Op vakantie naar Vietnam met Van Verre

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Schitterende tours bij Friends Travel Vietnam

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Boek uw droomreis bij Original Asia
Onvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel
Travel the real world? Travel local!
Boek goedkoop binnenlands vervoer bij Baolau

Tips Vietnam

 • De beste tijd om Vietnam te bezoeken is in april, mei, september en oktober. In het zuiden van het land is het in de zomermaanden erg warm en vochtig. In het noorden is het in de winter fris met temperaturen rond de 10 graden. Er zijn twee moesson periodes; tussen oktober en maart en tussen mei en oktober. In het zuiden van het land kan het echter het hele jaar door flink regenen. Je bevindt je al in tropisch gebied dat inhoud dat het vaak korte maar heftige buien zijn. Meer over het klimaat van Vietnam.
 • Het noorden van Vietnam kun je het beste in oktober bezoeken, het zuiden het beste tussen november en februari.
 • Tussen oktober en januari heeft het midden en zuiden van Vietnam regelmatig te maken met overstromingen.
 • In de grote steden wordt afgeraden in te gaan op uitnodigingen van vreemden. Het komt voor dat reizigers die ingaan op een dergelijke uitnodiging worden gedrogeerd en beroofd.
 • In principe hoef je voor Vietnam alleen malaria tabletten te slikken wanneer je het zuidelijke deel van het land bezoekt (het gebied rond Ho Chi Minh en de Mekong Delta aan de grens van Cambodja). Deet is een vereiste vanwege het gevaar op Dengue. Raadpleeg altijd je huisarts, de GGD of het Tropeninstituut en negeer de adviezen niet. Meer over inentingen & vaccinaties bij een reis naar Vietnam.
 • Vietnam is erg goed per brommer te verkennen (let op: geheel op eigen risico). Let erop dat je officieel alleen maar op een 50cc brommer (of met minder vermogen) mag rijden in Vietnam. Brommers/motoren met meer vermogen mogen alleen wanneer je een Vietnamees rijbewijs hebt. Draag verder altijd een helm en ga vooraf na of je wel verzekerd bent bij schade of ongevallen. Omdat Vietnam erg strenge regels heeft (met celstraffen en extree hoge boetes) kun je maar beter geen brommer rijden in het land. Er zijn verhalen van toeristen in Vietnameze cellen, omdat ze in een fataal ongeluk terechtkwamen. Een superleuk alternatief is een trip met een van de Easy Riders. Hierbij zit je achterop de brommer of motor, en de chauffeur rijdt je rond (en dient tevens als gids). Je hebt diverse Easy Riders door heel vietnam. Hue Riders is een lokaal toerbureau dat brommertochten in de omgeving van Hue en Hoi An organiseert. Je kunt ook met de brommer het traject tussen Hue en Hoi An afleggen. Een ander populair toerbureau dat brommertochten aanbiedt is Da Lat Original Easy Riders. Meer over vervoer in Vietnam.
 • De lokale bevolking neemt normaal gesproken massaal vrij in de maand juli. Accommodatie op locaties die populair zijn onder de lokale bevolking zijn dan vol of duurder. Dit geldt overigens ook tijdens nationale feestdagen.
 • Het is niet ongebruikelijk om in restaurants een speciaal menu voor buitenlandse toeristen te krijgen. Dit menu bevat namen van gerechten in de Engelse taal, maar ook de prijzen zijn meteen veel duurder. Nu zijn de meeste gerechten dan nog steeds erg goedkoop.
 • In de grote steden kun je overal wel een taxi vinden. De betere taxibedrijven in Ho Chi Minh Stad zijn Mai Linh en Vinasun. In Hanoi kun je het beste gebruik maken van de taxi's van Mai Linh en Hanoi Tourist. Let erop dat er taxibedrijven rondrijden met namen die erg veel op bovenstaande namen lijken.
 • IJsblokjes uit de fabriek kun je prima in je drankje hebben. Ze zijn makkelijk te herkennen door het kleine ronde gat in het midden (van het ronde ijsblokje). De hygiënische omstandigheden zijn de laatste jaren enorm vooruit gegaan. Dit geldt vooral voor de toeristische centra in Vietnam. Hier kunnen de meeste toeristen onbezorgd langs de straat (lokaal) voedsel eten. Zorg ervoor dat je de eerste dagen went aan het lokale eten in Vietnam.
 • Bekijk hier een video met een eerste les in de Vietnamese taal. Leer ook van alles over de Vietnamese taal op de website Language Guide Vietnam.
 • Vietnam is bekend om de goedkope maatwerk kleding. Je hebt overal kleermakers waar je prachtige broeken, jurken, pakken en andere kleding op maat kunt laten maken. De prijzen zijn standaard al erg laag, en er is altijd ruimte om af te dingen. Een gemiddeld pak kost er meestal niet meer dan 50USD, afhankelijk van de stof en specifieke wensen. Hoi An is vooral bekend om de vele kleermakers, maar ook in de rest van Vietnam kun je overal terecht.
 • Pinnen kan overal in Vietnam, maar alleen bij pinautomaten/banken met het Maestro logo. Ook kan het wel eens voorkomen dat bepaalde banken pinacties van buitenlanders weigeren. Probeer het in dat geval gewoon bij een andere bank. De limiet per transactie is meestal 2 miljoen Dong. Sommige pinautomaten hebben een hogere limiet. Let erop dat je per pinbeurt transactiekosten betaalt. Verder moet je bij sommige Nederlandse banken eerst je pas deblokkeren voor gebruik in het buitenland (buiten Europa).
 • Maak al je Dong in Vietnam (of Cambodja/Laos) op want je kunt ze niet in Nederland inwisselen voor euro's. In Vietnam kun je overgebleven Dong inwisselen voor dollars; maar tegen een ongunstige koers.
 • Je kunt tegenwoordig je reis ook direct in Vietnam zelf boeken maar toch hier betalen en onder de Nederlandse ANVR/SGR voorwaarden. Via het platform van Local Hero Travel, een community van professionele lokale reisbureaus op verschillende verre bestemmingen. Je local Hero heeft de laatste up-to-date lokale kennis, woont er zelf en organiseert reizen voor doe het zelvers zoals jij. Je reist voordelig, kleinschalig en helpt lokale communities. Meer over ter plaatse boeken.
 • Een directe vlucht tussen Siem Reap of Phnom Penh in Cambodja naar Ho Chi Minh Stad of Hanoi in Vietnam is meestal erg duur, vergeleken het reizen over land. Een goedkoop alternatief is echter een vlucht met AirAsia naar Kuala Lumpur of Bangkok, en daar over te stappen op de AirAsia vlucht naar Ho Chi Minh Stad of Hanoi. Hoewel dit wel flink om is, en ook veel extra reistijd kost, dan dit tijdens AirAsia aanbiedingen wel eens de goedkoopste wijze zijn om tussen Cambodja en Vietnam te vliegen.
 • Je kunt makkelijk een pakketje met reisspullen zoals kleding (die je niet meer gebruikt) naar je eigen adres in Nederland laten versturen. Prijzen vallen mee wanneer je van zeepost gebruik maakt. Je betaalt zo'n 35USD voor een pakket van 10kg. Het nadeel is dat het wel maximaal 3 maanden kan duren eer het in Nederland aankomt. Het voordeel is dat je wanneer je bijvoorbeeld van Noord-Vietnam naar Zuid-Vietnam reist; je de warmere kleding alvast terug naar NL kunt sturen, en in het zuiden nieuwe kleding kunt kopen.
 • Sommige lokale (Vietnamese) reisbureaus vragen bij de boekingsbevestiging om een kopie van beide zijden van je creditcard. Dit is gebruikelijk maar brengt flinke risico's met zich mee. Beter is het om geen gebruik te maken van reisbureaus die op deze wijze handelen. Hoewel de reisbureaus zelf waarschijnlijk correct handelen, kan er veel mis gaan. Stel eventueel voor om met PayPal te betalen. Dit is vele malen veiliger.
 • Wanneer je binnenlandse vluchten vooraf (online) hebt geboekt, zorg er dan altijd voor dat je de creditcard waarmee je de boeking hebt uitgevoerd bij je hebt. Dit is een vereiste en zonder het kunnen tonen van je creditcard mag je het vliegtuig niet in.
 • Wanneer je gebruik wilt maken van binnenlandse vluchten, koop dan niet de goedkoopste vluchtklasse (super saver) maar een iets duurdere zodat je de vluchtdatum eventueel nog tegen een kleine betaling kunt wijzigen. Dit geldt ook voor vluchten naar de buurlanden.
 • Wanneer je niet zo goed tegen de hectiek op vliegvelden, treinstations of busstations kunt, is het beter om vooraf de hotelovernachting vast te leggen en met het hotel af te spreken dat zij je komen ophalen. Er staat dan iemand op je te wachten met een naambordje. Hoewel een pick-up meestal wel iets duurder is dan het reguliere taxitarief; heb je niet te maken met chauffeurs die je een poot uit willen draaien. Verder heb je dan ook de zekerheid dat je direct naar het juiste hotel gebracht wordt. Een veel voorkomende scam is namelijk dat taxichauffeurs je naar een hotel met bijna dezelfde naam brengt, maar wat uiteindelijk een heel ander hotel (mindere kwaliteit) blijkt.
 • Sommige hotels en guesthouses willen dat je je paspoort bij ze achterlaat. Doe dit onder geen beding. Geef ze in plaats daarvan eventueel een kopie (hoewel zelfs dat het beste vermeden kan worden).
 • Let er bij de hotels in de toeristische gebieden op dat je wanneer je er om advies vraagt, vaak het advies krijgt wat voor het hotel zelf het meest gunstig is. Als je bijvoorbeeld vraagt bij welke kleermaker je het beste terecht kunt, dan is de kans aanwezig dat het hotel je doorstuurt naar een kleermaker waar het hotel een regeling mee heeft. Dit geldt ook voor diverse andere diensten, variërend van massage salons tot kappers en van reisbureautjes tot restaurants.

Zoek je goedkope vliegtickets, of bus- en treintickets binnen Vietnam, Laos of Cambodja?

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn; 333travel, FOX, verre reizen van ANWB, VNC Asia Travel, De Jong Intra en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja Vietnam biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je internationale retourtickets bij Cheaptickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda en het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau. Het visum regel je snel en goedkoop via Vietnam-Visa.com. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.