Op vakantie naar Vietnam met Van Verre

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Schitterende tours bij Friends Travel Vietnam

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Boek uw droomreis bij Original Asia
Onvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel
Travel the real world? Travel local!
Boek goedkoop binnenlands vervoer bij Baolau
Visum Vietnam Expert

Op deze pagina:

 

Treinreizen door Vietnam

Vietnam is een uitgestrekt land en je kunt het hele land met de trein doorreizen. In Vietnam heb je dagtreinen en nachttreinen. De treinen in Vietnam rijden meestal niet erg snel, waardoor een standaard treinreis tussen twee bestemmingen al snel vele uren (10 uur of meer is geen uitzondering) kan duren. Onderweg wordt vaak gestopt. Het grote voordeel van een nachttrein is dat je hiermee een hotelovernachting bespaard; je komt de ochtend erop uitgerust aan op de plaats van bestemming.

De treinen in Vietnam zijn meestal niet hypermodern (zoals veel treinen in China), maar ook zeker niet hopeloos ouderwets. De mate van luxe tijdens de treinreis is ook afhankelijk van de klasse waarin je reist. De meest luxe klassen zijn meestal de soft sleeper (4 bedden) en hard sleeper (6 bedden). Alles eronder is basic en kun je het beste vermijden op lange trajecten (in het bijzonder in nachttreinen).

Treinreizen is goedkoop, prettig en vooral veilig, vergeleken de alternatieven. Je hoeft je niet te storen aan het soms achterlijke rijgedrag van de buschauffeurs, en onderweg kun je in alle rust van de prachtige uitzichten genieten. Een van de mooiste treintrajecten voor liefhebbers van prachtige uitzichten is de treinreis van Hue naar Danang; dwars door de prachtige Wolkenpas (Hai Van Pass).

De treinen hebben altijd een werkende airco, wat vooral in het zuiden van het land prettig is. Aan boord is er een catering service, waar je snacks en drankjes kunt kopen. Het kan echter nooit kwaad om voor vertrek nog wat kleine snacks te kopen, voor de momenten dat je ('s nachts) ineens flinke trek hebt en er geen verkoper in zicht is.

De beste treinen zijn van het type: SE1, SE2, SE3, SE4. Verder heb je nog enkele toeristencoupes van Livitrans (op het traject Hanoi, Hue en Danang) en Golden Trains (op het traject Ho Chi Minh Stad en Nha Trang). Deze twee speciale privé toeristencoupes zijn luxer, beter onderhouden en bieden net wat meer comfort. Hier betaal je ook voor. Wij legden het traject Hanoi - Hue - Danang af in de Livitrans Privé Coupe.

Drukke trein in Vietnam Met de trein door de wolkenpas  

Wanneer treintickets kopen in Vietnam

Treintickets zijn meestal vanaf 60 dagen voor de vertrekdatum beschikbaar (sommige trajecten 90 dagen vooraf). Op het traject Hanoi - Ho Chi Minh Stad rijden dagelijks veel treinen. De kans dat alle treintickets uitverkocht zijn is erg klein. Wel heb je een beperkt aantal treintickets in de luxe klassen op elke trein. Wil je perse een soft sleeper dan kun je het ticket het beste vooraf boeken. Gebruik hiervoor een van de lokale reisbureaus die gespecialiseerd zijn in het boeken van treintickets. Nadat je de treintickets besteld hebt, kun je deze ter plekke bij je hotel laten bezorgen (vaak kosteloos, tot op de dag van vertrek). In veel gevallen dien je er al wel vooraf voor te betalen (maar er zijn ook toerbureaus die je pas ter plekke betaalt).

Wanneer je flexibel wilt zijn (wat meestal het geval is wanneer je gaat backpacken in Vietnam) dan koop je liever niet vooraf treintickets. Dit is prima mogelijk, er is altijd wel plaats in de trein wanneer je het ticket enkele dagen vooraf ter plekke via bijvoorbeeld je guesthouse besteld. Wel dien je er dan rekening mee te houden dat de luxe klasse (hard sleeper en soft sleeper) mogelijk al vol zit.

Op de dag zelf is de kans groot dat alle treintickets verkocht zijn. Daarbij wordt er nog wel eens een hogere prijs in rekening gebracht. Ook zijn tickets vaak uitverkocht tijdens feestdagen. Tet (Vietnamees Nieuwjaar) is zo'n feestdag. Een hoop Vietnamezen reizen zelf in deze periode. Je zult in dat geval genoegen moeten nemen met alles dat er nog beschikbaar is, zoals de soft seat, een standaard stoel in de nachttrein).

 

Nachttrein naar Sapa

De trein naar Sapa kun je het beste altijd vooraf online boeken. Dit geeft de beste kans op de beste plekken (bv de soft sleeper in de nachttrein is erg fijn). Er zijn meerdere maatschappijen die hun eigen wagons binnen dezelfde trein hebben. De deluxe slaapplaats is het goedkoopst (zo'n €30 per enkele reis). Wil je echt goedkoop dan kun je ook de soft seat overwegen (voor nog geen €10). De meest luxe manier om naar Sapa te reizen is met Victoria Express, waar je voor iets meer dan €150 een 2-persoons hotelbed hebt in de nachttrein. Bekijk de actuele prijzen op de boekingswebsite Baolau.vn.

De nachttrein naar Sapa is een speciale toeristentrein en de standaard en basic klassen zijn van veel betere kwaliteit dan in reguliere treinen in Vietnam. Bij de nachttrein naar Sapa kun je het beste op een soft sleeper slapen; maar die zijn dicht op de vertrekdatum meestal al uitverkocht. Er gaan dagelijks meerdere treinen van Hanoi naar Sapa en tevens van Hai Phong naar Sapa.

Instappen nachttrein Sapa De trein naar Sapa Trein vol locals  

Online bestellen van treintickets

Er zijn diverse reisbureaus in Vietnam waar je online treintickets kunt bestellen. Populair is Baolau.vn. Je kunt hier prima terecht wanneer je vooraf over enige zekerheid wilt beschikken. Wel betaal je een paar euro extra voor de geleverde dienst. Na betaling ontvang je een optie op het treinticket naar keuze.

Het is gebruikelijk dat je tijdens de betaling het adres van je hotel in Vietnam doorgeeft. Het treinticket wordt hier namelijk een paar dagen voor vertrek bezorgd. In sommige gevallen wordt het treinticket enkele uren voor vertrek op het treinstation bezorgd.

 

Tips treinreizen door Vietnam

 • Houd er rekening mee dat een treinreis soms langer duurt vanwege mindere weersomstandigheden. Vooral het midden van het land heeft regelmatig te maken met overstromingen door tyfoons. Lees meer over het klimaat in Vietnam.
 • Tijdens feestdagen zoals Tet reizen veel locals met de trein. De kans is dan groot dat treintickets voor bepaalde klassen vooraf al uitverkocht zijn, ondanks dat de Vietnamese spoorwegen in deze periode meer treinen laat rijden.
 • De treintickets zijn tijdens feestdagen en in het hoogseizoen (afhankelijk per gebied in Vietnam) vaak wat duurder (meestal maximaal 10/15%). In het laagseizoen gaan de ticketprijzen vaak weer wat omlaag.
 • De officiële regels bepalen dat een volwassene maximaal 20kg aan bagage mee aan boord van een trein mag nemen. Voor kinderen geldt een bagagelimiet van 10kg. In de praktijk komt het niet op een paar kilo's meer of minder neer.
 • Een handige website met alles over treinreizen door Zuidoost-Azië en Vietnam in het bijzonder is Seat61.
 • Er is geen treinstation in Hoi An. Het is gebruikelijk om de trein naar Danang te nemen, en van hieruit naar Hoi An te reizen. Hetzelfde geldt voor Mui Ne (hier neem je de trein naar Phan Thiet).
 • Vermijd online betalingen met creditcards of Western Union. Gebruik altijd Paypal vanwege de extra veiligheid tijdens de betaling.
 • Je kunt in Vietnam alleen treintickets voor losse trajecten (aaneensluitend) kopen. Voor elk traject koop je apart een treinticket (dus 1 ticket van Hanoi naar Ho Chi Minh Stad, maar meerdere tickets als je tussentijds eruit wilt om een bestemming te verkennen).
 • In soft sleepers en hard sleepers heb je meestal een stopcontact waar je telefoons, laptops en camera's kunt opladen.
 • Wanneer je het niet erg vind om wat meer te betalen voor iets meer luxe aan boord van de trein, ga dan voor een soft sleeper van Livitrans of Golden Trains.
 • Zorg er altijd voor dat je ruim op tijd op het treinstation aanwezig bent, aangezien de sporen nog wel eens op het laatste moment veranderd worden.
 

Video impressie treinreizen door Vietnam

Zoek je goedkope vliegtickets, of bus- en treintickets binnen Vietnam, Laos of Cambodja?

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, FOX, verre reizen van ANWB, VNC Asia Travel, De Jong Intra en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja Vietnam biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je internationale retourtickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda en het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau. Het visum regel je snel en goedkoop via Visum Vietnam Expert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.