Ben je klaar voor een onvergetelijke reis naar Peru? Wees gerust, dit land heeft alles om jouw hart te veroveren. De prachtige natuur, een cultuur die je nergens anders ziet en het overheerlijke eten maken Peru een must-visit land voor iedere reisliefhebber. Om je wat beter bekend te maken met het land, lichten we 7 bezienswaardigheden in Peru uit die jij gezien moet hebben:

1. Bezoek Machu Picchu

Het hoogtepunt tijdens je rondreis door Peru is Machu Picchu. Tegenwoordig staat Machu Picchu bekend als 1 van de 7 wereldwonderen en de grootste toeristische attractie van het land. De reden dat deze plek zo bekend is geworden komt ten eerste door de magische sfeer die er hangt, maar ook door de geschiedenis die het verhaal met zich meebrengt.

Machu Picchu is gebouwd, zo een 500 jaar geleden, in de tijd van de Inca’s. Deze inheemse bevolking is tot op de dag van vandaag bekend en de cultuur van de Inca’s zie je overal terug in Peru. Nadat de Spanjaarden Peru hadden veroverd in de 16e eeuw, en de Inca’s werden verdreven, is de beroemde Inca-stad Machu Picchu uit het oog geraakt. 3 eeuwen later is Machu Picchu herontdekt, waarbij het grootste gedeelte van de stad intact gebleven is.

Alle informatie om Machu Picchu te ontdekken vind je hier.

2. Cusco

De uitvalsbasis voor veel tours en bezienswaardigheden in Peru is de stad Cusco. Met de uitstraling van een groot middeleeuws dorp zonder hoogbouw wordt Cusco gezien als een van de meest bijzondere steden in Zuid-Amerika. Tijdens de hoogtijdagen van het Incarijk was Cusco de hoofdstad van Peru. Overal in de stad zie je nog monumenten en gebouwen die verwijzen naar het verleden.

Vanuit Cusco starten tours naar bezienswaardigheden als Humantay Lake, Sacred Valley en Rainbow Mountain. De tours starten meestal midden in de nacht, aangezien de attracties op een aantal uur rijden ligt. Ook kan je vanuit Cusco het wereldwonder Machu Picchu bezoeken. De stad zelf heeft tientallen gezellige restaurants en een aantal barretjes die tot diep in de nacht openblijven. Tijdens je reis door Peru mag je Cusco dan ook zeker niet overslaan.

3. Colca Canyon

In het zuiden van Peru vind je een van de diepste kloven ter wereld: de Colca Canyon. Het diepste punt van de kloof (3500 meter) is 2x zo diep als de Grand Canyon in Amerika. Om Colca Canyon te bereiken moet je eerst afreizen naar de ‘Witte Stad’ Arequipa. Dit is de 2e grootste stad van Peru, waar vandaan alle tours starten naar de kloof.

De Colca Canyon staat bekend om de prachtige (meerdaagse) wandelingen die je er kan maken, de kleine dorpjes met inheemse bevolking en de Andescondor die je met een beetje geluk ziet vliegen. De Andescondor is de grootste vogel ter wereld en de Colca Canyon is hun territorium.

4. Lima

Lima is de hoofdstad van Peru met veruit de meeste inwoners. In totaal wonen er zo een 11 miljoen Peruanen in Lima. Dat is ⅓ van de totale bevolking in het land. Vlieg jij vanuit Europa of een ander werelddeel naar Peru, dan zal je aankomen in Lima. Het is aan te raden om zo een 2 tot 3 dagen in Lima bij te komen van je lange vlucht en de stad op een rustig tempo te verkennen.

De leukste wijk in Lima is Miraflores. Vrijwel alle toeristen reizen meteen na aankomst op de luchthaven af naar deze wijk. Je vindt er veel hotels, restaurant en discotheken. Daarnaast is Miraflores gelegen aan het strand en wordt het gezien als de veiligste wijk in Lima. Ook een bezoek aan de kleurrijke wijk Barranco kan niet missen tijdens je bezoek aan Lima.

5. Titicacameer

“De plek waar de zonnegod ontstaan is en waar het dagelijks licht vandaan komt”. Dit is wat beweerd wordt over het Titicacameer volgens de Inca legende. Het Titicacameer is het grootste meer van Zuid-Amerika en het hoogst gelegen meer (3800 meter) ter wereld. In totaal is het 8300 vierkante meter groot en vind je er zo een 40 eilanden. De bekendste eilanden zijn de drijvende Uros eilanden en Taquile.

Vanuit het stadje Puno kan je dagelijks deelnemen aan een tour op het Titicacameer. Dit zijn 1 dag tours of 2-daagse tours. Tijdens een tour op het Titicacameer vaar je naar verschillende eilanden en leer je meer over de traditionele levenswijze van de bevolking. Een bijzondere ervaring die je niet wilt missen tijdens je reis door Peru.

6. Huacachina

Misschien ben je wel eens een foto tegengekomen van Peru waar je een kleine oase in een grote woestijn ziet liggen? Dit is een afbeelding van het woestijndorp Huacachina. Om de oase te bezoeken moet je eerst afreizen naar de stad Ica. Vanuit Ica is het met de taxi nog ongeveer 10 minuten naar Huacachina, waar je versteld zal staan van de indruk die de oase je geeft.

Huacachina is een van de grootste toeristen plekken in Peru. Eigenlijk bestaat Huacachina uit restaurants, touroperators en party hostels. Toeristen komen massaal naar Huacachina toe, omdat het op de route van Lima naar Arequipa ligt en door de mogelijkheid om te sandboarden en deel te nemen aan een buggy tour in de woestijn. Verder zijn er iedere avondfeestjes in de hostels en maak je snel contacten.

7. Sacred Valley

De Sacred Valley, ook wel de heilige vallei genoemd, is een dal in het Andesgebergte Peru vlakbij Cusco. Het is een groot gebied waar je enkele beroemde highlights van Peru, zoals de zoutterrassen van Maras en de archeologische fondsen van Moray kan bezoeken. In de tijd van de Inca’s was de Sacred Valley een belangrijke plek voor de landbouw. Nog steeds worden er veel gewassen verbouwd om de landelijke economie te stimuleren.

Ook vertrekken er vanuit Cusco dagelijks tours naar de Sacred Valley. Dit kan je doen met een bus, maar je kan er ook voor kiezen om de Sacred Valley te ontdekken met een quad tour. Voor de echte avonturiers is dit een gave optie!

Slotwoord:

Peru is een bio divers land met zoveel verschillende landschappen, steden en attracties. Niet voor niets is Peru een van de meest bezochte landen in Midden-Zuid Amerika. De rijke geschiedenis, diverse natuur en de Inca cultuur maken Peru een land die iedere reiziger gezien wil hebben.