Als je naar een verre bestemming reist, dan zul je in verreweg de meeste landen ter plekke pinnen. Deze manier is het veiligst en tevens het goedkoopst. Wel betaal je per bank een standaard bedrag aan pinkosten. Vaak is dit een vast bedrag van enkele euro’s met daarbij een percentage aan valutakoersopslag opgeteld. In het geval van ABN-AMRO bedragen de pinkosten €2,25 plus 1.2% valutakoersopslag. Bij ING is het €2,25 plus 1%, bij Rabobank €2,00 plus 1%. Bij andere banken worden vergelijkbare bedragen gehanteerd.

Kosten pinnen in China

Binnen Europa heb je meestal geen extra kosten, maar let er dan bv weer op dat landen als Engeland, IJsland, Zwitserland of Hongarije niet binnen de eurozone vallen, en dat daar dus weer wel extra kosten in rekening worden gebracht.

Lokale pinactie of in euro’s?

Het komt veel voor dat je bij een pinactie buiten de eurozone een keuzemenu hebt met de vraag of je in de lokale valuta of in euro’s wilt pinnen. Hierbij rekent je bank later aan de hand van de koers uit hoeveel euro’s er van je rekening afgaan. Pin je in euro’s dan rekent de buitenlandse bank waar je op dat moment pint zelf het lokale bedrag om naar euro’s. Dit verschijnt ook direct op het scherm. Het grote nadeel van het pinnen in euro’s is dat de koers vaak bijzonder ongunstig is. Soms scheelt het ruim €10 op een pintransactie. Verdiep je vooraf in de koers, zodat je weet wat je in het buitenland pint. Vermijd de mogelijkheid om in euro’s te pinnen, deze optie wordt vaak met DCC (Dynamic Currency Conversion) aangeduid tijdens de pintransactie. Ook staat er soms “No Commission” bij, waardoor het aantrekkelijk lijkt in euro’s te pinnen (maar je uiteindelijk meer betaalt door de ongunstige koers).

Let er verder op dat sommige vreemde banken zelfs tijdens het pinnen in de lokale valuta je nog proberen over te halen om voor de DCC optie te kiezen.

Bij grote toeristische trekpleisters, op luchthavens en bij benzinestations is de koers vaak het meest ongunstig. Ook kun je hier tegenaan lopen tijdens het gebruik van je creditcard in het buitenland, bijvoorbeeld in restaurants, of winkels. Let erop dat het bedrag altijd in de lokale valuta wordt weergegeven.

In de hotelindustrie komt het ook voor. Soms wordt een hotelkamer in euro’s op de hotelwebsite aangeboden. Na thuiskomst kan het voorkomen dat je meer hebt betaald voor je overnachting dan van tevoren werd weergegeven. Dit komt omdat dan DCC is toegepast, waarbij deze opslag nog niet in de hotelprijs was verwerkt.

Kosten pinnen in Indonesië

Welke koers wordt bij pinnen gehanteerd?

Als je een pintransactie in het buitenland doet, rekent de bank het bedrag dat je gepint hebt later om naar euro’s. Het is soms prettig om vooraf te weten welke koers hierbij gehanteerd wordt. Dit is ook van belang omdat de opslag die de banken hanteren, over deze koers berekend wordt.

Bij de Nederlandse banken wordt de koers bij transacties met betaalpassen bepaald aan de hand van de actuele Maestro-koers (Maestro is het betaalmerk van MasterCard). De koers die MasterCard hanteert kun je hier bekijken.

Zoals je op deze website ziet, loopt de koers die men hanteert 4 dagen achter. Bij een pintransactie wordt de koers gebruikt van de dag van de transactie. Welke koers dit is kun je dus pas 4 dagen na de pinactie zien. Op het moment dat een transactie met een betaalpas in vreemde valuta gemaakt wordt, wordt het bedrag een eerste reservering op basis van de gemiddelde weekkoers van MasterCard. In deze reservering is het percentage aan valutakoersopslag en de pinkosten nog niet doorberekend. De daadwerkelijke koers van de boeking kan verder nog afwijken van de gemiddelde weekkoers die bij de reservering werd gebruikt.

Kosten pinnen in Maleisië

Pinnen of wisselen?

Heeft het in dit geval dan meer zin om contant geld (euro’s) mee naar de vakantiebestemming te nemen? Contant geld is niet verzekerd. Mocht je het om wat voor reden kwijtraken, dan ben je het ook echt kwijt. In landen waar de lokale valuta nogal schommelt kan het handig zijn om bij een goede koers contant geld te wisselen. Geldwisselkantoren hanteren niet altijd even gunstige koersen. Let hierop als je contant geld wilt wisselen.

Kosten pinnen in Japan

Activeer pinnen in het buitenland

Let erop dat veel banken standaard de mogelijkheid tot pinnen in het buitenland uit hebben staan. Dit moet je eerst activeren, voordat je op reis gaat. Dit kan bij de meeste banken online, via internetbankieren. Het kan ook telefonisch geregeld worden.

 
 

5 mooiste verre reizen

v.a. €1150 excl.

Romantisch Bali en Gili (17dgn)

Ervaar het schitterende Bali en de Gili-bountyeilanden in sfeervolle resorts met Van Verre.

Lees meer

v.a. €2333 incl.

Wonderlijk West-Amerika met huurauto

16-daagse privérondreis langs de hoogtepunten van het westen van Amerika met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1170 excl.

Best Deal Thailand

14-daagse individuele reis langs alle hoogtepunten van Thailand met 333travel.

Lees meer

v.a. €899 incl.

Magisch IJsland

5 dagen op ontdekking vanuit één hotel langs alle hoogtepunten van IJsland met TUI.

Lees meer

v.a. €2885 incl.

Met de Japan Rail Pass door Japan

14-daagse treinrondreis langs de belangrijkste hoogtepunten van Japan met ANWB Reizen.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je mooie landen of toffe plekjes die we zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.