Stedentrip Praag met De Jong Intra

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Stedentrip Praag met Kras

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Reizigerstips

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Tyn kerk en de astronomische klok in Praag

Het mag gezegd worden: Praag is één van de mooiste steden van Europa. Je kan er sluimeren over de prachtige Karelsbrug, genieten van de wonderlijke Sint-Vituskathedraal, proeven van de plaatselijke likeur Becherovka en nog zoveel meer. Een citytrip naar Praag is echter niet compleet zonder een bezoekje te brengen aan de Tynkerk en de astronomische klok. Hou je van een streepje cultuur op reis? Dan moet je deze twee plaatsen zeker bezoeken.

De Tynkerk: van bouwwerk tot sprookje

Wanneer je op het Oude Stadsplein van Praag - of liever Staromestske Namesti - wandelt, kan je niet anders dan aangetrokken worden door de twee krachtige torens die ver boven de rest van de gebouwen uitsteken. Waar in de 12de eeuw een Romaanse kapel stond, is in 1385 de kerk gebouwd die kan beschouwd worden als één van de mooiste bouwwerken in heel de stad. Met haar gotische uiterlijk karakteriseert ze de typische bouwstijl van de middeleeuwen. Haar twee hoge torens zijn niet symmetrisch, maar verschillen zodat ze de mannelijke en de vrouwelijke kant van de wereld weerspiegelen.

Tynkerk 1 Tynkerk 2

Wanneer je naar binnen wandelt, word je overweldigd door een grote galerij aan kunstwerken. Gotiek, Barok en Renaissance: je vindt hier werkelijk alles. Maar naast deze imposante beeldhouwwerken, zoals onder andere een bijna 600 jaar oud Madonnabeeld, vind je hier ook graftombes waarvan het meest bekende dat van Tycho Brache is, de Deense astronoom met een zilveren neusprothese.

Tynkerk 3

Bij al die pracht, zou je haast je voeling met de realiteit verliezen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er wordt gezegd dat Walt Disney zijn inspiratie voor het kasteel van Doornroosje haalde bij deze imposante kerk.

Tynkerk 4

De astronomische klok: Zoals het klokje thuis tikt,...

Op enkel een paar honderd meter van de Tynkerk vind je een ander wonder van Praag; de astronomische klok. De klok is één van de oudste en meest gedetailleerde klokken ter wereld en bestaat uit drie componenten. Zo heeft ze een astronomische wijzerplaat, een uurwijzerplaat en een kalenderwijzer. Laat je verbazen door de show die zich ieder uur voordoet. Van 9 uur 's morgens tot 9 uur 's avonds laat de beeltenis van de Dood een bel rinkelen, twaalf apostelen verschijnen, een haan kraait, een Turk schudt in ongeloof zijn hoofd, een gierigaard telt zijn geld, en ijdelheid bekijkt zichzelf in de spiegel. Als dat schouwspel op zich nog niet genoeg is om je te verbazen, dan zullen de vier tijden die de klok aanduidt dat wel doen. Naast de ware plaatselijke tijd in Praag, zie je de tijd die gemeten wordt in een verdeling van 12 uren tussen zonsopgang en zonsondergang, je ziet hoe lang de zon verwijderd is van de zonsondergang, de plaats van de zon in de Zodiak en ook nog eens de sterrentijd. Genoeg gekeken naar die wonderlijke klok? Dan kan je je benen even strekken op de trappen van het oude gemeentehuis om zo bovenop de klok te kijken naar het prachtige panorama van de stad.

Astronomische klok 1 Astronomische klok 2 Astronomische klok 3 Astronomische klok 4

Bovenin de oude stadstoren heb je een prachtig uitkijkpunt die je voor 200 kronen kunt bezoeken. De kaartverkoop zit direct onder de toren, rechts van de astronomische klok. Enkele gebouwen verderop (naar links) heb je de ingang, waar je de lift naar boven kunt nemen. Daar begint een soort museum met allemaal informatie over de toren, de klok en over Praag. Er is ook een klein informatiewinkeltje waar een dame alles over de astronomische klok kan vertellen. Hier kun je ook een kaart met enorm veel informatie over de klok kopen. Eenmaal boven heb je een schitterend uitzicht over Praag. Direct onder je zie je de mensen op het oude plein staan. In de verte ligt de Praagse Burcht en de St. Vitus Kathedraal.

Uitkijkpunt oude stadstoren 1 Uitkijkpunt oude stadstoren 2 Uitkijkpunt oude stadstoren 3 Uitkijkpunt oude stadstoren 4 Uitkijkpunt oude stadstoren 5

Praag zit werkelijk vol verrassingen. In een paar dagen kan je niet alles zien wat je moet gezien hebben. Ga je jaarlijks terug, dan nog vind je achter elke hoek een verrassing. Het is een wondermooie sprookjesstad die je gewoon moet gezien hebben.

Kaart Tyn kerk en de astronomische klok

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar Tsjechië kunt boeken. Populair zijn; Kras en De Jong Intra. Prachtige vakantiehuizen en bungalows boek je bij Bungalow.net en Topic Travel. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Tsjechië.