Stedentrip Praag met De Jong Intra

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Stedentrip Praag met Kras

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Reizigerstips

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Vervoer in Praag

Praag heeft een fantastisch openbaar-vervoer netwerk. Elke bezienswaardigheid in en rond de stad is goed per metro, tram of bus bereikbaar. Bij elk metrostation vertrekken bussen, of heb je een tramhalte. Komt de metro ergens niet, dan kun je bijna altijd wel een tram of bus nemen. De tram heeft op ongeveer elke 100/200 meter een halte. De metro heeft elke 500mtr/1km een station. Bussen rijden op vaste routes, en lonen alleen als je vooraf weet waar je naartoe wilt. Bij elk busstation, metrostation en tramhalte heb je verder een kaart van de routes, en een lijst met de namen van de haltes.

Tram in centrum van Praag

Tickets openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Praag werkt met tickets die je op elke straathoek kunt kopen. Zo'n ticket heeft een bepaalde geldigheid en die gaat in vanaf het moment van afstempelen. Het goedkoopste ticket kost 24kr en is 30 minuten geldig. Je kunt binnen die 30 minuten met elke vorm van transport reizen (behalve de taxi). Na de 30 minuten moet je een nieuw ticket afstempelen. Dit 24kr ticket is het beste te gebruiken op de korte afstanden.

Ticketmachines openbaar vervoer

Het ticket van 32kr zul je het meeste gebruiken. Dit ticket is 90 minuten geldig vanaf het moment van stempelen. 90 minuten is voldoende tijd om naar een bestemming te reizen, hier de attractie te bekijken en door de reizen naar de volgende bestemming. Koop je de tickets bij de speciale loketten (bij metrostations) of bij de tabakswinkeltjes dan betaal je de eerder genoemde prijzen. Koop je een ticket bij het instappen van de bus dan betaal je 40kr (alleen het 90 minuten ticket is hier te koop).

Voorbeeld ticket openbaar vervoer

Naast losse tickets heb je ook dagkaarten en 3-daagse kaarten. Voor een dagkaart betaal je 120kr, voor een 3-daagse kaart 320kr. Vanaf het moment van activeren is de kaart precies 1 of 3 dagen geldig. Let erop dat het in veel gevallen niet loont om zo'n kaart te kopen, omdat veel bezienswaardigheden in Praag op loopafstand van elkaar liggen. Je kunt bij een 3-daags verblijf bijvoorbeeld prima 3 kaartjes van 24kr kopen, en 3 van 32kr. De kaartjes zijn toch pas geldig als je ze hebt afgestempeld, en het scheelt zoeken naar de winkeltjes waar tickets verkocht worden.

Tickets stempel je af voordat je in de metro stapt. Bij de ingang van elk metrostation heb je een automaat om je ticket de stempelen. In de bus en de tram heb je ook een stempelmachine, zodra je instapt stempel je het ticket.

Metronetwerk van Praag

Het Praagse metronetwerk heeft 3 lijnen, een groene lijn (A), een gele lijn (B) en een rode lijn (C). Deze drie lijnen maken de complete stad bereikbaar. In het centrum heb je diverse metrostations waar je op een andere lijn kunt overstappen. Hiervoor blijf je altijd onder de grond, en de afstanden tussen de metrostations zijn kort.

Metro in Praag 1 Metro in Praag 2

Hieronder volgt een overzicht met belangrijke metrostations in Praag:

 • Malostranská (Groen, A): overstappen op tram 22 voor Praagse burcht)
 • Dejvická (Groen, A): einde groene lijn, bussen naar luchthaven
 • Staromestská (Groen, A): Oude centrum, Joodse wijk, Karelsbrug, Oude plein
 • Mustek (Groen, A): Dichtbij Wenceslasplein, shopping straat
 • Muzeum (Groen, A): Dichtbij Wenceslasplein, Nationaal Museum
 • Námestí Republiky (Geel, B): Námestí Republiky plein, Palladium shopping mall
 • Andel (Geel, B): Gezellige wijk, goede hotels, Smichov shopping mall
 • Zlicín (Geel, B): Einde gele lijn, bussen naar luchthaven
 • Cerny Most (Geel, B): Einde gele lijn, busstation met bussen naar noorden/oosten Tsjechie
 • Hlavní nádrazí (Rood, C): Centraal treinstation
 • Florenc (Rood, C): Centraal busstation
 • Chodov (Rood, C): Chodov shopping mall
 • Nádrazí Holesovice (Rood, C): DOX museum van moderne kunsten
 • Újezd: Funicular bij tramlijn 12, 22. Brengt je naar de top van de Petrinheuvel
Metro in Praag 3 Metro in Praag 4 Metro in Praag 5

Tramnetwerk van Praag

Naast het metronetwerk heb je ook een uitgebreid tramnetwerk. Bij elke tramhalte heb je een bordje met de tramlijnen die bij de halte een stop hebben. Ook zie je overzichten met waar welke tramlijn naartoe gaat. In veel gevallen pak je na de metro nog een kort ritje met de tram om op je bestemming aan te komen. Een goed voorbeeld is de tram nummer 22 die vanaf metrostation Malostranská naar het Praagse Kasteel gaat. Nummer 22 wordt ook wel de toeristentram genoemd omdat deze tramlijn langs veel toeristische bezienswaardigheden gaat. Let erop dat trams 's avonds en in het weekend verschillende reisschema's hebben.

Tram in Praag 1 Tram in Praag 2 Tram in Praag 3

Bus in Praag

De bus is vooral praktisch wanneer je naar de luchthaven reist. Je kunt in dat geval het beste eerst de metro naar metrostation Dejvická of Zlicín nemen. Daar stap je dan over op de bus naar de airport. In overige gevallen zal de bus alleen zinvol zijn als je vooraf precies weet welke bus je moet nemen, en waar je eruit moet. De meeste toeristen zullen eerder de metro of tram gebruiken.

Bus in Praag 1

Taxi in Praag

De taxi is een vrij dure manier om door Praag te reizen. Je bent sneller en goedkoper op de plaats van bestemming door de metro of de tram te pakken. 's Nachts heb je geen andere keuze dan een taxi te pakken. Voor de hotels staan meestal wel taxi's te wachten. Ook heb je diverse taxistandplaatsen in het centrum van de stad. De taxi's zijn duidelijk herkenbaar aan de gele kleur.

Taxi in Praag 1 Taxi in Praag 2 Taxi in Praag 3

Fietsen door Praag

Er zijn meerdere fietsverhuurbedrijven in Praag, waar je een fiets voor een of meerdere dagen kunt huren. Praag is een vrij vlakke stad, en daardoor goed met de fiets te verkennen. Let er wel op dat je de verkeersregels bekijkt, zodat je niet op plekken fietst waar je niet mag fietsen.

Met de fiets door Praag 1 Met de fiets door Praag 2

Centraal treinstation Praag

Vanaf het centrale treinstation vertrekken treinen naar diverse bestemmingen in Tsjechie.

Treinstation in Praag 1 Treinstation in Praag 2

Centraal busstation Praag

Er zijn meerdere busstations in Praag. Bij Florenc heb je een groot busstation, waar ook diverse bussen naar bestemmingen buiten Praag vertrekken. Florenc heeft een metrostation, waardoor je makkelijk naar het busstation kunt reizen (Florenc ligt aan de gele metrolijn en de rode metrolijn). Bij het busstation heb je een paar restaurantjes (fast food), een flink aantal loketten en een pinautomaat.

Centraal busstation Praag 2 Centraal busstation Praag 3

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar Tsjechië kunt boeken. Populair zijn; Kras en De Jong Intra. Prachtige vakantiehuizen en bungalows boek je bij Bungalow.net en Topic Travel. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Tsjechië.