hele Veluwe bewonderen. Het museum is zo groot dat iedere individuele bezoeker meer dan genoeg ruimte heeft.

2. Marken

Marken

Als je liever wel in de buurt van de hoofdstad blijft, is Marken altijd een goede optie. Deze plek was vroeger een schiereiland, maar wordt nu met het vasteland verbonden via de Zeedijk. Op het eiland vind je ook een vuurtoren, het ‘Paard van Marken’ wat alleen te voet bereikbaar is. Vanaf de dijk doe je er ongeveer een half uur over om naar de vuurtoren te wandelen, wat precies genoeg is om al je zorgen in de stad achter te laten. Voor de liefhebbers van fietsen is een rondje om het Markermeer zeker aan te raden, in totaal kun je je daar zeker vier uur helemaal uitleven. De meeste toeristen zijn van deze plek nog niet op de hoogte, zelfs de meeste Nederlanders zijn er nog niet geweest.

3. Thorn

Thorn

Het Limburgse Thorn staat bekend om de monumentale panden met witgeschilderde muren. Vroeger was het een minivorstendom waar een aantal vrouwen met adellijke status woonden. Tot 1794 hadden zij het in Thorn voor het zeggen, totdat de Fransen het van ze overnamen. Die hielden daarbij één bijzondere regel aan. De hoogte van de belasting werd namelijk bepaald aan de hand van de grootte van de ramen, wat ertoe leidde dat de arme mensen hun ramen dichtmetselde. Om het niet zo op te laten vallen, schilderden ze de muren wit. Dat heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat het vandaag de dag een van de mooiste stadjes van Nederland is.

4. De Pyramide van Austerlitz

Pyramide van Austerlitz

Op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug vind je de enige piramide die Nederland rijk is: de Pyramide van Austerlitz. Deze is ooit in 1804 gebouwd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte, omdat daar destijds een Frans legerkamp was gevestigd. De inspiratie voor dit gebouw waren natuurlijk de piramiden van Gizeh, die de Fransen hadden bewonderd tijdens de Egyptische veldtocht van Napoleon. In totaal heeft het monument een hoogte van 33 meter en je kunt de top bereiken door de trap met 81 treden te beklimmen. Op de top staat nog eens een obelisk van 13 meter, die niet helemaal af is. Het was namelijk de bedoeling dat er boven op de obelisk ook nog eens een beeld van Napoleon zou komen. In 2007 is de piramide volledig gerenoveerd en sindsdien zit er ook een bezoekerscentrum bij, waar je kunt leren over de Franse periode. Je hoeft ook niet alleen voor de piramide naar de provincie Utrecht te rijden, in de buurt is er meer dan genoeg mooie natuur voor een rustgevende wandeling of fietstocht. Daarnaast heb je bij de ingang van het terrein ook een authentieke speeltuin, een simpel lunapark en een restaurant met groot terras.

5. De Sterrennacht

Sterrennacht

Tot slot hebben we nog een aanbeveling in het zuiden van het land, namelijk in Eindhoven. Hier vind je het Van Gogh-Roosegaarde fietspad, wat volledig is geïnspireerd op het schilderij De Sterrennacht van Vincent van Gogh. Het fietspad zelf maakt deel uit van een langere route die je meeneemt langs alle erfgoedlocaties van de bekende schilder. In Nuenen werd De Aardappeleters geschilderd en ook de Opwettense watermolen en de Collse watermolen zijn in zijn werk terug te vinden. Het is zeker aan te raden om over het fietspad te rijden als het al donker is, want alleen dan zul je de duizenden fonkelende steentjes goed kunnen zien.