Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Vraag makkelijk en snel je ESTA aan

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Schitterende Amerika-reizen bij Amerika online

Vervoer naar en in Chicago

Chicago is een zeer grote stad met diverse vervoersmogelijkheden. De stad is uitermate geschikt om lopend te verkennen, met een makkelijk te navigeren raster van straten. Madison Straat verdeelt de stad in het noorden en het zuiden, terwijl State Street de stad tussen oost en west verdeelt. Rond het central business district en de diverse parken langs de kade van Lake Michigan kun je prima alles lopend of per fiets verkennen.

Metro, bus en trein

De Chicago Transit Authority (CTA) verzorgd het vervoer per trein en bus binnen Chicago zelf en naar 40 omliggende gemeenten. Toeristen zullen vooral in het centrum van de stad verblijven en reizen. Je kunt dan prima uit de voeten met de bovengrondse en verhoogde metro. Binnen The Loop kun je bij elk station op diverse andere lijnen overstappen. Let erop dat de subway 's avonds niet altijd even veilig is. Als het kan vermijden. Reis je met kinderen (kinderwagen of buggy), ga dan op de metrokaart na welke stop een lift heeft (herkenbaar aan het invalide teken) zodat je makkelijk met de kinderwagen/buggy naar boven kunt. Met de ventra kaart kun je ook door de speciale invalidenpoort met de kinderwagen.

Niet alle acht 'L' metrolijnen van Chicago zijn "verheven", alleen de blauwe en rode lijn gaan ondergronds in het centrum van de stad. Twee lijnen werken 24 uur per dag: de Blue Line, die de luchthaven en het centrum verbindt, en de Red Line, met een dienst tussen het noorden en het zuiden via het centrum. De high-speed Metra treinen verbinden afgelegen buitenwijken met het centrum en het is daardoor de goedkoopste en beste manier om snel naar het hart van de stad te reizen.

Taxi's

Taxi's zijn talrijk en overal gemakkelijk te vinden (vooral in het centrum en bij de luchthavens), en bieden een handige manier om door de stad te reizen. Creditcards worden in alle taxi's geaccepteerd. Het is gebruikelijk om de chauffeur een fooi van ongeveer 15-20% van de reissom te geven, plus $ 1-2 per tas als de chauffeur helpt met je bagage. Taxi's zijn niet allemaal geel meer, maar soms ook gewone sedans of minivans. Beschikbare taxi's herken je soms door een lichtbak op het dak. Taxi's rijden op de meter, met tarieven die beginnen bij $3,25 en vervolgens betaal je 20¢ voor elke extra 1/9e mijl of 36 seconden reistijd (wat eerder gehaald wordt). Officiele taxibedrijven in Chicago zijn: American United Cab, Checker Taxi, Flash Cab en Yellow Cab.

Watertaxi's

Naast de gewone taxi heb je in Chicago ook nog de watertaxi. Hiermee reis je makkelijk over water tussen Chicago's belangrijkste toeristische bestemmingen. Wendella Boats (Chicago Water Taxi) en Shoreline Water Taxi vormen de perfecte combinatie van sightseeing en handig transport door de stad. Een dagticket bij Wendella kost $8 en hiermee kun je de hele dag ongelimiteerd van de watertaxi gebruik maken (je kunt er o.a. makkelijk in de zomermaanden mee naar Chinatown varen). Bij Shoreline betaal je per rit, waarbij de verste rit $8 kost. Je kunt met Shoreline ook makkelijk van de Navy Pier naar Shedd Aquarium (over Lake Michigan) varen.

Ventra

Ventra is het one-touch kaartsysteem dat in Chicago gebruikt wordt (voorheen de Chicago Pass). Je koopt eenmalig de kaart voor $5 en stort vervolgens tegoed op de kaart. Ook kun je met de kaart een dagpas of meerdaagse pas kopen. Je kiest deze pas en betaalt vervolgens contant of met creditcard.

Divvy

Divvy is het fietsplan in de stad. Je hebt ruim 150 fietsenstallingen waar je een Divvy fiets kunt oppikken. Je koopt bij de fietsenstalling voor $7 een dagpas waarmee je de hele dag op een Divvy fiets kunt rijden. Je kunt de fiets bij elke stalling kwijt, waardoor je er ook makkelijk tussen twee bestemmingen mee kunt fietsen. Let op: het plan is populair onder de lokale bevolking. Sommige fietsenstallingen hebben de hele dag door geen fietsen, omdat het bv dichtbij een metrostation ligt. Andere stallingen zijn vol waardoor je jouw fiets er soms niet kwijt kunt. Er is een handige Divvy Bike Locator waarmee je vooraf kunt zien hoeveel fietsen er beschikbaar zijn bij elke fietsenstalling.

Pedway

De Pedway (Downtown Pedestrian Walkway System) is een netwerk van tunnels, gelijkvloerse voetgangerspaden en bruggen die wolkenkrabbers, winkels, hotels en treinstations in het centrale zakendistrict van de stad (The Loop) met elkaar verbinden. De Pedway heeft een lengte van meer dan 40 woonblokken, en bevat winkels, restaurants en kunst. Het biedt voetgangers een prettige manier om bij slecht weer toch door de stad te kunnen reizen. De meeste aansluitingen op de Pedway zijn commerciële- of overheidsgebouwen, waaronder diverse hotels. Het ondergrondse netwerk sluit tevens aan op diverse metrolijnen.

Centraal station (Union Station)

Union Station is centraal station van Chicago; het is de terminal voor alle intercity treinen. Het station ligt aan de westkant van de Chicago River tussen West Adams Street en West Jackson Boulevard, net buiten The Loop. Het station is één van de meest iconische bouwwerken van Chicago. Union Station heeft geen directe verbinding met de trein/metrolijnen in de stad. Wel liggen er verschillende metro stations op loopafstand van Union Station, en tal van buslijnen die direct bij Union Station stoppen.

De bruine, oranje, paarse en roze metrolijnen vind je bij station Quincy, dat op zo'n 5/10 minuten lopen vanaf Union Station ligt. Via de roze lijn kun je weer overstappen op de groene lijn. Op vergelijkbare loopafstand ligt het station Clinton-Blue, waar je op de blauwe lijn kunt stappen.

Niet ver Vanaf Union Station Ligt Ogilvie Transportation Center (OTC). Dit is de passagiersterminal waar de drie forenzentreinen van Metra aankomen en vertrekken.

Luchthaven

O'Hare International Airport (ORD) is de belangrijkste toegangspoort tot Chicago. Alle grote luchtvaartmaatschappijen vliegen op O'Hare, waardoor het al jaren een van de drukste luchthavens ter wereld is (volgens Business Insider de 7e drukste in 2015). De luchthaven ligt op 30 kilometer van het centrum, in het uiterste noordwesten van de stad. De reistijd per taxi vanaf je hotel in het centrum van de stad naar de luchthaven kan variëren van 30 tot 90 minuten. Exacte reistijden hangen af van de tijd van de dag, de weersomstandigheden en de regelmatig voorkomende werkzaamheden aan de Kennedy Expressway (Interstate 90). Let erop dat de taxi vanaf de airport duurder is dan de taxi naar de airport. De "EL" trein (blauwe lijn) biedt een snelle 40-minuten durende reis tussen The Loop in het centrum van Chicago en O'Hare Airport.

Alle internationale vluchten op O'Hare komen aan bij Terminal 5, want deze terminal heeft als enige internationale douane faciliteiten. Welke terminal je gebruikt voor je vertrekkende vlucht is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij. Bekijk de officiële O'Hare website voor meer informatie welke maatschappij van welke terminal vertrekt. Hier kun je ook meteen informatie vinden over de aanbevolen check-in tijden.

Heb je wat extra tijd door te brengen voor je vlucht? Je hebt tal van eetgelegenheden en winkels verspreid de 5 enorme terminals van O'Hare. Favorieten zijn Berghoff Café, Billy Goat Tavern, Goose Island Brewing Company, Pizzeria Uno, Garrett Popcorn en Gold Coast Dogs. Verder is er Wi-Fi beschikbaar in het hele gebouw.

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar de Verenigde Staten kunt boeken. Populair zijn; FOX, verre reizen van ANWB, De Jong Intra en 333Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja Amerika biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com, Expedia of Hotels.com. Regel je visum (ESTA) makkelijk via E-visums.nl. Bekijk hier het totale reisaanbod naar de Verenigde Staten.