Er zijn diverse manieren om naar China te reizen. Zo kun je alles vooraf in Nederland laten organiseren of de reis helemaal zelf regelen. Ook kun je prima op budget wijze door China reizen (met de backpack), hoewel hier wel wat zaken zijn om rekening mee te houden. Ook zijn er veel reizigers die China kiezen omdat je er fantastische fietsvakanties kunt doen.

Hieronder volgt een beschrijving van de verschillende reisvormen die mogelijk zijn wanneer je naar China met vakantie gaat.

Zelf organiseren van een reis

Je kunt goed zelf een vakantie naar China samenstellen. Je start met het kopen van de vliegtickets. Omdat je het goedkoopst op Beijing vliegt, kun je de reis daar het beste beginnen. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kun je makkelijk vanaf een andere stad in China terug naar Nederland vliegen. Dit kan in je voordeel uitpakken bij het vaststellen van je reisplan. Wanneer je het vliegticket geboekt hebt begin je met het boeken van enkele hotelovernachtingen in Beijing of zelfs al op de overige bestemmingen. De reden hiervoor ligt in het feit dat je bij de visumaanvraag een kopie van je vliegticket en een globaal reisplan inclusief hotelovernachtingen moet kunnen tonen.

Zodra je reisplan gereed is start je de visum procedure. Wanneer het visum binnen is kun je eventueel overige zaken vastleggen, dit is overigens geen vereiste (het visum is toch al binnen). Je kunt bij diverse Nederlandse reisorganisaties losse bouwstenen boeken. Dit zijn losse – vaak meerdaagse – trips naar de hoogtepunten van het land, inclusief vervoer vanaf de bestemming waar je bent voorafgaand aan de trip (bv vanaf Beijing) en vervoer naar de volgende bestemming. Je kunt zo ook prima meerdere bouwstenen logisch op elkaar afstemmen. Het boeken van bouwstenen is een manier om zelf weinig ter plekke te hoeven regelen. Het bespaart een hoop geregel in een land waar je vaak te maken hebt met de taalbarrière. Je betaalt ook voor de extra service; wat dat betreft ben je, wanneer je alles zelf zou regelen, meestal goedkoper uit.

Ga bij het samenstellen van je reisplan na dat China een bijzonder groot land is en dat het vaak in de (maximaal) 30 dagen die je hebt alleen maar mogelijk is om een klein deel van alle hoogtepunten van het land te bezoeken. Neem niet teveel attracties in je reisplan op, om te vermijden dat je alleen maar aan het reizen bent. Houd er bij het reizen per trein rekening mee dat sommige trajecten makkelijk meer dan 20 uren kosten (hoewel je dit dan vaak ’s nachts aflegt). Vliegen is sneller en meer comfortabel, maar ook duurder. Boek binnenlandse vliegtickets zo vroeg mogelijk op de vertrekdatum voor de beste prijzen (en het grootste risico dat een vlucht vol zit).

(Groeps-)rondreizen

De meest gebruikelijke manier om China te verkennen is per georganiseerde rondreis. Er zijn in Nederland diverse reisorganisaties die prachtige rondreizen op basis van een vooraf bepaald reisprogramma aanbieden. Je hebt deze rondreizen meestal in twee varianten; de groepsreis en de individuele rondreis. In het geval van de groepsreis reis je met een Nederlands of een internationaal gezelschap, onder begeleiding van een gids (die in veel gevallen Nederlands spreekt). Sommige reizigers verkiezen dit boven een individuele reis omdat je met een leuke groep reist met de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Andere reizigers vinden het prettiger om individueel te reizen, met een eigen gids en chauffeur. Voor hen is er een uitgebreid aanbod met individuele rondreizen. Het voordeel bij individuele reizen is dat er makkelijk wijzigingen in het reisprogramma kunnen worden gemaakt, op basis van de eigen wensen. Bij een georganiseerde groepsrondreis staat dit altijd vast.

Bekijk hier een overzicht van alle Nederlandse reisorganisaties met prachtige rondreizen door China.

Maatwerk vakantie

Een maatwerkreis wordt vooraf door de reisorganisatie samengesteld. Je kunt zelf input leveren en de reisorganisatie neemt deze wensen mee in het reisplan. Het enige dat je in de eerste instantie doorgeeft zijn reisdata, budget en eventuele globale of speciale wensen. Je kunt – wanneer je er tijd voor hebt – makkelijk bij diverse reisorganisaties offertes voor een maatwerkreis aanvragen. Let erop dat een maatwerkreis vergeleken een individuele rondreis (waarbij de reisonderdelen al zo goed als vast staan) vaak wat duurder is.

Stedentrip

Hoewel de meeste toeristen naar China gaan om meerdere hoogtepunten van het land te bezoeken, zijn er ook reizigers die het moeten doen met een korte reisperiode (vanwege werk etc). In dat geval kiezen zij voor een stedentrip; met eventueel enkele uitstapjes in de directe omgeving. Populaire stedentrip bestemmingen in China zijn Beijing, Shanghai, Chengdu (ook hier wordt direct op gevlogen) en natuurlijk Hongkong. Elk van deze steden zijn in een dag of 5 prima te verkennen. Wanneer je de directe omgeving ook op je gemakt wilt verkennen, kun je beter minimaal een dag of 8 voor de reis uittrekken. Het voordeel van de stedentripbestemmingen van China is dat er vaak aanbiedingen zijn met zeer scherp geprijsde vliegtickets (€500 voor een retourtje naar Beijing of Hongkong komt regelmatig voor).

Met de trein

Een treinreis van Nederland naar China is meer dan alleen een manier om naar het land te reizen. Vanaf het moment dat je in Nederland de trein pakt, begint een bijzonder avontuur dat je helemaal via Moskou naar Beijing brengt. Je kunt kiezen uit de populaire Trans Siberië Express en de Trans Mongolië Express. Beide routes zijn prachtig en hebben elk hun eigen hoogtepunten. Je kunt op diverse plekken uit de trein, om bijvoorbeeld gebieden binnen Rusland of Mongolië te verkennen. Direct voorbij de Chinese grens kun je meteen het prachtige Datong bezoeken, met het prachtige hangende klooster en de Yungang grotten. Na de aankomst in Beijing begint de echte vakantie in China meestal pas en er zijn diverse reisorganisaties die je prima kunnen helpen met het regelen van de treinreis en de verdere rondreis door China (bv. Tiara Tours, expert op het gebied van de Trans Express treinreizen).

Bijna alle hoogtepunten van China zijn zelf ook per trein te bereiken. Dit maakt de trein een prima alternatief om naar en door China te reizen voor mensen met vliegangst.

Backpacken

Backpacken in China is prima mogelijk. China heeft op elke populaire bestemming voldoende budgetaccommodatie. In sommige gevallen gaat het dan om zeer basic accommodatie, maar in andere gevallen heb je voor een laag bedrag een werkelijk fantastisch verblijf. Populaire backpackbestemmingen zijn Yanghuo, Chengdu en Pingyao. In de grote steden vind je ook altijd voldoende guesthouses, maar je betaalt meestal wel wat meer per overnachting dan op het platteland.

Je dient als backpacker wel rekening te houden dat je bij de aanvraag van je visum over een retourticket dient te beschikken en dat je ook een overzicht met hotelovernachtingen en daarbij een reisplan moet kunnen opleveren. Dit betekent dat je in China wellicht niet over de vrijheid om te gaan en staan zult beschikken, dit in tegenstelling tot de meeste andere landen in Azië en Zuidoost-Azië. Verder dien je er rekening mee te houden dat een visum maar 30 dagen geldig is, en dat het niet makkelijk is om een multi-entry visum te krijgen (of een visum dat langer dan 30 dagen geldig is).

Backpackers reizen echter vaak ook naar diverse omringende landen, waardoor het op zich prima mogelijk is om in 30 dagen een goede indruk van het land te krijgen. Verder kun je altijd nog na de 30 dagen een bezoek aan Hongkong (met eigen visumregels) brengen. Een handige tip m.b.t. de visumaanvraag is om de hotelovernachtingen vooraf via Booking.com vast te leggen. Booking.com biedt bij zo’n beetje alle hotels en hostels de mogelijkheid om tot vlak voor de aankomstdatum kosteloos te annuleren. Zo kun je t.b.v. de visumaanvraag al wel een bewijs van de hotelovernachtingen laten zien (en daarbij dus een reisplan), maar kun je dit nadat je het visum binnen hebt altijd nog veranderen.

Lees hier alles over de aanvraagprocedure van het Visum voor China.

Vakantie met de kinderen

China is erg goed met kinderen te bezoeken, hoewel we zelf niet met de allerjongsten naar het land zouden afreizen (voor ervaren reizigers met China-reiservaring is het een ander geval). Er zijn diverse hoogtepunten die ook erg leuk zijn om met de kids te bezoeken. Er zijn diverse reisorganisaties die gespecialiseerd zijn in vakanties met de kleintjes. Enkele voorbeelden zijn Fox Familiereizen, KoningAap, Riksjakids en Sawadee Familieavontuur.

Fietsvakantie

Vooral in het zuiden van China is het leuk om bepaalde populaire gebieden per fiets te verkennen. Je kunt hier makkelijk een fiets huren en je laten adviseren rond een meerdaagse fietstocht. Populaire gebieden in China om per fiets te verkennen zijn Yangshuo, Chengdu en het gebied rond Kunming. In de grote steden kun je ook vaak wel ergens een fiets huren, wat een fantastische manier is om de stad te ervaren. Lees alles over een fietsvakantie in China.

 
 

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

v.a. €2119 incl.

Chinees Jade

Schitterende 18-daagse groepsrondreis met Fox, verre reizen van ANWB.

Lees meer

v.a. €2194 incl.

Compleet China

Een prachtige eerste kennismaking met China in 20 dagen met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1895 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

v.a. €970 excl.

Highlights of China

Adembenemend mooie individuele reis langs diverse hoogtepunten met Shoestring.

Lees meer

v.a. €1299 incl.

Klassiek China

15 dagen lang reis je door het betoverende China met TUI.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.