Op vakantie naar Vietnam met Van Verre

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Schitterende tours bij Friends Travel Vietnam

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Boek uw droomreis bij Original Asia
Onvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel
Travel the real world? Travel local!
Boek goedkoop binnenlands vervoer bij Baolau

Op deze pagina:

 

Visum Vietnam

Nederlandse reizigers dienen over een geldig visum te beschikken, wanneer ze naar Vietnam reizen. Een single-entry visum met geldigheid van 1 maand kost €77 per persoon en is op te halen bij de Vietnamese ambassade in Den Haag (optie 1). Controleer vooraf altijd de website voor de actuele prijzen, want die veranderen jaarlijks. Wanneer je over land vanuit een van de buurlanden naar Vietnam reist, dien je altijd vooraf een visum aan te vragen. Ook speciale visa haal je persoonlijk af bij de Vietnamese ambassade. Geen zin om naar Den Haag af te reizen, dan kun je het visum ook via de VisumCentrale regelen. Let er hierbij wel op dat prijzen fors hoger zijn i.v.m. bijkomende servicekosten.

Het is ook mogelijk om het visum vooraf online aan te vragen. Het gaat in dat geval om een brief die akkoord geeft tot het verkrijgen van een 'Visa on arrival of VOA' (optie 2) bij aankomst in Vietnam. Een VOA is alleen mogelijk wanneer je direct op een van de drie internationale luchthavens van Vietnam aankomt (Hanoi, Ho Chi Minh Stad en Danang). Eenmaal op de luchthaven dien je het bewijs VOA om te zetten naar het visum in je paspoort. Een Visa on arrival is de goedkoopste manier om een visum voor Vietnam te verkrijgen. Er zijn diverse bemiddelaars die uit naam van de Vietnamese overheid helpen met het aanvragen van een visum. Naast de 'stamp-fee' betaal je dan ook een service-fee.

Mijn advies:
Kom je aan op een van de internationale luchthavens van Hanoi, Ho Chi Minh Stad en Danang? Ga dan voor optie 2 een vraag een Letter of Approval aan via een van de bemiddelaars. De internationale visumdienst Vietnam-Visa.com is bijvoorbeeld erg populair, maar veel reizigers hebben een voorkeur voor de afhandeling via een Nederlandse bemiddelaar, zoals Visum Vietnam Expert.

 

Optie 1: Visum halen bij de Vietnamese ambassade in Den Haag

Dit is voor veel reizigers waarschijnlijk de meest tijdrovende manier om aan het visum te komen. Het is echter de enige manier die mogelijk is wanneer je over land naar Vietnam reist (bijvoorbeeld van Phnom Penh in Cambodja naar Ho Chi Minh Stad). Daarbij dien je ook de speciale visums hier aan te vragen. De werkwijze is als volgt:

 1. Vul vooraf het speciale aanvraagformulier 'Application for Entry Visa' in.
 2. Neem het ingevulde formulier, een pasfoto, een geldig paspoort en gepast geld (€77, maar controleer altijd voor de zekerheid de website voor prijswijzigingen) mee wanneer je naar Den Haag reist.
 3. Let erop dat je alleen tussen 14.00 en 17.00 welkom bent bij de Vietnamese ambassade om het visum af te halen. Normaal gesproken sta je binnen 30 minuten weer buiten met een geldig visum.

Adresgegevens van de Vietnamese ambassade:

 • Nassauplein 12
 • 2585EB Den Haag
 • Tel: 3648917, 3644300
 • E-mail: vnembassy.nl@mofa.gov.vn
 • Website: www.vietnamembassy.nl
 

Optie 2: Online aanvragen Visa on Arrival Vietnam

Let op: Een visa on arrival is alleen mogelijk wanneer je op een van de drie internationale luchthavens van Vietnam vliegt (Hanoi, Ho Chi Minh Stad en Danang).

Er zijn meerdere bedrijven waar je het visum online kunt aanvragen, de meest populaire en meest gebruikte is Vietnam-Visa.com. Wil je de afhandeling liever via een Nederlandse visum service laten regelen, dan kun je het beste bij Visum Vietnam Expert terecht.

Er zijn enkele bedrijven (zoals Cheap Vietnam Visa) waar je een veel lager bedrag voor de verwerkingskosten van de visa approval letter betaalt. Dit is mogelijk doordat de bedrijven dan een forse hoeveelheid aanvragen tegelijk afhandelt (alsof men samen reist, want dan is het goedkoper). Let er in dat geval op dat je persoonlijke gegevens ook op de visa approval letter van alle andere aanvragers te zien is. We raden het af om met dit soort tussenpersonen te werken, omdat je niet wilt dat er wat misgaat bij aankomst wanneer je volgens de aanvraag als groep reist.

De procedure voor het visum bij aankomst bestaat uit de volgende stappen:

 1. Vul het online formulier in
 2. Betaal de verwerkingskosten (v.a. $21 per persoon, betaling met creditcard of PayPal, prijzen kunnen wijzigen)
 3. Je ontvangt binnen enkele dagen na betaling de visum bevestigingsbrief (letter of approval of L.O.A.)
 4. Haal het visum op bij aankomst op een van de luchthavens in Vietnam
 1. Zorg dat je de bevestigingsbrief hebt uitgeprint (visa approval letter)
 2. Vul het 'On Arrival Form' vooraf in en breng dit mee (kan ook ter plekke bij aankomst op de luchthaven). Je krijgt het formulier automatisch na de aanvraag.
 3. Neem 2 pasfoto's (4x6cm) mee
 4. Zorg voor een geldig paspoort (minimaal 6 maanden na terugkeer in Nederland)
 5. De 'stamp fee' bedraagt 25USD per visum (biljetten moeten nieuw zijn)

Wanneer je alle stappen correct doorlopen hebt, krijg je onderstaand visum op een van de lege pagina's van je paspoort.

Voorbeeld visa on arrival

Wanneer je paspoort binnenkort verloopt, dien je eerst het nieuwe paspoort op te halen, en daarna pas de aanvraagprocedure te starten. Gegevens op de 'Visa approval letter' kunnen niet meer achteraf aangepast worden. Wanneer gegevens op de brief en details op je paspoort niet overeenkomen, kan dit flinke vertraging bij aankomst opleveren.

Let op: Bij een verblijf van langer dan 1 maand wordt de 'visa on arrival' aanvraag pas 7 dagen voor de vertrekdatum in behandeling genomen.

 

Over land naar Vietnam

Veel backpackers reizen over land naar Vietnam (of andersom). Zij willen liever niet vooraf in Nederland al het visum voor Vietnam regelen, zij weten immers niet wanneer ze in Vietnam zullen aankomen.

De hierboven beschreven 'visa on arrival' methode werkt alleen wanneer je met het vliegtuig aankomt op een van de drie internationale luchthavens in Vietnam. Wanneer je over land vanaf China, Laos of Cambodja naar Vietnam reist, dien je het visum vooraf in Nederland of ter plekke in een van de buurlanden aan te vragen.

De Vietnamese ambassades (of consulaten) van Bangkok, Sihanoukville of Vientiane zijn de beste plekken om het visum aan te vragen. De doorlooptijd van de aanvraag is hier het kortst omdat het visum hier daadwerkelijk wordt afgegeven (meestal 1 dag). Wanneer je het visum laat aanvragen door een visumbureau of toerbureautje in bijvoorbeeld Siem Reap of op een van de Thaise eilanden, dan wordt je visum alsnog naar een van de eerder genoemde steden gestuurd, en ben je je paspoort een paar dagen kwijt en moet je langer op je visum wachten.

Je kunt in Vietnam een visum aanvragen met geldigheid van 1 of 3 maanden. Ook kun je tegen extra betaling een multi-entry visum aanvragen. Backpackers kunnen het beste iets meer betalen voor het visum van 3 maanden, zodat ze meer flexibel zijn in het bepalen wanneer ze naar Vietnam reizen.

 

Instructiefilmpje visum Vietnam

 

Zakelijk visum

Het zakelijke visum (Business DN Visa Vietnam) wordt verleend aan personen die voor zakelijke doeleinden naar Vietnam afreizen. Dit visum is verplicht voor bedrijven / zakenmensen die samenwerken met Vietnamese ondernemingen. Je kunt hierbij denken aan zakelijke activiteiten zoals consultancy, (machinery) assembling, het zoeken van investeringsmogelijkheden of wanneer je wilt werken met Vietnamese autoriteiten. Ook voor wonen en werken in Vietnam korter dan 3 maanden is een DN business visa voldoende. Wanneer je langer dan 3 maanden in Vietnam achter elkaar wilt wonen en werken, heb je een TRC (Temporary Resident Card) of work permit nodig, behalve wanneer je behoort tot de volgende beroepen:

 • A shareholder or owner of a limited company;
 • A member of the board of a joint stock company;
 • The employees are transferred to Vietnam by their company;
 • Teachers working for international schools under the control of foreign embassies or international organizations;
 • Authorized volunteers from international organizations, foreign students working as an intern in Vietnamese companies or experts supporting and implementing ODA projects;
 • Those who hold diplomatic passport and work at any state agency, political organization, socio-political organization;
 • Those are licensed by the Ministry of Foreign Affairs for performing communication and press activities in Vietnam

In dit geval kun je voor 6 maanden tot 1 jaar in Vietnam verblijven om te wonen en werken zonder "work permit" en dien je alleen een DN business visa aan te schaffen.

Samengevat; het zakelijke visum is maximaal 1 jaar geldig en is beschikbaar op basis van single-entry en multiple-entry. Alle Nederlanders moeten - om zaken te doen of zakelijke kansen in Vietnam te verkennen - een zakelijk visum aanvragen. De aanvraagprocedure voor het zakelijke visum werkt op grofweg dezelfde wijze als het reguliere toeristenvisum en kan tegenwoordig zonder uitnodiging worden aangevraagd. Je kunt via de ambassade het zakelijke visum aanvragen, maar sneller en efficiŽnter is de route via een Nederlandse tussenpersoon zoals Visum Vietnam Expert. Zij regelen de Visa Approval Letter for Business Visa Vietnam en hiermee krijg je bij aankomst op één van de internationale luchthavens in Vietnam je zakelijke visum met een maximale geldigheid van 1 jaar. Bij het ophalen van je visum betaal je nog wel de zgn. 'Stamp Fee' (dit is 25$ - 135$ afhankelijk van de duur).

 

Tips

 • Wanneer je een rondreis bij één van de Nederlandse reisorganisaties met reizen naar Vietnam boekt, dien je vaak zelf het visum te regelen (eigen verantwoordelijkheid). Wel kan het reisbureau je adviseren en soms zelfs assisteren. Ook zijn er diverse speciale visumbureaus die je het werk uit handen kunnen nemen. De goedkoopste oplossing is echter het zelf regelen van het visum.
 • Backpackers die door Zuidoost-Azië (Indochina) reizen moeten rekening houden met de visumbepalingen van de verschillende landen. In het geval van Vietnam dien je het visum (single entry of multi-entry) vooraf bij de ambassade van Vietnam in Den Haag aan te vragen. Wanneer je de reis in Vietnam start (en aankomt op een van de internationale luchthavens) kun je ervoor kiezen het Visa on Arrival vooraf online aan te vragen. Dit is echter altijd een single-entry visum.

Disclaimer: Wij hebben onze uiterste best gedaan om alle informatie gerelateerd aan het verkrijgen van een geldig visum voor Vietnam inzichtelijk te maken. De visumvereisten en daarmee samenhangende kosten kunnen echter veranderen en wij zijn niet aansprakelijk voor afwijkingen. Wel doen wij ons best deze informatie altijd zo actueel mogelijk te houden. Het is ieder zijn eigen verantwoordelijkheid om met een geldig visum of geldig visa on arrival naar Vietnam af te reizen.

Zoek je goedkope vliegtickets, of bus- en treintickets binnen Vietnam, Laos of Cambodja?

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn; 333TRAVEL, FOX, verre reizen van ANWB, De Jong Intra en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja Vietnam biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je internationale retourtickets bij Cheaptickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda en het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau. Het visum regel je snel en goedkoop via Vietnam-Visa.com. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.