Deildartunguhver is een heetwaterbron in IJsland die je kunt bezoeken als onderdeel van de rondreis door IJsland (langs de ringweg nr. 1). Bijzonder aan de hete bron is dat het de grootste doorvoersnelheid van welke heetwaterbron in Europa heeft. Elke seconde stroomt er ruim 180 liter kokend heet water uit de aarde naar boven.

Voordat het hete water werd ‘opgevangen’ liep het kokende water via allemaal kleine riviertjes door de omgeving. Nu voorziet het een enorme hoeveelheid huishoudens van warm water en verwarming. Bijvoorbeeld de dorpen Borgarnes, Akranes en diverse boerderijen in de omgeving. Als het water uit de bron komt is het zo’n 100 graden. 64 kilometer verderop, bij Akranes, is het afgekoelt naar zo’n 70 graden.

Deildartunguhver is de grootste hot spring van Europa en is de reden dat IJsland een land is dat zo goed als volledig op natuurlijke stroom leeft. Hoewel er maar weinig mensen in de winter naar IJsland reizen, is een bezoek aan de bron dan extra leuk want het hele gebied gaat vanwege de buitentemperatuur in stoom gehuld.

Bij de ingang heb je een parking met een aantal grote informatieborden. Je ziet overal dikke pijpen lopen die het hete water afvoeren. Verder zie je ook overal waarschuwingsborden vanwege het kokend hete water. Toen wij er waren konden we voor 200 kronen een zakje verse tomaten meenemen (onbemand, je legt het geld gewoon neer).

Hoe kom je er?

De attractie ligt op zo’n 15 minuten rijden vanaf de ringweg nr. 1. Kom je vanaf Borgarnes in het zuiden, of vanaf het noorden aanrijden; in beide gevallen neem je de afslag 50, die je langs weg nr. 50 vanzelf langs de attractie brengt. Deildartunguhver ligt dichtbij het dorp Kleppjarnsreykir. In de nabije omgeving heb je ook nog de prachtige Hraunfossar en Barnafoss watervallen, dus als je toch die kant op gaat, dan mag je zeker niet een bezoek aan beide bezienswaardigheden overslaan.

GPS: 64.753098 N, -20.773754 W

 
Prachtige rondreizen door IJsland met TUIBBI Travel IJslandGeweldige IJsland-reizen bij 333travel

5 mooiste IJsland-reizen

Bekijk het reisaanbod naar IJsland

v.a. €1592 incl.

Vulkanen, watervallen en kliffen

Ontdek de hoogtepunten van de Gouden Cirkel in 6 dagen met 333travel.

Lees meer

v.a. €1553 incl.

Het land van ijs en vuur

8-daagse indrukwekkende en complete rondreis door IJsland met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1693 incl.

Ontdek IJsland

Een ontspannen rondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1704 incl.

Het beste van IJsland

Adembenemend mooie autorondreis langs alle hoogtepunten van IJsland met BBI Travel.

Lees meer

v.a. €1295 incl.

Onontdekt IJsland

Schitterende 8-daagse fly & drive door het onbekende oosten van IJsland met Voigt Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar IJsland kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, BBI Travel, De Jong Intra, KidsReizen, Sawadee, TUI en Voigt Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Zoek je vliegtickets via Momondo en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda.nl. Huur vervolgens een auto bij Rentalcars.com en boek eventueel losse dagtours bij het populaire GetYourGuide. In een land als IJsland kan een goede wegenkaart ook geen kwaad. Bekijk hier het totale reisaanbod naar IJsland.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in IJsland die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar IJsland en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.