Op vakantie naar Vietnam met Van Verre

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Schitterende tours bij Friends Travel Vietnam

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Boek uw droomreis bij Original Asia
Onvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel
Travel the real world? Travel local!
Boek goedkoop binnenlands vervoer bij Baolau
Visum Vietnam Expert

Op deze pagina:

 

Klimaat in Vietnam

Vietnam is een langgerekt land en heeft daardoor een wisselend klimaat. Over het algemeen is Vietnam een subtropische bestemming met een tropisch zuiden. Je kunt het land het hele jaar door prima bezoeken, maar in sommige periodes heb je wat meer kans op regen of fris weer, of juist kans op zeer heet en vochtig weer.

In het kort:

  • Wil je tijdens je vakantie heel Vietnam van Noord naar Zuid of andersom bezoeken, dan kun je er het beste tussen april en september naartoe gaan.
  • Het noorden en centrale deel van Vietnam kun je het beste tussen april en september bezoeken.
  • Het zuiden van Vietnam kun je het hele jaar door bezoeken.
 

Klimaat per regio

Noorden

Kaart klimaat Noord-Vietnam

Het noorden heeft te maken met warme zomers en frisse wintermaanden. In de hoofdstad Hanoi ligt de gemiddelde temperatuur in de zomer rond 28 graden. In de winter is het gemiddeld zo'n 15 graden, met soms uitschieters richting het vriespunt (hoewel de kans dat het er vriest uitgesloten klein is).

In de bergachtige regio Sapa - de hooglanden van Vietnam - kan het in de wintermaanden flink koud zijn met temperaturen rond het vriespunt. Hier kan het jaarlijks sneeuwen. Tijdens de lente, zomer en herfst liggen de temperaturen meestal rond 20 graden.

Het gebied rond de populaire attractie Halong Bay heeft te maken met hete en vochtige zomers en droge en frisse winters. In de zomermaanden dien je rekening te houden met flink wat regenval, maar ook in de overige maanden kan het er regelmatig flink regenen. In sommige gevallen heeft het gebied te maken met een staartje van een tyfoon; soms varen de boten dan niet uit.

Straten die blank staan

Centraal

Kaart klimaat Centraal-Vietnam

Het centrale kustgebied heeft te maken met warme zomers en wintermaanden met prettige temperaturen. Tijdens de moesson in de wintermaanden heeft deze regio nog wel eens te maken met flinke overstromingen. Ook pakt dit gebied soms de staart (of meer) van een tyfoon mee. In sommige gevallen strandden toeristen omdat bussen en treinen hun weg niet kunnen vervolgens waardoor ze op dat moment niet over land tussen bepaalde steden kunnen reizen. In de zomer is het er vrij warm, maar niet extreem heet. In de wintermaanden liggen de temperaturen (afhankelijk van de regio) meestal tussen 15 en 22 graden.

Het tyfoonseizoen start meestal in oktober, maar speelt het ene jaar nauwelijks een rol van betekenis, en het jaar erop kan je elke dag in de regen zitten. Vanaf oktober heb je in het noorden en het centrale deel van Vietnam dagelijks kan op regen. Enkele steden en dorpen die in dit gebied liggen zijn: Hue, Danang, Hoi An en Nha Trang.

De centrale hoogvlakten hebben weer met een eigen klimaat te maken. Meestal is het er wat frisser dan in de lager gelegen gebieden.

Overstromingen in Vietnam

Zuiden

Kaart klimaat Zuid-Vietnam

Het zuiden van Vietnam heeft een tropisch klimaat. In de zomermaanden is er sprake van een heftige en vooral natte moesson tussen mei en november. Temperaturen kunnen zeer hoog oplopen in de zomermaanden (30+ graden). In Ho Chi Minh Stad of de Mekong Delta is een hotelkamer met airco dan ook best prettig. Ook tijdens de wintermaanden zijn de temperaturen meestal erg aangenaam (20+ graden). Het zuiden van Vietnam is daarom het gehele jaar door prima te bezoeken. Omdat je in de tropen verblijft, kun je altijd pech hebben en een flink aantal dagen in de regen doorbrengen. Dit hoeft echter niet te betekenen dat de vakantie hierdoor in duigen valt. Ook met regen is Vietnam is fantastische bestemming.

Net na een fikse bui

Zoek je goedkope vliegtickets, of bus- en treintickets binnen Vietnam, Laos of Cambodja?

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, FOX, verre reizen van ANWB, VNC Asia Travel, De Jong Intra en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja Vietnam biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je internationale retourtickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda en het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau. Het visum regel je snel en goedkoop via Visum Vietnam Expert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.