Lugano wordt omringd door een aantal piekvormige bergen. Niet zo hoog als de bergen die verderop liggen (en overal bovenuit steken), maar omdat ze zo dichtbij de stad liggen is het een fraai gezicht. De mooiste foto’s die wij van Lugano zagen waren genomen vanaf de twee dichtbijgelegen bergen Monte Brè en Monte San Salvatore. Ik besloot bij de eerste te wandelen in de hoop net zulke mooie foto’s te maken als ik vooraf tegenkwam.

Monte Brè kan je makkelijk vanaf Lugano bereiken. De 925 meter hoge berg is goed te zien en je loopt in 20 minuten vanaf het treinstation naar de voet van de berg. Hier vandaan zijn meerdere manieren om bij de top uit te komen. Allereerst kan je het hele stuk lopen. Via de handige app Komoot kan je deze wandelroute inladen. Je vertrekt vanaf Cassarate en geoefende wandelaars doen er een paar uur over.

Een leuker alternatief is om eerst vanaf funicular Cassarate (direct achter het luxe Villa Castagnola hotel) het treintje omhoog te nemen. Het eerste deel is gratis (elk kwartier) en vervolgens koop je het ticket bij het volgende stationnetje genaamd Suvigliana. Met het Ticino-ticket krijg je korting. Omdat ik vanaf de top van Monte Brè terug naar Lugano zou lopen kocht ik alleen een enkeltje.

slider-monte-bre-hike-1
slider-monte-bre-hike-2
slider-monte-bre-hike-3
slider-monte-bre-hike-4
slider-monte-bre-hike-5
slider-monte-bre-hike-6
slider-monte-bre-hike-7
slider-monte-bre-hike-8
slider-monte-bre-hike-9
slider-monte-bre-hike-10
slider-monte-bre-hike-11
slider-monte-bre-hike-12
slider-monte-bre-hike-13
slider-monte-bre-hike-14
previous arrow
next arrow

Het ritje gaat vrij snel omhoog met nog een flink stuk ondergronds en niet lang erna sta je op de top van Monte Brè. Het uitzicht is direct fenomenaal, maar wacht maar tot je bij het beste uitkijkpunt bent. Eerst heb je nog het panoramapunt met het Vetta Monte Brè restaurant op de voorgrond, maar vanaf het buitenterras van ditzelfde restaurant heb je het mooiste uitzicht over de streek. Bij helder weer reikt je zicht enorm ver en dit is de ideale plek voor mooie foto’s.

Vanaf de top van Monte Brè starten diverse wandelroutes, maar de route die via het dorpje Brè naar Gandria gaat is de mooiste en leukste. Volg hiervoor vanaf het Vetta restaurant de bordjes ‘Sentiero Piede Vigano’ en tegelijk het gele bordje met de wandelaar erop. Ook kan je direct vanaf het liftstation richting het kleine kerkje lopen, de wandelroute start ook daar.

Na nog geen 20 minuten lopen word je al door het volgende schitterende uitzichtpunt getrakteerd. Vanaf het Punto Panoramico (gebruik Google Maps voor de exacte locatie) langs Scalinata alla Tioretta heb je een grandioos uitzicht over het pittoreske dorp Brè. Hier vandaan loop je door richting het dorpje zelf. Eenmaal in het dorp sla je meteen rechtsaf en nog eens rechtsaf (zodat je om het kerkje loopt) en recht voor je zie je het begin van een trap naar beneden. Ook hier is de app Komoot weer perfect voor.

De hele verdere wandeling tot het aan het meer gelegen dorpje Gandria gaat verder door de bossen. Eenmaal in Gandria kun je een uitgebreide lunch overwegen. Je kan vervolgens richting Lugano wandelen, of je pakt er de speciale BAT ferry terug naar het centrum van Lugano. De boot is leuk, maar je mist dan wel het prachtige Sentiero di Gandria, dat overgaat in het nog mooiere Sentiero dell’olivo, het olijfboompad langs het water.

uitzicht-op-het-dorp-bre

Langs dit pad heb je leuke uitkijkpunten, een paar restaurants en ook nog een publieke WC. Sommige delen waren adembenemend mooi, maar andere delen lelijk vanwege de stalen hekken (geen mooie hekken, maar van die hekken bij de bouw).

De hele wandeling vanaf de top van Monte Brè tot de parking aan het eind van het olijfboompad duurde ongeveer 3 uur met nog een korte stop in het dorpje Brè zelf en in Gandria (+ een aantal foto-stops).

Hoe kom je er?

De funicular bij Cassarate ligt aan de oostzijde van het stadje en op enkele minuten lopen van een bushalte en een fietsparking van PubliBike, het bike sharing platform van Zwitserland. Als je al in het centrum van Lugano verblijft, loop je er in nog geen 10/15 minuten naartoe. Bus 2 gaat vanaf het treinstation en vanaf Lugano centrum.

De funicular naar boven gaat elke 15 minuten van Cassarate naar Suvigliana en vervolgens elke 30 minuten van Suvigliana naar de top (bij Suvigliana stap je over) en eenmaal boven loop je via diverse wandelroutes naar beneden. Een enkele reis vanaf Suvigliana kostte mij 11CHF met Ticino-korting. Ik vond het een aardig tijdrovend proces, want het duurde uiteindelijk nog best lang eer ik boven was.

Bus #2 terug naar Lugano gaat vanaf de wat hoger gelegen bushalte Castagnola Tamporiva, of vanaf de bushalte die iets verderop ligt (minder steil omhoog) op zo’n 10 minuten lopen vanaf de parking op het eind van de Sentiero dell’olivio (halte Castagnola S. Domenico).

Als je er met eigen vervoer bent kan je via de bergweg naar Brè rijden en daar de auto parkeren. De wandeling vanaf de parking naar het uitkijkpunt op de top is niet ver en ook niet steil, maar wel de gehele tocht omhoog. Je kan ook helemaal doorrijden naar de parking bij Monte Brè zelf.

Eten & drinken

Je hebt in Brè een paar simpele restaurantjes voor een lunch. Ook in Gandria heb je een paar eettentjes, sfeervol aan het water.

Verder is de tocht niet enorm lang, dus ben je zo weer in Lugano voor een lunch in één van de vele restaurants.

Tips

  • Bij slecht weer niet doen. Zonde als je boven in de wolken staat zonder enig uitzicht.
  • Wandelstokken zijn niet nodig.
  • Wandelschoenen zijn altijd handig, maar met gympen met profiel kan het ook prima.
  • Het grootste deel van de wandeling is beschut. Zonnebrand is altijd handig, maar geen vereiste.
  • Er is maar 1 watervoorziening onderweg, zorg dat je voldoende water bij je hebt. Je kan ook in het dorpje Brè of in Gandria een flesje water kopen.
  • Op de route tussen Gandria en Lugano heb je ook nog Lido San Domenico La Buvette, het openluchtzwembad waar je heerlijk kunt zwemmen, zonnen en relaxen. Het is in de zomermaanden dagelijks open en soms draait een DJ er de meest relaxte tunes. Je hebt er verder een fijn restaurant en naast een aantal ligbedden kan je ook heerlijk luieren op de kleine ligweide. Het meer is hier netjes met boeien afgesloten, zodat je er veilig kan zwemmen.
  • De funicular is in januari en februari buiten gebruik.
  • In juli en augustus is de funicular tot 23.00 open (vrijdagen en zaterdagen). Ideaal als je in het Vetta restaurant wilt dineren, met een geweldig uitzicht en later nog een zonsondergang.

Met ANWB Reizen naar het prachtige Zwitserland

Schitterende reizen naar Zwitserland met TUI

De Jong Intra vakanties naar Zwitserland

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Zwitserland die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Zwitserland en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.