Op vakantie naar Vietnam met Van Verre

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Schitterende tours bij Friends Travel Vietnam

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Boek uw droomreis bij Original Asia
Onvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel
Travel the real world? Travel local!
Boek goedkoop binnenlands vervoer bij Baolau
Visum Vietnam Expert

Inentingen en vaccinaties bij een vakantie naar Vietnam

Op deze pagina:

 

Aanbevolen vaccinaties

De volgende vaccinaties worden aangeraden bij een vakantie naar Vietnam:

 • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
 • Hepatitis A
 • Buiktyfus (bij een vakantie van meerdere weken)

De volgende vaccinaties zijn niet verplicht en worden meestal niet aangeraden, maar wanneer je veelvuldig reist of langdurig in Azië en Zuidoost-Azië verblijft, kan het zeker geen kwaad je ook te vaccineren voor:

 • Hepatitis B
 • Rabiës (hondsdolheid)
 • Tuberculose

Neem altijd voor vertrek contact op met je huisarts, de plaatselijke GGD, het tropeninstituut of een vaccinatiebureau. Sla hun adviezen niet in de wind. Jaarlijks hebben veel reizigers te maken met vakanties die verpest zijn vanwege het oplopen van een ziekte.

 

Malaria in Vietnam

In bepaalde gebieden in het zuiden van Vietnam komt malaria voor. Als je maar kort in een malariagebied binnen Vietnam verblijft, kun je het beste Malarone slikken, bij langer verblijf (mocht je enkele maanden door Azië en Zuidoost-Azië reizen) dan is Lariam een beter (betaalbaar) alternatief. Ook hier geldt weer dat je het beste vooraf informatie kunt inwinnen bij huisarts, de plaatselijke GGD, het tropeninstituut of een vaccinatiebureau. Er zijn reizigers die vanwege de korte duur van een verblijf in een risicogebied (of dichtbij een risicogebied) besluiten geen maatregelen tegen malaria te treffen. Dit is geheel op eigen risico, malaria is een ernstige ziekte maar sommige reizigers vinden dit risico onvoldoende opwegen tegen de nadelen (o.a. bijwerkingen) van anti-malaria middelen. Nogmaals: neem altijd contact op met de juiste instanties en laat je door hen adviseren.

 • Malarone: +/- €4,75 per pil. 1 per dag, 1 dag vooraf starten, minimaal 7 dagen na vertrek uit malariagebied doorslikken.
 • Lariam: +/- €4,50 per pil. 1 per week, 3 weken vooraf starten, minimaal 4 weken na vertrek uit malariagebied doorslikken.
 

Dengue

In Vietnam komt ook Dengue (knokkelkoorts) voor. Dengue is een ernstige ziekte die door muggen wordt overgedragen. Er is geen vaccinatie of ander middel tegen, behalve het muggenwerende middel DEET (wat niet altijd effectief werkt). In Vietnam is Deet ook te koop onder de naam OFF (Deet is de werkbare stof). Zorg er in elk geval voor dat je DEET bij je hebt en ga vooraf na of je tijdens je reis in risicogebieden verblijft. Wanneer dit het geval is dien je vooral vochtige, warme en vooral smerige steegjes in de grote steden te vermijden. Ook kun je bij basic accommodatie het beste onder een klamboe slapen. Bij de wat meer luxere accommodatie kun je het beste 's nachts de airco te gebruiken (dit houdt muggen ook op afstand omdat het dan te koud voor ze is).

 

Kosten vaccinaties Vietnam

Prijzen kunnen per vaccinatiebureau variëren (onderstaande prijzen zijn richtprijzen, want prijzen kunnen per instelling verschillen).

 • DTP +/- €20,00
 • Hepatitis A +/- €47,50
 • Buiktyfus +/- €27,00
 • Consult +/- €20,00
 • Vaccinatiepaspoort (gele boekje) +/- €2,50
 

Vergoedingen vaccinaties door zorgverzekeraars

In veel gevallen wordt minimaal een deel van de kosten voor vaccinatie door de zorgverzekeraar vergoed; afhankelijk van het type zorgverzekering. Ga altijd vooraf na of de vaccinaties worden vergoed. Niet alle verzekeraars vergoeden de malariakuur. Ga makkelijk via de website zorgplaneet na wat je polisvoorwaarden zijn. De bedragen of percentages die genoemd worden zijn maximum bedragen en gelden over het algemeen per persoon per kalenderjaar. Een belangrijke eis om in aanmerking te komen voor een vergoeding is dat je de vaccinaties haalt bij een LCR erkend vaccinatiecentrum (o.a. GGD). Enkele zorgverzekeraars die een goede policy m.b.t. vergoedingen hebben zijn: Agis, Avéro Achmea, CZ, Delta Lloyd, Groene Land Achmea, IZA, Ohra en Menzis.

 

Handige adressen

Zoek je goedkope vliegtickets, of bus- en treintickets binnen Vietnam, Laos of Cambodja?

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, FOX, verre reizen van ANWB, VNC Asia Travel, De Jong Intra en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja Vietnam biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je internationale retourtickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda en het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau. Het visum regel je snel en goedkoop via Visum Vietnam Expert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.