Stedentrip Praag met De Jong Intra

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Stedentrip Praag met Kras

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Reizigerstips

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Representatiehuis in Praag (Obecni dum)

Een van de mooiste en bekendste gebouwen van Praag is het Representatiehuis (Tsjechisch: Obecni dum). Het bevindt zich vlakbij de Kruittoren op de oostelijke rand van het oude centrum (Stare Miasto) en de Nieuwe Stad (Nove Mesto).

Representatiehuis in Praag 1

Het Representatiehuis is een soort stadhuis dat in begin van de 20e eeuw werd gebouwd in Art Nouveau stijl op de locatie waar zich oorspronkelijk een paleis van vroegere Boheemse koningen bevond. In 1911 werd de bouw van het Representatiehuis na zes jaar voltooid.

Representatiehuis in Praag 2 Representatiehuis in Praag 3

Tegenwoordig worden er regelmatig concerten georganiseerd en doet het Representatiehuis dienst als uitgaans- en cultureelcentrum van Praag. De rijkelijk versierde Smetanazaal, op de eerste verdieping vormt de thuisbasis van het Praags Symfonie Orkest. Behalve een concertzaal bevinden zich in het Representatiehuis ook een art deco cafe en twee restaurants.

Representatiehuis in Praag 6 Representatiehuis in Praag 7

Het Representatiehuis wordt gezien als het mooiste voorbeeld van Jugendstilarchitectuur in Praag. Het gebouw is ontworpen door Antonin Balsanek en is zowel van binnen als van buiten voorzien van schitterende beeldhouwwerken, schilderingen, pleisterwerk en ornamenten. Vooral de ingang springt direct in het oog met zijn indrukwekkende koepel en moza´ek. Het moza´ek bovenaan de gevel is gemaakt door de kunstenaar Spillar en vormt een hommage aan Praag. Binnen vind je onder andere werken van Jan Preisler en van de bekende Tsjechische art deco kunstenaar Alfons Mucha die de salon van de burgemeester decoreerde. Ook vallen binnen de indrukwekkende kroonluchters aan het hoge plafond direct op.

Representatiehuis in Praag 4 Representatiehuis in Praag 5

Het Representatiehuis heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de Tsjechische geschiedenis, omdat hier op 28 oktober 1918 de onafhankelijkheid van Tsjecho-Slowakije werd uitgeroepen.

Kaart Representatiehuis

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar Tsjechië kunt boeken. Populair zijn; Kras en De Jong Intra. Prachtige vakantiehuizen en bungalows boek je bij Bungalow.net en Topic Travel. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Tsjechië.