Stedentrip Praag met De Jong Intra

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Stedentrip Praag met Kras

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Reizigerstips

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Kuurreis

Tsjechie is ondermeer bekend - en geliefd - om zijn vele beroemde kuuroorden. De vele thermale en minerale bronnen vormen de basis voor zo'n 40 kuuroorden, verspreid over het hele land, waardoor Tsjechie zich n van de grootste kuurlanden ter wereld mag noemen. De meeste kuuroorden vind je in het westen van Tsjechie, in de streek West-bohemen. Vaak zijn rond de kuuroorden hele dorpen gebouwd, die daardoor ook populaire toeristen-bestemmingen zijn geworden. Voorbeelden hiervan zijn de kuuroorden Karlovy Vary en Marianske Lazne (het Tsjechische woord voor kuuroord is Lazn). Bij deze kuuroorden heb je vaak verschillende soorten behandelingen die onder de noemer 'wellness' worden gepromoot onder toeristen. Ook worden hier allerlei schoonheidsoperaties uitgevoerd.

Bij de meeste kuuroorden staan echter speciale gezondheidsbehandelingen centraal. Bij een groot aantal kuuroorden welt geneeskrachtig water uit de grond en is de behandeling gebaseerd op het drinken van dat bronwater en/of het nemen van 'radonbaden'. Het kuuroord Jachymov bijvoorbeeld is beroemd om de helende radonbaden. Frantiskovy Lazne staat bekend als kuuroord dat speciaal gericht is op mensen met hart-en vaataandoeningen. De vier hiervoor genoemde kuuroorden liggen allen in het Ertsgebergte. Bij andere kuuroorden zoals bijvoorbeeld Lazne Belohrad (ten noord-oosten van Praag), zijn de behandelingen gebaseerd op het nemen van geneeskrachtige modderbaden. Het kuuroord Janske Lazne ligt in het Reuzengebergte en heeft een speciale kliniek voor jongeren. En Karlova Studanka, Lazne Darkov, Klimkovice en Priessnitzovy Lecebn Lazn zijn te vinden in het Jeseniky-gebergte, in het oosten van Tsjechie.

Een aantal kuurreizen worden door de Nederlandse zorgverzekeraars (soms ten dele) vergoed. Voorwaarde is wel dat de behandelend specialist een voorschrift afgeeft. AGIS is een zorgverzekeraar die bij een bepaalde aanvullende verzekering zelfs het totale bedrag vergoedt. Tip: check van te voren hoe e.e.a. bij jouw ziektekostenverzekering is geregeld. Soms loont het de moeite om over te stappen naar een andere verzekering c.q. verzekeraar.

Er zijn in Nederland een aantal organisaties actief die kuurreizen aanbieden. Dit zijn geen echte reisbureaus. Zij zijn gespecialiseerd in kuurreizen en zij bieden doorgaans tevens de mogelijkheid om ook het vervoer en de accommodatie erbij te boeken. Bij een kuurreis kun je naast het verblijf in het kuuroord tevens een retourbusreis, treinreis of vlucht boeken. Maar dat kan ook apart. In de kuuroorden zijn vaak diverse hotels, van simpele basic hotels tot zeer luxe 5-sterren hotels. Deze organisaties hebben meestal afspraken gemaakt met het kuuroord. De deelnemers worden ondergebracht in één of twee hotels (naar keuze). Het eten wordt in één centraal gelegen hotel aan alle gasten aangeboden, ongeacht in welk hotel je overnacht. De behandelingen worden ook centraal aangeboden en zijn in principe voor alle deelnemers gelijk, uiteraard wel afhankelijk van het doel van de kuur en het advies van de arts.

Je kunt ook geheel op eigen gelegenheid naar een kuuroord. Je boekt je verblijf in het kuuroord dan rechtstreeks bij een van de kuurhotels. Dit kun je bijvoorbeeld doen wanneer je toch al met vakantie in Tsjechie bent. Je begint of eindigt je vakantie dan met een mini-kuur van tussen de 3 tot zes dagen.

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar Tsjechië kunt boeken. Populair zijn; Kras en De Jong Intra. Prachtige vakantiehuizen en bungalows boek je bij Bungalow.net en Topic Travel. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Tsjechië.