Je kent het wel: op een regenachtige dag besluit je de uitdagingen van Berlijn, Lissabon of Praag te negeren en op je hotelkamer de laatste afleveringen van Game of Thrones of Girls te kijken. Gelukkig is er een goede wifi-aansluiting en heb je je laptop bij je. Maar als je op je favoriete serie klikt, gebeurt er niets. Je plan wordt doorkruist door de geografische beperkingen voor het afspelen van programma’s. De Europese Commissie heeft dit probleem ingezien en beslist begin juli over een voorstel om het zogenaamde geoblocking af te schaffen.

Het lijkt ouderwets: in een wereld waar alles en iedereen via het internet met elkaar verbonden is, mag je bepaalde programma’s niet meer zien als je een grens overgaat. Dat heeft te maken met de auteursrechten die voor veel series gelden. Als een zender de rechten heeft gekocht om een bepaalde serie bijvoorbeeld in Nederland uit te zenden, kun je hem niet via internet vanuit een ander land bekijken.

Het voorstel voor het opheffen van geoblocking is ingediend door Julia Reda, een Duits parlementslid voor de groene partij Die Grünen. Het maakt deel uit van haar voorstel om de EU-richtlijn voor auteursrecht te hervormen. Inmiddels is het plan door meer dan 500 wijzigingen behoorlijk afgezwakt, maar het afschaffen van geoblocking wordt in de commissie breed gedragen. “Ik haat geoblocking uit het diepst van mijn hart”, zei Andrus Ansip, de vice-president van de Europese Commissie, volgens een bericht van ANP.

Streamingdiensten bieden oplossing

Nu al kun je series vaak via streamingdiensten bekijken, die voor de rechten van series betalen en het geld via abonnementen weer terug verdienen. Maar ook zij hebben te maken met rechtenbeperkingen voor bepaalde landen. De meest wijdverpreide dienst is Netflix, die in Noord- en Zuid-Amerika, Noord-West-Europa, Australië en Nieuw-Zeeland actief is. HBO (de maker van Game of Thrones) is in de Verenigde Staten, Scandinavië en Nederland toegankelijk.

Een maandabonnement op Netflix begint bij €7,99 per maand, één op HBO bij €7,50. Betalen kan met een automatische afschrijving, en bij sommige diensten ook met de paysafecard. Voor degenen die onbegrensd series willen kijken is het dus nog even wachten op het besluit van de EU-commissie. Maar voor een regenachtige dag in het hostel is er via de streamingdiensten nu al genoeg beschikbaar.