Nieuw-Zeeland: het land van de indrukwekkende natuur bestaande uit regenwouden, bergen, vulkanen, gletsjers en uitgestrekte meren. Maar ook het land van de fantastische zandstranden. Het is een stukje vliegen, maar dan heb je ook wat! Nieuw-Zeeland is zo adembenemend mooi, dat je ongetwijfeld terug wilt als je eenmaal een bezoekje hebt gebracht. Aan een bezoek’je’ heb je trouwens niet genoeg, er valt zoveel te beleven dat je er waarschijnlijk liever een wat langer bezoek aan wijdt. Wanneer je van tevoren je reis plant, is het handig om te weten wat je route gaat worden.

Maak het jezelf comfortabel in het vliegtuig

Nieuw-Zeeland vliegreizen duren minimaal 24 uur en er gaan geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland. Maakt je vliegtuig een tussenstop of meerdere tussenstops? Dan kan de reis oplopen tot 48 uur of meer. In dat geval heb je wel de optie om een leuke stedentrip te plannen. Zo zijn een paar dagen Singapore als je met Singapore Airlines vliegt een hele leuke start van je vakantie. Als je met Cathay Pacific vliegt, is een stopover in Hong Kong een leuke mogelijkheid.
Het spreekt dus voor zich dat je Nieuw-Zeeland niet even voor een weekje bezoekt. Sterker nog, zelfs 2 of 3 weken zouden we nog te kort vinden. Probeer als het even kan minimaal een week of 6 uit te trekken, om bij terugkeer echt een flink (en divers) deel van het land te hebben gezien. Hoe lang hoe beter en slow travel is juist in een land als Nieuw-Zeeland echt geweldig.

Leuk feitje: Nieuw-Zeeland wordt ook wel Aotearoa genoemd, dit is de Maori-naam van het land. De betekenis van Aotearoa? ‘Het land van de lange witte wolk.’ Wanneer je na het dromen boven de wolken landt op één van de 62 vliegvelden die Nieuw-Zeeland rijk is, kan de reis eindelijk beginnen.

In Nieuw-Zeeland móet je een bezoekje brengen aan…

Waar moeten we beginnen? We spraken zojuist al even over de Maori, de oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Zeeland en tevens de ontdekkers van het land. Wanneer je Nieuw-Zeeland bezoekt, is het dus zeker de moeite waard om een trip te boeken waarin je teruggaat naar het Maori-tijdperk. Ben je een actieve vakantieganger? Dan is het zeker aan te raden om de wandelschoenen aan te trekken en een meerdaagse wandeling door dit of door één van de vele natuurparken te maken.

Over ontdekkers gesproken: het Abel Tasman nationaal park is één van de vele fantastische natuurgebieden die het land rijk is. Verken dit schitterende gebied met een (zeil)boot of kajak, of trek er wandelend op uit. In de zomermaanden is dit echt een (sub)tropische verrassing, vooral omdat dit het enige nationale park is dat direct aan de kust ligt.

Waipoua Forest is één van de laatst overgebleven oude bossen in Nieuw-Zeeland en dit bijzondere reservaat is niet alleen de thuisbasis van veel zeldzame vogelsoorten, je hebt er tevens de grootste populatie bruine kiwi’s van het Noordereiland, overal kleurrijke varens en ook van enkele van de oudste en best bewaarde kauribomen in het hele land.

Wai-O-Tapu Thermisch Wonderland in de regio Rotorua is één van de meest buitenaardse landschappen in Nieuw-Zeeland, vergelijkbaar met Yellowstone in de VS. Het is een wereld van warmwaterbronnen, dampende fumarolen, spuitende geisers, borrelende modderpoelen, sinterterrassen en diverse watervallen. Op de self-drive door het Noordereiland mag je deze letterlijke hotspot zeker niet overslaan.

De Tongariro Alpine Crossing gaat door het meest ongelooflijke landschap en deze adembenemende wandeling van 19,4 km gaat over buitenaards vulkanisch terrein dat zelfs de meest doorgewinterde reizigers zal fascineren. Kegelvormige pieken, actieve vulkaankraters, stomende fumarolen, gestolde lavastromen en smaragdgroene meren en veel meer andere wonderen van de natuur tref je hier aan. Verder op de trail zijn er uitzichten op de gletsjervallei en groenblijvende bossen. De plotselinge verandering in het landschap van vulkanisch naar weelderig groen is uniek.

slider-nz-1-pb
slider-nz-2-pb
slider-nz-3-pb
slider-nz-4-pb
slider-nz-5-pb
slider-nz-6-pb
slider-nz-7-pb
slider-nz-8-pb
slider-nz-9-unsplash
slider-nz-10-unsplash
previous arrow
next arrow

De Hooker Valley Track is een populaire dagwandeling bij Mount Cook. Deze adembenemende wandeling duurt hoogstens een paar uur en is redelijk vlak waardoor het prima te doen is met (kleine) kinderen. De wandelroute bestaat uit nette paden afgewisseld door houten vlonderpaden. Tijdens de wandeling steek je drie spectaculaire hangbruggen over en geniet je van een geweldig uitzicht op verschillende gletsjermeren. De omgeving is net zoals bij zoveel plekken in Nieuw-Zeeland niet van deze wereld!

Fox Glacier strekt zich uit van de besneeuwde Zuidelijke Alpen tot aan het gematigde regenwoud langs de kust. De gletsjer is het beste te zien vanaf de uitkijkpunten bij Cook Flat Road in de richting van Lake Matheson, een andere prachtige plek en één van de allermooiste meren van het land. Geniet hier van de perfecte reflecties op het spiegelgladde water en geniet verder van een heerlijke wandeling in dit prachtige gebied.

Op het zuidelijkste puntje van het Zuidereiland rijzen de toppen van Fiordland National Park steil op uit het water. Pinguïns, zeehonden en dolfijnen zijn allemaal te zien in dit schitterende gebied, dat je het beste per boot kan verkennen. Milford Sound (Fjord) is een populaire bestemming in deze regio. Het minder drukbezochte Doubtful Sound kan het beste worden verkend door middel van een cruise, tijdens de ‘Sound of Silence’-tour wordt de motor van de boot uitgeschakeld en is iedereen er stil, zodat je alleen nog maar vogelgezang en watervallen kunt horen.

Bezoek Whakarewarewa Forest, één van de meest spectaculaire natuurlijke attracties van Rotorua. Beroemd om de torenhoge Californische kustsequoia’s, hier kan je enkele van de mooiste wandel- en mountainbikeroutes van het land ervaren. Om nog maar te zwijgen van het prachtige panoramische uitzicht op Mt. Tarawera en diverse prachtige meren.

Het land even verruilen voor de intens blauwe zee? In Nieuw-Zeeland is de kans groot dat je walvissen spot: een beleving om nooit meer te vergeten. Zo kunnen we nog wel even doorgaan, want ook wanneer het stadse leven jou meer prikkelt zit je goed: breng een bezoek aan Auckland, de hoofdstad Wellington of Christchurch en Dunedin op het Zuidereiland.

Hoe reis je door het land?

Het land is enorm uitgestrekt en veel populaire plekken liggen ver uit elkaar. Een binnenlandse vlucht en een huurauto ter plekke is daarom zeker aan te raden. Je kan met een huurauto ook flinke stukken van het land verkennen, dus op de startlocatie oppikken en op de eindbestemming weer inleveren. Gewoon ter plekke bij de Decathlon of Hart een tentje en wat gear kopen zodat je overal makkelijk kunt kamperen.

Wanneer je voor een langere periode door het land reist loont het wellicht om een auto te kopen en deze na afloop weer te verkopen. Auto’s dalen vaak niet enorm in waarde dus kan het maar zo zijn dat je uiteindelijk quitte speelt. Een tof alternatief is een camper, want dan kun je overal naartoe en ter plekke in de camper overnachten. De prijs voor een aantal weken is echter wel aan de forse kant, maar hier komt een flink stuk vrijheid en flexibiliteit voor terug (plus de besparing qua overnachtingen).

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Nieuw-Zeeland die we tijdens onze volgende trip zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar het mooie Nieuw-Zeeland en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.