Stedentrip Praag met De Jong Intra

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Stedentrip Praag met Kras

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Reizigerstips

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Het Wenceslausplein in Praag

Praag, de Gouden stad, volgens zijn bijnaam, is een adembenemende stad, met het beroemde Wenceslausplein als het levendige middelpunt daarvan. De langgerekte vorm van het plein, met zijn hoge bomen, winkels en uitgaansgelegenheden, doet meer denken aan een boulevard dan aan een plein. Het ademt, als centrum van de historische wijk Nove Mestre, de sfeer van een bruisende stad, met een rijkdom aan cultuur en historie.

Wenceslausplein in Praag 1

Oorspronkelijk, in de 14e eeuw, werd het plein ontworpen als een paardenmarkt, in een ambitieus plan voor Nove Mestro, de nieuwe stad, die daarmee drie keer zo groot zou worden. Een unicum in die tijd! Vanaf eind 19e eeuw werden nieuwe prachtige panden aan het plein gebouwd, waarmee het plein gaandeweg het belangrijkste centrum van Praag werd.

Wenceslausplein in Praag 3

Zo heb je er het Nationaal Museum, het oudste museum van Praag, gevestigd in een monumentaal pand in neorenaissance stijl, gebouwd in 1890. Andere fraaie gebouwen op het plein zijn onder meer het Grand Hotel Evropa, met zijn prachtige voorgevel, en het Palác Koruna en de Supichovy Domy, mooie voorbeelden van de Art Nouveau architectuur.

Wenceslausplein in Praag 4

Sint Wenceslas

In 1848 kreeg het plein zijn nieuwe naam, vernoemd naar Sint Wenceslas, één van de belangrijkste figuren uit het Praag van de 10e eeuw. Hij werd een nationaal symbool, nadat hij in 929 door zijn broer werd vermoord en later heilig verklaard. Ter ere van hem werd het statige bronzen ruiterstandbeeld opgericht, aan de oostzijde van het plein. Dit monument werd in 1912 onthuld, en prijkt, geflankeerd door vier andere Tsjechische heiligen, voor het Nationaal Museum.

Wenceslausplein in Praag 2

De recente geschiedenis

Het Wenceslausplein was het toneel voor veel belangrijke gebeurtenissen uit de historie van Praag, waaronder de protestmars in 1989. Die leidde tot de Fluwelen Revolutie, die het einde van het communistische tijdperk inleidde.

Deze politieke wending begon met de Praagse Lente in 1968, waarin, onder Alexander Dubcek, het democratisch socialisme opbloeide. De Tsjechen konden eindelijk zeggen wat zij wilden. Die nieuw verworven vrijheid werd echter al snel onderdrukt door troepen van het Warschaupact, die in augustus 1968 het land binnenvielen.

Jan Pallach was de 21-jarige student die zich in 1969 op het plein in brand stak, als protest tegen de Russische bezetting. De plaquette, ter nagedachtenis aan hem, staat symbool voor de Tsjechische vrijheidsstrijd.

Wenceslausplein in Praag 5 Wenceslausplein in Praag 6

Wenceslausplein van nu

Het Wenceslasplein is nog altijd het meest levendige plein van Praag, zowel voor herdenkingen en feesten, als ontmoetingsplaats voor de eigen bevolking en de vele bezoekers die de stad trekt. Het plein is goed bereikbaar. Aan de ene kant (oostzijde) heb je het metrostation Museum, waar de rode en de groene metrolijnen langs gaan. Aan de andere kant, in het verlengde van het plein heb je metrostation Mustek. Hier heb je tevens twee bekende winkelstraten, Na Prikope en 28 Rijna.

Winkelstraten Na Prikope en 28 Rijna 1 Winkelstraten Na Prikope en 28 Rijna 2 Winkelstraten Na Prikope en 28 Rijna 3

Kaart Wenceslausplein

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar Tsjechië kunt boeken. Populair zijn; Kras en De Jong Intra. Prachtige vakantiehuizen en bungalows boek je bij Bungalow.net en Topic Travel. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Tsjechië.