De meeste bestemmingen waar we hier op Reisvormen.nl over schrijven zijn uitstekend met een huurauto te verkennen. Vaak heb je er goede wegen en daardoor is elke attractie prima met een huurauto te bereiken. Ook op eilanden is een huurauto, naast de brommer, vaak de perfecte manier om de omgeving te verkennen.

Het huren van een auto is makkelijk vooraf online te regelen. Vaak zijn huurauto’s vrij nieuw en veilig. Je hebt kleine auto’s voor stelletjes, en grote auto’s voor gezinnen. Vaak bieden de verhuurbedrijven tegen extra betaling chauffeurs aan. Dat is vooral aan te raden voor reizigers onder 21 jaar (in veel landen mogen zij namelijk nog geen auto huren), of voor reizigers die het liefst niet zelf rijden in een verre bestemming.

Tips bij het huren van een auto

Het aanbod aan soorten auto’s is per verhuurmaatschappij vaak hetzelfde per bestemming. Ze hebben hun eigen kantoren, vaak bij de luchthaven maar ook in de grote steden. Verder is er vaak verschil in de kosten voor de extra opties. De meeste verhuurders leveren auto’s met een volle tank (moet ook weer vol terug worden gebracht) met een onbeperkt aantal kilometers.

Kosten van autohuur

De prijzen zijn over het algemeen het laagst als je vooraf online boekt bij een van de populaire bemiddelaars met vergelijkingssite die we verderop in dit artikel noemen. Dit geldt vooral voor de huurprijzen tijdens het hoogseizoen. Vaak heb je de beste prijs als je 7 aaneensluitende dagen boekt. Bij twee of drie weken autohuur kan de korting zelfs nog meer oplopen. Over het algemeen betaal je zo’n €30 per dag voor het kleinste/goedkoopste model huurauto, afhankelijk van de bestemming. Bij boeken dicht op de vertrekdatum liggen prijzen vaak hoger en zijn de goedkopere modellen soms uitverkocht.

Bij het huren van een auto dien je standaard over een creditcard te beschikken. Soms is het bedrag van de borg (incl. het totale bedrag aan kosten voor autoverhuur) hoger dan je kaartlimiet, ga dit na voor je vertrek en pas je limiet eventueel aan. De creditcard die je tijdens de boeking gebruikt hebt moet je ook ter plekke kunnen overleggen. Heb je geen creditcard, dan kun je ook prepaid creditcards als de Paysafecard, Visa Electron of Skrill overwegen.

Vergelijken loont!

Er zijn een aantal grote vergelijkingswebsites waar je makkelijk het aanbod van lokale en internationale verhuurders binnen een handig overzicht kunt bekijken. Vergelijken is vaak de beste manier om achter de goedkoopste prijzen te komen. Speel als het kan met de data, want soms kan een dagje eerder of later maar zo een flink bedrag schelen. Verder geldt dat de bedragen bij een periode van 7 (of een veelvoud hiervan) huurdagen vaak veel lager zijn. Ook maakt het vaak uit welke dag je de auto ophaalt.

De drie meest populaire bemiddelaars met een vergelijkingssite zijn CarRentalNet, Rentalcars.com en Zest Car Rental. Wij hebben afgelopen jaren diverse keren bij deze bemiddelaars geboekt. Zij hebben vaak goede afspraken met lokale en internationale autoverhuurders met scherpe prijzen tot gevolg.

De ene keer reden we in een auto van Hertz, dan in een auto van Europcar maar ook diverse keren in auto’s van lokale verhuurders. Keken we bij het boeken van de huurauto op de websites van de verhuurders zelf, dan vonden we vaak veel hogere prijzen. Let goed op de eindprijzen inclusief extra opties (er komen bij de vergelijkingssites soms nog wel wat extra kosten bij). Het verschilt per autoverhuurder of het hele bedrag direct bij de boeking betaald moet worden, of pas ter plekke bij leveren. Ook verschilt het soms of je wel of niet kunt annuleren (vaak is dit niet het geval bij de laagste prijzen in het overzicht).

Vaak bieden de luchtvaartmaatschappijen of vliegticketvergelijkers de mogelijkheid om direct een auto bij je vliegticket te boeken. Dit is meestal duurder dan wanneer je van een autovergelijker gebruik maakt. Wel is het ook weer raadzaam deze prijzen te onthouden en weer met de andere aanbieders te vergelijken.

Bekende internationale autoverhuurbedrijven

Wil je per se in je eigen land bij een bekend internationaal autoverhuurbedrijf een huurauto boeken, dan zijn Sunny Cars, Europcar en Avis populaire en goedkope verhuurbedrijven. De lokale verhuurders zijn vaak net wat goedkoper dan de internationale autoverhuurders. Reserveren moet echter vooraf via internet en je betaalt direct met creditcard wat bij lokale autoverhuurders soms een beetje omslachtig is. Dat is meteen een voordeel van de vergelijkers; je betaalt alleen een klein bedrag vooraf aan en de rest ter plekke bij ophalen (contant of met creditcard).

Tips bij het huren van een auto

Prijsvoorbeelden van autoverhuurbedrijven

Hieronder volgt een beschrijving van een aantal autoverhuurbedrijven (laatste check juli 2015). Hierbij is de goedkoopste auto gekozen en zijn de kosten getoond bij 7 dagen autohuur. In het voorbeeld hebben we de volgende afhaal en afleverlocatie gekozen; Valencia Airport (Spanje). We hebben de prijs van de goedkoopste auto genoemd en de reisperiode lag bij de zoekactie tussen 19-09 en 26-09.

 

Kenmerken Autoverhuurbedrijf Rentalcars.com Autoverhuurbedrijf CarRentalNet Autoverhuurbedrijf Zest Car Rental Autoverhuurbedrijf Sunny Cars
Model Fiat 500 Citroen C1 Fiat Panda Ford Fiesta
Duur 7 dagen 7 dagen 7 dagen 7 dagen
Online reserveren/betalen mogelijk? Ja Ja Ja Ja
Inclusief toeslagen Nee Ja Ja Ja
Prijs € 128,52 € 153,13 € 154,62 € 218,00
Meer info Website Website Website Website

 

Wij hebben de afgelopen jaren zelf diverse keren bij CarRentalNet, Zest Car Rental en bij Rentalcars.com geboekt. Deze vergelijkers hebben vaak scherpe prijzen (Rentalcars.com is een zusteronderneming van de populaire hotelbemiddelaars Agoda.nl en Booking.com). In recent onderzoek (o.a. consumentenbond) kwam Zest Car Rental als beste uit de test, ze werden vooral goed beoordeeld omdat ze altijd de totaalprijs inclusief alle noodzakelijke verzekeringen tonen.

Prijzen waren telkens het goedkoopst bij een van de drie (en veel duurder bij de verhuurders zelf bij een vergelijkbare zoekactie). Op hun websites kun je makkelijk prijzen van de verschillende verhuurders vergelijken. Controleer altijd de websites van de verschillende verhuurders en vergelijk de prijzen bij dezelfde zoekacties. Soms is de ene het goedkoopst, de andere keer een andere.

Ophaallocatie

Vaak heb je meerdere ophaallocaties binnen dezelfde bestemming. Een voorbeeld is het centrum van de stad, maar ook de internationale luchthaven en soms het centraal treinstation. Soms scheelt het in kosten, afhankelijk van waar het wagenpark staat (dan hoeft men de auto niet eerst zelf naar een andere locatie te rijden).

In veel gevallen is het afleveren en ophalen bij je hotel inbegrepen in de huurprijs, soms moet je de auto zelf bij het kantoor ophalen, en betaal je extra voor bezorging. Bij bezorging staat een vertegenwoordiger van de verhuurmaatschappij op een afgesproken tijd in de lobby van het hotel op je te wachten.

Maak altijd bij ontvangst foto’s van de auto, vooral van schadeplekken die er al zitten mocht hier sprake van zijn. Als je de auto ergens achterlaat zonder de mogelijkheid samen met een medewerker de auto langs te lopen, maak er ook dan nog wat foto’s van voor de zekerheid.

Afwijkende afleverlocatie

Alle maatschappijen bieden de mogelijkheid om een auto op locatie A op te halen, en op locatie B af te leveren. Afhankelijk van de bestemming betaal je hier een klein (of flink) bedrag extra voor. Het goedkoopst is altijd om de huurauto weer op dezelfde plek in te leveren, als waar je deze hebt opgehaald.

Wanneer je de auto op een locatie zonder vestiging wilt afleveren dan kan dit ook; maar in dat geval worden er wel flink wat extra kosten in rekening gebracht aangezien er iemand speciaal daar naartoe moet reizen om de auto op te pikken. Niet elke verhuurder biedt deze extra service.

Verzekering en eigen risico

Ga altijd goed na hoe je verzekerd bent tijdens de reis. Controleer ook of je niet dubbel verzekerd bent, mocht je reisverzekering ook autohuur (deels) dekken. De maatschappijen die op deze pagina genoemd zijn bieden allemaal de juiste verzekeringen, zodat je er veilig mee op weg kunt. Ga je echter in de voorwaarden van de verhuurders spitten, dan kom je vaak veel onduidelijke zaken tegen. Vaak kun je tegen een meerprijs een all-in pakket afnemen, waarbij je voor werkelijk alles gedekt bent (inclusief een Super CDW). De vraag is dan wel of je niet onnodig betaalt.

De voorwaarden m.b.t. de eigen risico zijn het belangrijkst. De eigen risico staat voor het bedrag dat je zelf betaalt wanneer er sprake is van schade, diefstal, of andere kostenposten. De meeste verhuurders dwingen af dat je de eigen risico vooraf afkoopt (Collision Damage Weaver of CDW), zodat je bij schade of andere problemen geen kosten hebt. Dit is dan een extra bedrag per dag dat nog bovenop de huurprijs komt.

Let er bij de vergelijkers op dat het bedrag om de eigen risico af te kopen soms al in de huurprijs verwerkt zit en soms pas ter plekke voldaan wordt (en dus niet in het overzicht getoond wordt). Dit kan er ten onrechte voor zorgen dat een bepaalde verhuurder de goedkoopste lijkt, maar dat uiteindelijk niet blijkt te zijn vanwege de extra kosten. Het is in elk geval belangrijk de CDW af te kopen. Dit hadden wij ooit in IJsland, waar we een auto bij de best beoordeelde verhuurder gehuurd hadden, maar bij aankomst toch te maken kregen met een ‘verplichte’ verzekering ter dekking van de risico’s van een zandstorm (of we even €140 extra wilden betalen om dit risico af te kopen).

In sommige landen is een diefstalverzekering verplicht, maar er zijn ook landen waar je dit helemaal niet afnemen (meestal zit dit dan al in de standaard afkoop van de eigen risico opgenomen).

Autostoeltjes

De autoverhuurders bieden de mogelijkheid om autostoeltjes voor een – soms flink – extra bedrag per dag bij te boeken. Let er wel op dat je dit vooraf bij de boeking moet aangeven, want het aanbod aan autostoeltjes is vaak beperkt.

Wij boekten ooit eens een auto en toen bleek dat alle autostoeltjes op die locatie al verhuurd waren. We zijn toen bij de luchtvaartmaatschappij nagegaan of we een eigen autostoel konden meenemen; dit bleek kosteloos mogelijk. Vanwege de risico’s op schade hebben we toen op marktplaats een goedkope autostoel van het populaire merk Römer gekocht. Goedkope merken als Kidsriver, Nania of Basicline koop je verder nieuw voor nog geen €60. Je mag de autostoel gewoon in de verpakking inchecken. De stoel die wij meenamen lieten we uiteindelijk in de huurauto achter en wordt waarschijnlijk nu nog gebruikt (je kunt de stoel echter ook weer mee terug naar NL nemen).

Autostoeltjes kopen

Tanken

Tanken doe je in de meeste landen zelf, hoewel het soms voor je gedaan wordt. Er zijn landen waar je vooraf een tankpas koopt, waarmee je dan ook makkelijk bij onbemande pompen kunt tanken (bv IJsland).

In sommige (vooral Aziatische) landen betaal je vooraf aan de tankbeurt door eerst naar het loket te lopen, het pompnummer waar je gaat tanken te noemen en het bedrag waarvoor je wilt tanken te noemen. Na betaling voeren zij het bedrag in, en kun je terug bij de pomp voor dat bedrag tanken. Je moet dus wel weten hoeveel liter benzine er ongeveer in je tank kan, om te vermijden dat je terug moet lopen voor meer, of dat je teveel hebt gekocht (dit krijg je niet terug).

Tips bij het huren van een auto

Tol

Op sommige snelwegen betaal je tol om er over te mogen rijden. Vooraf krijg je of een ticket, waarmee je bij het verlaten van de snelweg betaalt op basis van het aantal kilometers dat je over de tolweg reed. Soms betaal je vooraf een vast bedrag, soms wordt het achteraf bij de autoverhuurder in rekening gebracht en aan je doorberekend (zoals in de VS).

Het voordeel aan tolwegen is dat ze vaak rustig zijn omdat locals dan eerder van de provinciale wegen gebruik maken. Verder zijn tolwegen vaak zeer goed onderhouden.

Routeplanner: GPS, smartphone of kaart

Autorijden doe je met GPS of met een goede wegenkaart. Bij de autoverhuurders kun je meestal vanaf €2,95 per dag een GPS systeem huren. Dit vraag je vooraf tijdens de boeking aan. Een GPS in de auto is erg handig, de autoverhuurders hebben vaak de nieuwste kaarten met actuele gegevens ingeladen. Als je ergens langer dan 2 weken een auto huurt zou je kunnen overwegen je eigen GPS mee te brengen, en deze vooraf van de kaart van je reisbestemming te voorzien.

In plaats van een kaart of GPS kun je ook de routeplanner van je smartphone gebruiken. Zo rijden wij zelf vaak rond met Google Maps voor locatiebepaling onderweg. Een andere populaire app is Waze. Je moet hier dan wel een lokale simkaart voor kopen, met 3G of 4G ondersteuning. Ga vooraf goed na welke telecomprovider de beste dekking heeft.