Gelegen in het centrum van de stad Beijing vind je het Plein van de Hemelse Vrede of Tiananmen-plein (800m bij 500m), waar je de Tiananmen-toren kunt bezoeken, het Monument van de Volkshelden, de Grote Hal van het Volk, de Mao Zedong Herdenkingshal, het Nationale Museum en je kunt er de ceremonie van het hijsen van de vlag bekijken. Er komen dagelijks duizenden mensen naar het plein.

Het heeft een grote culturele betekenis omdat het de plek van een aantal belangrijke evenementen was in de Chinese geschiedenis. Van het recente verleden staat het plein buiten China het best bekend als het middelpunt van de Tiananmen-plein-protesten van 1989, een prodemocratische beweging die op 4 juni 1989 eindigde met de afkondiging van de staat van beleg in Beijing door de regering, en de dood van honderden burgers.

Poort van de Hemelse Vrede

Aan de noordkant van het plein bevindt zich de Tiananmen-toren, gebouwd in 1415 tijdens de Ming-dynastie als de hoofdingang van de Verboden Stad. Het belangrijkste gebruik ervan was het aan het gewone volk verklaren van wie de keizer werd en wie de keizerin werd. Het gebouw is 66 meter lang, 37 meter breed en 32 meter hoog. Het bestaat uit een platform en een toren. De toren staat op een platform met vijf boogpoorten. Als grootste van de vijf wordt de middelste boog gebruikt als de specifieke passage voor de Ming- en Qing-keizers, terwijl de bogen aan de zijkanten kleiner zijn en gebruikt worden als de passage voor ministers en ambtenaren.

Aan de voorzijde van de Tiananmen-toren bevindt zich de Gouden Water-Brug, waarover 7 witte marmeren bruggen met mooi beeldhouwwerk gespannen zijn. Net zoals met de boogpoorten was de middelste brug, de breedste, gereserveerd voor de keizer. Aan de voorzijde van de middelste boogpoort staan twee stenen zuilen, genaamd Huabiao, waarvan elk 10 ton weegt en zo’n 10m hoog is. De twee zuilen zijn gebeeldhouwd met het ontwerp van een draak en als decoratie staat bovenaan het dier “Wangtianhou”. Buiten de poort staan twee leeuwen en ook nog twee leeuwen die de bruggen bewaken. In de Chinese cultuur wordt geloofd dat leeuwen de mensen beschermen tegen boze geesten.

Grote Hal van het Volk

Ten westen van het plein vind je het parlementsgebouw van China; de Grote Hal van het Volk. Dit gebouw, opgebouwd in 1959, is de plek voor de vergaderingen van het Nationaal Volkscongres en is een indrukwekkende locatie voor andere politieke en diplomatieke activiteiten. De hal is verdeeld in drie delen. Het middelste gedeelte bestaat hoofdzakelijk uit het Groot Auditorium en de Centrale Hal. Het noordelijke deel bestaat uit de State Banquet Hall, de Salute State Guest Hall en andere prachtige hallen. Het zuidelijke gedeelte is het administratieve gebouw van het Permanente Comité van het Nationaal Volkscongres. Het enorme gebouw is geopend voor publiek wanneer de nationale conferentie niet in zitting is en bezoekers worden rondgeleid in een selectie van routes.

Mausoleum van Mao Zedong

Het Mausoleum van Mao Zedong (grote herdenkingshal) bevindt zich aan de zuidkant van het plein. Deze hal is verdeeld in drie hallen en het lichaam van voorzitter Mao ligt in een kristallen kist in een van de hallen, omringd door verse boeketten van diverse bekende bloemen en grassen.

Het Monument van de Volkshelden staat in het centrum van het Tiananmen-plein, ten noorden van het Mausoleum van Voorzitter Mao. Dit monument herdenkt de volkshelden in de moderne Chinese geschiedenis.

Nationaal Museum van de Volksrepubliek China

Aan de oostkant van het plein kun je het Nationaal Museum van de Volksrepubliek China bezoeken, een fusie van het Nationaal Museum van Chinese Geschiedenis en het Museum van de Chinese Revolutie, welke voor het publiek werd geopend in 2003. Binnen het Museum van de Chinese Revolutie vind je veel materiële objecten, foto’s, boeken en modellen die de ontwikkeling van het moderne China vertonen. Het Nationaal Museum van Chinese Geschiedenis toont een groot aantal culturele relikwieën ter illustratie van de lange geschiedenis en schitterende cultuur van China van 1,7 miljoen jaar geleden, tot 1921, toen de laatste keizer de troon verliet.

Ceremonie van het hijsen van de vlag

De Chinese nationale vlag wappert hoog in de lucht boven het plein. Het is een must voor toeristen die Beijing bezoeken om de erewacht de vlag te zien hijsen. Je zult vroeg op moeten om op het plein te zijn voor zonsopgang. Alleen op deze manier zul je de ceremonie duidelijk kunnen zien, omdat grote aantallen mensen de ceremonie, die dagelijks plaatsvindt, bijwonen. Je kunt getuigen zijn van een uitgebreide versie van het hijsen van de vlag op de eerste dag van de maand, wanneer de ceremonie wordt begeleidt door een militaire band.

Openingstijden van het Tiananmen-plein

Tiananmen-plein is dagelijks geopend vanaf het moment dat de vlag wordt gehesen totdat de vlag weer omlaag gebracht wordt. Afhankelijk van de maand kunnen de tijden variëren (er is een schema beschikbaar). Tiananmen-toren is dagelijks geopend van 8.30 tot 17.00 uur. De Mao Zedong Herdenkingshal is dagelijks geopend van 8.00 tot 12.00 uur (op maandag gesloten). Het Nationaal Museum van de Volksrepubliek China is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur (op maandag gesloten). Als je het niet erg vindt om vroeg op te staan, raden wij aan dat je op het plein bent voor 8.00. Je kunt de omgeving in een uur verkennen en vervolgens overgaan naar de Verboden Stad, die aan het plein aangesloten is.

Entreekosten voor de bezienswaardigheden op het Tiananmen-plein

  • Toegang tot de Tiananmen-toren kost 15 Yuan.
  • Toegang tot de Grote Hal van het Volk kost 30 Yuan.
  • Toegang tot de Mao Zedong Herdenkingshal is gratis.
  • Toegang tot het Nationaal Museum van de Volksrepubliek China is gratis voor de basistentoonstellingen. Er wordt een minimale vergoeding gevraagd voor speciale tentoonstellingen.

Hoe kom je er?

De makkelijkste manier om naar het Tiananmen-plein te gaan is met de metro. Zowel metrolijn 1 als 2 hebben een station nabij het plein. Tiananmen-station is het dichtst bij het plein (lijn 1). Andere opties om er te komen zijn met de bus of taxi.

Tips

  • Voordat je in de rij gaat staan om het mausoleum van Mao Zedong te bezichtigen dien je eerst je tas en spullen in een kluis op te bergen. Je mag namelijk geen spullen mee naar binnen nemen. Kluisjes heb je aan de oostzijde van het plein.
  • Overdag en in het weekend is het vaak erg druk op het plein. Het is ’s ochtends vroeg echter vrij rustig. Dit is dan ook de beste tijd van de dag om het plein te bezoeken.
  • Plan vooraf een geschikte route. Start de dag bijvoorbeeld bij het plein, bezoek vervolgens de Verboden Stad en de prachtige parken er omheen, en sluit de dag af met een bezoek aan een van de Hutongs.

Prachtige vakanties naar China

Boek je accommodatie in BeijingBooking.com

Populaire reisorganisaties

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.