Op vakantie naar Vietnam met Van Verre

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Schitterende tours bij Friends Travel Vietnam

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Boek uw droomreis bij Original Asia
Onvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel
Travel the real world? Travel local!
Boek goedkoop binnenlands vervoer bij Baolau
Visum Vietnam Expert

Op deze pagina:

 

Kosten van levensonderhoud

De kosten voor levensonderhoud in Vietnam zijn erg laag. Budget reizigers kunnen als ze een beetje hun best doen prima van €10 per dag leven. Dit hangt echter wel af van het bestedingspatroon tijdens je vakantie. Eet je in westerse restaurants, drink je regelmatig een biertje of wijntje (of cocktail), gebruik je snel de taxi en verblijf je in luxe hotels, dan lopen de kosten natuurlijk flink op. Je kunt in Vietnam ook gemakkelijk honderden euro's per dag uitgeven, het land biedt voldoende luxe en exclusieve resorts en restaurants.

Eten en drinken bij lokale tentjes is erg goedkoop. Koop je echter westerse producten, dan is dit veel duurder. Prijzen in de supermarkt zijn erg laag vergeleken diverse omringende landen in Zuidoost-Azië. Zo kost een brood ongeveer €1, een kilo appels kost €1,75 en een blikje cola kost €0,45. Geïmporteerd bier kost €1,25 per flesje en een fles wijn heb je meestal al wel vanaf €10. Sigaretten zijn erg goedkoop in Vietnam; een pakje Marlboro kost €0,85. Bekijk prijzen van diverse andere producten in Vietnam op Numbeo.

 

Vervoerskosten

De kosten van vervoer in Vietnam zijn erg laag. Zo kost een ritje met de taxi meestal niet meer dan een paar euro. Vliegen is de duurste manier om door het land te reizen. Je reist vaak met het vliegtuig wel het snelst tussen twee bestemmingen. Iets goedkoper dan vliegen is het reizen per trein. De goedkoopste manier is de bus. Je kunt ook een 'open bus ticket' kopen, waarmee je voor een vast bedrag door heel Vietnam kunt reizen (op een hop-on, hop-off wijze). Het ticket Hanoi Ho Chi Minh Stad kost 80USD. Een huurauto is niet goedkoop. Je kunt niet zomaar zelf rijden in Vietnam, dus zul je voor zo'n 100USD per dag een auto met chauffeur moeten huren.

 

Internationale tickets

Tickets naar Vietnam liggen meestal rond €700, afhankelijk van de tijd van het jaar. Tickets zijn meestal duurder in het hoogseizoen. Je kunt vaak erg goedkoop met Aeroflot of Egypt Air vliegen, maar levert dan wel flink wat in qua comfort.

Vind gemakkelijk goedkope tickets naar Vietnam bij Cheaptickets.nl of Worldticketcenter.nl.

 

Hotelkosten

Vietnam heeft veel luxe 5 sterren hotels en resorts. Vaak betaal je hiervoor minimaal €100 per overnachting. Goede 3 of 4 sterren middenklasse hotels heb je meestal vanaf €35 per nacht. De prijs hangt ook samen met de locatie. Vietnam heeft ook veel zeer goede guesthouses, waar je prima voor €15 of minder per nacht kunt overnachten. Je doet er normaal gesproken verstandig aan om vooraf een hotel te reserveren. Vaak zijn de prijzen vooraf het meest voordelig. Websites met scherpe aanbiedingen zijn Agoda.nl en Booking.com. Backpackers die alles liever openhouden kunnen dit prima doen in Vietnam; er is altijd wel accommodatie beschikbaar.

 

Visumkosten

Als je op reis gaat naar Vietnam, heb je een visum of reistoestemming nodig om dit land binnen te mogen reizen. Het elektronische visum voor Vietnam kun je vooraf digitaal aanvragen, voor een totaalprijs van +/- 40. Hierdoor bespaar je de kosten van de stamping fee ($25 tot $50) en de wachtrij in het geval van het voormalige visa on arrival. Let op: veel visumbureaus zeggen het visum Vietnam te kunnen regelen, terwijl ze alleen een approval letter voor het visa on arrival leveren. Hierdoor moet je na aankomst in Vietnam alsnog in de rij staan met kans op onnodig gedoe bij de paspoortcontrole. Maak dus gebruik van het nieuwe e-Visum voor Vietnam.

Wanneer er spoed of urgentie van toepassing is, betaal je een hoger bedrag. Je betaalt ook meer voor een visum met langere geldigheid. Lees hier alles over de visum procedure in Vietnam.

 

Kosten vaccinaties Vietnam

In een aantal regio's in Vietnam is sprake van een verhoogd risico op bepaalde ziektes en virussen. De lokale GGD, de huisarts of het tropeninstituut kan je hierin het beste adviseren. Over het algemeen dien je vooraf na te gaan welke vaccinaties worden aanbevolen wanneer je door Vietnam reist. In het zuiden van Vietnam wordt in sommige gevallen een malariakuur voorgeschreven. De kosten van vaccinaties verschillen per type vaccinatie en vaak ook per vaccinatiebureau. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:

  • Consult +/- €20,00
  • Vaccinatiepaspoort +/- €2,50
  • DTP +/- €20,00
  • Hepatitis A +/- €47,50
  • Buiktyphus +/- €27,00
  • Malaria +- €3,50 (per pil in het geval van Malerone)
 

Kosten reisverzekering en annuleringsverzekering

Er bestaan twee typen reisverzekering; de kortlopende reisverzekering en de doorlopende reisverzekering. De premie van de kortlopende reisverzekering wordt bepaald aan de hand van het aantal dagen dat je in het vakantieland verblijft (vanaf ongeveer €1 per dag). Bij een doorlopende reisverzekering betaal je een vaste jaarpremie (meestal vanaf zo'n €30 per jaar). Over het algemeen doen reislustige Nederlanders er verstandig aan om een doorlopende reisverzekering (al dan niet inclusief annuleringsdekking) af te nemen. Ga nooit onverzekerd op reis!

 

Afdingen

Afdingen is in veel gevallen gebruikelijk. Je kunt bij het kopen van producten altijd om een korting vragen. In toeristische gebieden moet je bij de kraampjes altijd met een veel lager tegenbod komen (bv 40% lager of meer). Ook wanneer je een hotel of guesthouse bezoekt kun je om een betere prijs vragen. Houd er rekening mee dat afdingen niet altijd noodzakelijk is. Wanneer je in een niet-toeristisch gebied iets koopt steun je hiermee vaak direct de lokale bevolking in het gebied. Elke USD of Dong die je daar spendeert wordt enorm in dank afgenomen. Hierop afdingen is eigenlijk niet nodig, want prijzen zijn bijna altijd al laag.

 

Kostenvoorbeeld georganiseerd of zelf regelen

Georganiseerd p/p Zelf regelen p/p
3-weekse rondreis €1800 Vliegtickets €700
Visumkosten (Den Haag) €80 Visumkosten (visa on arrival) €35
Hotelovernachtingen Incl. Hotelovernachtingen €300
Vervoerskosten/transfers Incl. Vervoerskosten/transfers €150
Levensonderhoud €300 Levensonderhoud €250
Vaccinaties €60 Vaccinaties €60
Reisverzekering €30 Reisverzekering €30
Entreegelden Incl. Entreegelden €50
Losse trips Incl. Losse trips €200
Annuleringsverzekering 4,50%    
Fooien €150    
Totaal €2528,90 Totaal €1775

Nb. Kosten per persoon. 3-weekse reis o.b.v 2 personen in middenklasse hotels. Op basis van enkele schattingen en uitgegaan van een normale reis. Low budget reizigers zullen met nog lagere bedragen uitkomen.

Zoek je goedkope vliegtickets, of bus- en treintickets binnen Vietnam, Laos of Cambodja?

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, FOX, verre reizen van ANWB, VNC Asia Travel, De Jong Intra en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja Vietnam biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je internationale retourtickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda en het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau. Het visum regel je snel en goedkoop via Visum Vietnam Expert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.