Op vakantie naar Vietnam met Van Verre

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Schitterende tours bij Friends Travel Vietnam

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Boek uw droomreis bij Original Asia
Onvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel
Travel the real world? Travel local!
Boek goedkoop binnenlands vervoer bij Baolau
Visum Vietnam Expert

Op deze pagina:

 

Hue

Hue is een redelijk grote stad (ongeveer 1 miljoen inwoners) en tevens een populaire toeristische bestemming in Vietnam. Het is de voormalige hoofdstad van het oude Vietnam (tussen 1802 en 1945). Hue is een prettige stad, vooral na de drukte van Hanoi (mocht dit je eerste bestemming na het hectische Hanoi in het noorden zijn). Het mooie historische centrum is uitgeroepen tot een UNESCO World Heritage Site. In Hue kun je een flink aantal bezienswaardigheden bezoeken die meer dan de moeite waard zijn: zo kun je naar Keizerlijke paleis, de zogenaamde Purple Forbidden City (de Vietnamese equivalent van de Chinese verboden stad) en de Citadel van Hue (een verdedigingsfort) en naar de tombes van twee van de belangrijkste keizers van Vietnam, namelijk de 1e en de 4e keizer.

Langs de wegen in en rond Hue staan allerlei souvenirstalletjes en kleine 1-mans (vrouws)bedrijfjes waar de plaatselijke bevolking wat mee probeert te verdienen. Bij de een zie je een vrouwtje dat wierookstokjes maakt en bij een ander zie je een vrouwtje die van die typisch Vietnamese puntige hoedjes van raffia maakt. Kijk niet gek op wanneer je in het Frans wordt aangesproken door verschillende aardige oude Vietnamese mannen die ons vroegen waar we vandaan kwamen en dan meteen gingen vertellen dat zij een dochter hadden die studeerde in Europa.

Maar laat je door de commerciële toeristenindustrie niet weerhouden om te genieten van deze prachtige oude stad. In Hue kun je goed zien dat Vietnam erg onder de laatste oorlog heeft geleden. Het Keizerlijke paleis is in de jaren 70 van de vorige eeuw voor 70% platgebombardeerd door de Amerikanen. Heel veel moet er zelfs nu nog gerestaureerd worden. Je ziet nog de restanten van de napalm op de gedeeltelijk nog overeind staande muren. Men zegt wel eens dat Hue vooral een bezoek waard is wanneer er interesse is voor de geschiedenis van Vietnam.

Ook zie je heel duidelijk verschil tussen de grootse, bombastische grandeur van de restanten van het Chinese keizerrijk en de veel bescheidener onderkomens van de Vietnamese keizers. Bovendien heeft Vietnam na de Vietnamoorlog logischerwijs wel wat anders te doen gehad dan het opknappen van de keizerlijke paleizen. Daar is men pas de laatste decennia aan toe gekomen. Er wordt momenteel hard gewerkt om alles te restaureren.

 

Attracties

DMZ-tour

Hue lag vlak tegen de grens tussen Noord en Zuid Vietnam ten tijde van de Vietnam oorlog. Een hoop gevechten vonden dan ook in deze regio plaats. Op zo'n 70 kilometer ten noorden van de stad lag de DMZ (Demilitariseerde Zone), dat de grens tussen beide strijdende landen aangaf. Er worden DMZ-dagtours vanaf Hue aangeboden die je bij elk reisbureautje in de stad kunt regelen. Onderdelen van de dagtrip zijn een bezoek aan de Khe Sanh Combat basis, de 'Rockpile' (observatiepost van het Amerikaanse leger), de Ho Chi Minh Trail (logistieke aanvoer route van voorraden voor het VC leger dat deels door Laos en Cambodja liep), het Doc-Mieu-Station en de Vinh Moc ondergrondse tunnels. Erg interessant aan deze dagtrip is dat je de oorlog vooral meemaakt vanuit het oogpunt van de lokale Vietnamezen.

Easy Rider tour

Een van de mooiste Easy Rider tours gaat van Hue naar Hoi An. Deze tour duurt zo'n 4 uur en gaat door de prachtige Wolkenpas. Onderweg heb je een paar stops bij attracties en mooie uitkijkpunten. Je kunt ook een Easy Rider tour in de omgeving van Hue doen. Sommige reizigers doen bijvoorbeeld de DMZ-tour op een Easy Rider.

Citadel

De Citadel is de stad binnen de stad. Het is het oude ommuurde deel van Hue. Hierbinnen ligt de Purple Forbidden City. Je vindt er o.a. een prachtig fort en een plateau met de Vietnamese vlag. Elke dagtour gaat langs deze bezienswaardigheid.

Citadel van Hue 1 Citadel van Hue 2

Verboden Stad

De Verboden Stad (Purple of Imperial Forbidden City) was vroeger de plek waar alleen de Koninklijke familie en de directe volgers mochten komen. Het complex bestaat uit meerdere hallen, tempels, paviljoens en mooie poorten en bruggen. Wanneer je maar kort in Hue verblijft, kun je het beste vroeg opstaan en het complex in de ochtend bezoeken. De kans is groot dat er dan nog weinig andere toeristen zijn.

Purple Forbidden City in Hue 1 Purple Forbidden City in Hue 2 Purple Forbidden City in Hue 3 Purple Forbidden City in Hue 4 Purple Forbidden City in Hue 5

Graftombes van de keizers

Ten zuiden van Hue liggen diverse graftombes van de vroegere keizers. Ze zijn allemaal een bezoek waard en je vult er makkelijk een hele dag mee. Wanneer je in Hue een tour langs de graftombes boekt bezoek je de mooiste. Sommige tours gaan over de Perfume rivier, je bezoekt dan ook tegelijk de prachtige Thien Mu tempel. De graftombes Khai Dinh en Tu Duc zijn de mooiste van het stel. Andere mooie graftombes zijn de tombes van Minh Mang en Thieu Tri. Je kunt de graftombes ook op eigen gelegenheid bezoeken per fiets of brommer (let er bij een brommer op dat Vietnam strenge regels heeft). Zorg er wel voor dat je vooraf over een goede kaart beschikt.

Khai Dinh tombe in Hue 1 Khai Dinh tombe in Hue 2 Khai Dinh tombe in Hue 3 Sung An tempel in Hue

Perfume riviercruise

De riviercruise over de Perfume rivier is een leuke manier om het centrum van Hué vanuit een bootje te ervaren. Je komt onder andere langs de Verboden Stad, en ook langs de Thien Mu tempel. Dit boottochtje van circa 20 minuten heeft wel een nadeel: het is behoorlijk lastig om de vrij opdringerige Vietnamese verkoopsters te weerstaan die in een mum van tijd honderden snuisterijtjes voor je uitstallen: beeldjes, waaiers, schilderijtjes, sjaals en veel andere souvenirs. Sommige reizigers vinden het niet prettig om op deze manier lastig gevallen te worden; je kunt natuurlijk nergens heen want je zit op die boot. Het is voor hen echter vaak de enige bron van inkomsten. Wat soms werkt is door meteen aan het begin een kleinigheidje te kopen en vervolgens laten ze je verder met rust.

Perfume riviercruise in Hue

Thien Mu tempel

De prachtige Thien Mu tempel ligt op zo'n 4 kilometer ten westen van de Verboden Stad van Hue. Je kunt een bezoek aan de tempel goed combineren met een bezoek aan de Verboden Stad. Wanneer je de Perfume riviercruise doet, kom je met de boot langs de tempel. Je kunt ook prima met de taxi naar de tempel, en vervolgens met het bootje naar het centrum van Hue.

Thien Mu Pagode in Hue 1 Thien Mu Pagode in Hue 2

Thanh Toan brug

Op zo'n 8 kilometer vanaf het centrum van Hue ligt de prachtige houten Thanh Toan brug. Het is een overdekte brug met dakpannen. Hoewel de brug nog steeds gebruikt wordt, is het tevens een populaire toeristische attractie.

Thanh Toan brug in Hue 1 Thanh Toan brug in Hue 2 Thanh Toan brug in Hue 3  

Tour Hue naar Hoi An

Je kunt op meerdere manieren tussen Hue en Hoi An reizen. De mooiste manier is echter door een tour te boeken die je langs diverse hoogtepunten op de route brengt. De prachtige Hai Van Pass (Wolkenpas) ten noorden van Danang is zo'n hoogtepunt. Wanneer je de bus of trein neemt kom je hier niet langs, maar ga je door een tunnel dat de reistijd aanzienlijk verkort. Andere mogelijke hoogtepunten tijdens zo'n tour zijn de Marble Mountain, het Cham Museum in Danang en het prachtige strand bij Lang Co. Verder kan je de chauffeur onderweg natuurlijk laten stoppen waar je wilt. Regel het altijd bij een reisbureautje, zodat je duidelijk kunt maken dat het niet om regulier vervoer gaat, maar dat men de 'scenic route' moet nemen. De tocht kost meestal rond de 65USD. Je kunt deze tocht ook weer met de avontuurlijke Hue Easy Riders doen.

 

Hotels in en rond Hue

Hieronder volgt een overzicht met een aantal populaire hotels in Hue. Alle hieronder genoemde hotels worden zeer goed op Tripadvisor beoordeeld.

Omdat Hue ook veel budget accommodatie heeft, kun je buiten het hoogseizoen ook prima ter plekke terecht. Bij middenklasse en luxe hotels en resorts zijn de online prijzen (vooraf) wel vaak goedkoper.

Zoek de goedkoopste hoteldeals in Hue op Agoda.nl of Booking.com. Bekijk altijd alle hotelsites voor de beste prijs per nacht.

 

Vervoer naar Hue

Hue is op diverse manieren te bereiken. Vanaf Hanoi of Ho Chi Minh Stad reis je het snelst naar Hue met een binnenlandse vlucht. Er zijn diverse goede en betrouwbare binnenlandse luchtvaartmaatschappijen. Je kunt vanaf Hanoi ook met de nachttrein naar Hue reizen. Deze trein vertrekt om 19.00 uur vanaf het Hanoi Main Station, zie www.livitrans.com voor meer informatie. Een goedkope manier om naar Hue te reizen is per (nacht)bus. Je kunt ter plekke in Hanoi of Ho Chi Minh Stad (of elke dichterbij gelegen stad) bustickets kopen. Ook kun je vooraf een Open Bus Ticket kopen.

 

Video impressie Hue

 

Kaart Hue

Zoek je goedkope vliegtickets, of bus- en treintickets binnen Vietnam, Laos of Cambodja?

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Vietnam kunt boeken. Populair zijn 333travel, FOX, verre reizen van ANWB, VNC Asia Travel, De Jong Intra en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja Vietnam biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je internationale retourtickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda en het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau. Het visum regel je snel en goedkoop via Visum Vietnam Expert. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Vietnam.