Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Vraag makkelijk en snel je ESTA aan

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Schitterende Amerika-reizen bij Amerika online

Monument Valley

Monument Valley ligt in de Verenigde Staten, min of meer op een kruising van de vier staten: Utah, New Mexico, Colorado en Arizona. Het gebied ligt op een plateau, zo'n 1700 meter boven het zeeniveau. Monument Valley is wereldberoemd geworden vanwege zijn specifieke, roodgekleurde rotsformaties in een woestijnlandschap en daardoor al sinds 80 jaar een van Holywood's meest geliefde filmspots.

Monument Valley 1 Monument Valley 2

De vallei - vol met grillig gevormde, rode zandstenen rotsformaties die een hoogte kunnen bereiken tussen de 120 tot wel 300 meter - is talloze malen het decor geweest van westerns en documentaires over cowboys en Indianen. De bekendste, meest gefotografeerde en gefilmde rotsformaties hebben toepasselijke namen gekregen als 'The Three Sisters', John Ford's Point Overlook, Camel Butte, Bird Spring en 'Totem Pole'.

Monument Valley 3 Monument Valley 4

Ook tegenwoordig dient Monument Valley nog vaak als decor voor films, documentaires en reclamespots voor TV.

Wat kan je er doen?

Monument Valley heeft veel meer te bieden dan het fotograferen en filmen van de indrukwekkende rode zandstenen rotsformaties alleen. De regio is geen Nationaal Park, maar wel een traditioneel Navajo Tribal Park, hetgeen betekent dat alles wordt gerund door Navajo Indianen en dat je voor toegang tot hun gebied ongeveer $10 per auto betaalt (2014). Generaties lang leeft deze traditionele Indianenstam in deze regio en ter kennismaking met de gewoonten en cultuur van dit volk is er een groot bezoekerscentrum ingericht vlak bij het beroemde monument, met terrassen die een fantastisch uitzicht bieden over de vallei en haar monumenten. Er is een winkel en een restaurant en je hebt er de mogelijkheid verscheidene tentoonstellingen te bezoeken om meer te leren over het Navajo volk, de regio en de geschiedenis.

Monument Valley 5

Een van de must see's is het Earth Spirit Theater, waar de prachtige film 'Among the Monuments, A Journey Through Monument Valley' te bewonderen is. Een hartverwarmende film over de geschiedenis en cultuur van de Navajo's en de geologische kenmerken van Monument Valley, gemaakt door de beroemde filmer-en fotograaf Ric Ergenbright.

Monument Valley 6

De 27 kilometer lange route (Valley Drive) over een ongeplaveid zandpad langs de beroemde Monumenten van Monument Valley kun je doen met je eigen huurauto (moet wel een 4-wheel-drive zijn) maar ook tegen betaling met een van de jeep's, minibusjes of zelfs te paard. Het voordeel van een tour is dat een lokale Navajo-gids je allerlei informatie geeft tijdens de rit. Die informatie moet je natuurlijk missen wanneer je zelf door het park rijdt. Een aantal van de tours brengen je tot bij de bewoners van de regio en bieden de kans om kennis te maken met hen en hun gewoonten. Je kunt leren hoe er op ambachtelijke wijze tapijten worden geweven door de vrouwen van de Navajo. De aangeboden rondleidingen lenen zich ook perfect voor het maken van bijzondere foto's, die je vermoedelijk niet zult kunnen maken als je op eigen houtje zou gaan omdat de Navajo alle speciale plekjes van het gebied goed kennen en vol trots hun 'schatten' willen laten zien. Het is niet toegestaan om met een mountainbike of lopend Monument Valley in te gaan, maar is wel een korte wandelroute van 4 mile uitgezet aan het begin van de Valley Drive: the Wildcat Trail Nature Hike. Je doet er ongeveer 4 uur over om het traject rond te gaan.

Monument Valley 7 Monument Valley 8

Tips

 • Als je getuige wilt zijn van de prachtige, steeds weer veranderende landschappen bij zonsopgang of zonsondergang is het aan te raden om een nachtje in de buurt van de vallei te overnachten, zodat je het gebied tot rust kunt zien komen nadat de vele dagjesmensen de vallei hebben verlaten. Tijdens de avonduren en de langzaam ondergaande zon ben je getuige van het echte landschap: desolaat, eenzaam en weids. Ook hier is echter een serieuze waarschuwing op z'n plaats: in de maanden juni, juli en augustus kunnen onverwachtse overstromingen plaatsvinden. Let op de waarschuwingsborden bij de ingang van het park en bij het Visitors Center. Vraag desnoods aan een van de Park Rangers of er op die bepaalde dag gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. In de zomermaanden is het park geopend van 6.00 tot 20.00 uur en in de winterperiode van 8.00 tot 17.00 uur.
 • Een paar honderd miljoen jaar geleden was Monument Valley feitelijk de bodem van een laaggelegen basin. De continue opwaartse druk van de Rocky Mountains zorgde voor een verhoging van het basin naar een plateau met een hoogte van zo'n 3 miles boven zeeniveau.
 • The Yellow Ribbon giftshop (als in de gelijknamige film 'She wore a Yellow Ribbon' met John Wayne) is een geweldige winkel annex museum waar je je ogen uitkijkt naar de traditionele door de Navajo met de hand gemaakte kunstvoorwerpen.
 • Met de huurauto door Monument Valley: je parkeert je auto op de grote centrale parkeerplaats voor het bezoekerscentrum om mee te gaan met een van de tours (vrij prijzig in 2014 ca. $75 per persoon) of je gaat met eigen auto. De verschillende tours die door Goulding worden aangeboden zijn:
  • de 2,5 uur durende tour met vertrek om 13.30 uur; 17 mile langs alle monumenten (minimaal 4 personen)
  • de 3,5 uur durende tour met vertrek om 9.00 en om 16.00 uur, 17 miles langs alle monumenten + de backcountry, Natural Arches, petroglyphs, pictographs en beroemde filmlocaties
  • de 5,5 uur durende tour, genaamd Mystery Valley vertrekt om 9.00 uur, vergelijkbaar met de 3,5 uur durende tour, met als extra een aantal Anasazi ru´nes en petroglyphen welke door de Indianen 'House of Many Hands' wordt genoemd + lunch op fotogenieke locatie aan de voet van een stijle rots.
  • de 8 uur durende tour vertrekt ook om 9.00 uur en omvat om en nabij dezelfde route als de vorige, maar omvat tevens een barbecue-lunch
 • In The Stagecoach Dining Room van The Gouldings Lodge kun je naast 'south-west food' en vegetarische entree's ondermeer ook heerlijke Navajo taco's en sappige steaks eten. Bij het ontbijt serveert men zelfgebakken brood.
Monument Valley 9

Accomodatie

De meeste bezoekers van Monument Valley zullen willen overnachten in Kayenta. Monument Valley ligt ongeveer 25 mile ten noorden daarvan, in Utah (half uurtje rijden door een spectaculair landschap). Bij de ingang van Monument Valley zie je aan de andere kant van de weg Gouldings Lodge liggen, de accommodatie waar John Wayne en zijn andere cowboy-vrienden overnachtten tijdens de opnames van de ontelbare, veelbekeken en beroemde Hollywood films. Er is een interessant museumpje dat je kosteloos kunt bezoeken. De kamers en het eten zijn de beste in de nabije omgeving van Monument Valley. Vanuit deze Lodge worden tours naar Monument Valley georganiseerd, maar ook begeleiden ze mensen die graag willen paardrijden. Een duik in de geschiedenis van Monument Valley en de inwoners is een interessante en leerzame bezigheid en het zorgt voor een extra dimensie bij je bezoek.

Gouldings Lodge stamt uit 1920 en werd gesticht door Harry en Leone Goulding, als handelspost om goederen te verhandelen tussen hen en de Navajo Indianen. Toen de recessie in 1938 aanbrak, werden het zware tijden voor de Navajo's. De Gouldings gingen ten einde raad naar Hollywood en klopten daar bij John Ford aan om hem te overtuigen van de perfecte locatie van Monument Valley voor zijn films. Kort daarna werd 'The Stagecoach' in Monument Valley opgenomen, de eerste van de negen films (waaronder ook Wind Talkers) die hier door John Ford zijn opgenomen.

Midden in Monument Valley ligt ook nog The Vieuw Hotel (zie www.monumentvalleyvieuw.com). In Kayenta, het meest dicht bij Monument Valley gelegen, leuke stadje zijn meerdere accomodaties te vinden. Een daarvan is Wetherill Inn, een prima hotel dat aan Highway 163 ligt. Hieronder een overzicht met hotels in de omgeving van Monument Valley:

Hoe kom je er?

Monument ligt in het midden van de zogenaamde Grand Circle, op 300 mile van Phoenix, net ten noorden van de Arizona-Utah grens. De enige toegangsweg naar Monument Valley is Highway 163, een idyllische route die ook gebruikt werd als decor in films als 'Forrest Gump' en vele anderen. Deze Highway verbindt twee andere Highway's en meteen ook de staten Arizona en Utah. Het gebied is dan ook van beide zijden bereikbaar via deze 103 kilometer lange weg. Vanuit de stad Phoenix duurt het zes uur om met de auto Monument Valley te bezoeken. Vanuit Lake Powell ben je er in minder dan twee uur. De meest interessante toegangsweg is de route die vanaf de grens tussen Utah en Arizona naar de vallei leidt. Op deze route is het gebied het meest herkenbaar en spectaculair.

Monument Valley 10 Monument Valley 11

Toegangskosten

Een rondrit door de vallei van Monument Valley is niet goedkoop: een tour met een jeep of bus met Navajo-gids kost $75 dollar per persoon. Om vanaf de centrale parkeerplaats bij het bezoekerscentrum van Monument Valley naar beneden de vallei in te mogen moet je $20 dollar entree betalen per auto (met max 4 personen). Met eigen auto is gratis.

Kaart Monument Valley

Bekijk de kaart in een volledig scherm.

Tips?

Heb je leuke tips die je met ons wilt delen? Heb je toffe attracties in de Verenigde Staten bezocht die hier niet genoemd zijn? Deel je tips en andere weetjes met ons door hieronder een reactie achter te laten.

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar de Verenigde Staten kunt boeken. Populair zijn; FOX, verre reizen van ANWB, De Jong Intra en 333Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja Amerika biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com, Expedia of Hotels.com. Regel je visum (ESTA) makkelijk via E-visums.nl. Bekijk hier het totale reisaanbod naar de Verenigde Staten.