Het is een uitstervend ras: de horlogemaker. Urenlang verricht hij precisiewerk in een atelier, slijpt minuscule tandwieltjes uit dure materialen en monteert gouden wijzertjes op een wijzerplaat. Nu bijna iedereen een telefoon met een digitale klok op zak heeft, zou je denken dat we de kunst van het horloge maken langzaam vergeten. Maar gelukkig houden een aantal fabrieken, vooral in Zwitserland, dit ambacht in stand.

Horlogemakers

De Zwitserse horloges worden vooral in de Jura gemaakt. De uitlopers van dit gebergte worden dan ook wel ‘Watch Valley’ genoemd. Er bestaat een speciale uurwerkroute, die bezoekers via Biel, de stad van SWATCH, Le Locle en La Chaux-de-Fonds naar Genève leidt. Wij hebben hier de hoogtepunten verzameld.

La Chaux-de-Fonds

Horlogemakers

Dé horlogestad in Zwitserland is La Chaux-de-Fonds. In deze stad aan de voet van het Juragebergte worden al sinds de zeventiende eeuw horloges gemaakt, en bijna alle bekende horlogemerken hebben er hun thuisbasis. Zo vindt je hier de fabrieken Cartier en Patek Philippe naast die van Louis Vuitton, Breitling en Festina. Veel fabrieken hebben tentoonstellingsruimtes voor de bezoekers, maar de indrukwekkendste horlogeverzameling is in het Musée International d’Horlogerie te vinden.

Genève

Horlogemakers

Genève is de thuisstad van het merk Universal. Het is vooral ook de stad van de horlogewinkels: alles wat elders wordt gemaakt ligt hier te koop. In de chique winkelstraat Rue de Rhône liggen de horloges tussen de dure kledingwinkels en de luxe chocolatiers in etalages uitgestald. Wie zijn reis met de aankoop van een echt Zwitsers horloge wil bekronen, moet wel wat geld bij zich hebben: de Happy Sport Baguette van Chopard kost bijvoorbeeld rond 58.000 euro, en een Patek Philippe Honey Gold zelfs vier ton. Slimmer is het misschien om in Genève je ogen uit te kijken en na thuiskomst je opgedane kennis te gebruiken om een tweedehands luxe horloge online aan te schaffen.

Heb je op je reis door Zwitserland een leuke bezienswaardigheid ontdekt die hier nog niet is genoemd? Deel het dan met andere lezers door hieronder een reactie achter te laten.