Hou je van rum, sigaren en jazz, dan moet je zeker Cuba ontdekken. Dit vurige land in het Caraïbisch gebied heeft zo veel te bieden dat een vakantie daar sowieso een bijzonder avontuur wordt. Van Havana, de geboorteplaats van de cocktail Mojito, het cultureel erfgoed Trinidad tot de hagelwitte stranden; overal valt wel wat te beleven en te bewonderen. Niet vergeten, de knotsgekke auto’s. Nergens ter wereld zie je zoveel oldtimers als in Cuba. Beslist een roadtrip waard.

Een rondreis in Cuba start je in Havana. Deze hoofdstad van het land van Fidel Castro dompelt je meteen onder in de Cubaanse cultuur. Kuier langs de prachtige villa’s in het oude gedeelte van de stad, Havana Vieja. Daar vind je ook de oude monumenten. Hou je van shoppen, dan moet je in de moderne wijk Vedado zijn met de wolkenkrabbers, winkels, kantoren en bioscopen.

Niet te missen in Havana is het Plaza de la Revolucion. Dit plein ademt geschiedenis. Het is ook het politieke hart met zijn ministeries, de bibliotheek, het standbeeld van Jose Martí en een grote afbeelding van die andere held ‘Ché Guevara’.

De tweede stad die niet mag ontbreken op je reisroute is Trinidad. Deze stad staat sinds 1988 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Veel bezoekers beschouwen Trinidad als de mooiste stad van Cuba. Het is er heel gezellig en ’s avonds bruist het er van leven met live optredens en salsadansers. Niet verwonderlijk dat achter hoekjes en in smalle straatjes heerlijke restaurants te vinden zijn met een mooie patio.

De klassieke Amerikaanse auto’s uit de jaren vijftig zijn niet weg te slaan uit het Cubaanse straatbeeld. Ze zijn ongelooflijk charmant en stammen uit de periode waarin Amerika en Cuba nog volop handel dreven met elkaar. Sinds het handelsembargo is het voor Cubanen moeilijk geworden om nieuwe Amerikaanse of Europese wagens in te voeren. Een geluk bij een ongeluk want deze oldtimers vormen nu één van dé bezienswaardigheden van het land dat zijn inkomsten grotendeels haalt uit het toerisme.

Het is mogelijk om Cuba te verkennen in zo’n oldtimer maar hij is niet gemakkelijk te vinden en ook niet goedkoop. Er zijn namelijk maar drie bedrijven waar je een auto kan huren en die bedrijven worden uitgebaat door de staat: Cubacar, Rex en Transtur. Wil je het land per auto verkennen, dat kan dat probleemloos maar om zeker te zijn van een huurauto, reserveer je die best enige tijd op voorhand bij een Nederlands bedrijf. Dat kan via een website of telefonisch. Reisorganisaties zijn verder ook prima in staat om een huurauto voor je te regelen, want zij hebben ervaring met de autoverhuurbedrijven in het land.

Reserveer je zelf een huurauto online, breng dan vooraf alle kosten in kaart. Er is immers niet alleen de huurprijs per dag. Een betrouwbare website zorgt er ook voor dat de wagen verzekerd is, de belastingen betaald zijn, pechhulp en een volle tank inbegrepen is. Soms zit dat allemaal in de prijs, soms betaal je dat er nog bovenop. De verzekering dekt niet altijd de schade aan de vensters, banden, ruiten of bodem.

Uitblazen doe je op de hagelwitte stranden in Varadero, de meest bekende badplaats van Cuba. Hier kan je ’s avonds naar één van de vele clubs en bars. Ook de meeste resorts hebben zich hier gevestigd. Varadero ligt op het schiereiland Hicacos op 140 kilometer van Havana. Er is liefst 20 kilometer wit zandstrand. Heb je toch genoeg van dat strandliggen, dan kan je een bezoekje brengen aan de ruïnes in het natuurpark ‘Hicacos Point’.

Cuba heeft een zeer aangenaam klimaat maar het eiland kampt met orkanen. Plan je bezoek niet in de zomervakantie want het orkaanseizoen loopt van juli tot en met december. Goed, het is niet zo dat als je er die periode bent, je sowieso een orkaan moet trotseren. De kans dat er net een zware orkaan over het gebied trekt waar jij bent, is eigenlijk klein. Maar als je het kan vermijden, waarom het risico nemen? In de zomer heb je trouwens meer kans op regen. Het zeewater blijft het hele jaar door aangenaam warm met zo’n 24-25 graden maar de temperatuur kan stijgen tot maar liefst 30 graden. In de grote steden zoals Havana blijft de warmte langer hangen en kan het ’s avonds nog echt puffen zijn voor Nederlandse reizigers die deze zwoele temperaturen niet gewend zijn.