Stedentrip Praag met De Jong Intra

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Stedentrip Praag met Kras

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Reizigerstips

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Prachovske Skaly

Op ongeveer 1 uur reizen ten noordoosten van Praag ligt het prachtige natuurgebied Cesky Rai. Hier heb je diverse mooie bezienswaardigheden, en je kunt je hier makkelijk meerdere dagen vermaken. Binnen Cesky Rai ligt Prachovske Skaly, een klein wandelgebied vol prachtige rotsformaties. Als je Cesky Rai bezoekt mag je een bezoek aan de Prachov-rotsen niet overslaan. Omdat het goed bereikbaar is vanaf Praag, kun je het natuurgebied ook als dagtocht vanuit de hoofdstad bezoeken. Dit kan georganiseerd via een van de tourbureautjes in de stad, maar je kunt het ook makkelijk zelf regelen.

Ingang aan de zuidzijde van het gebied Kaart met wandelroutes

Een leuk dagje uit is om 's ochtends de bus vanaf Praag naar Jicin te nemen. Daar dan de hele dag wandelen in het Cesky Rai natuurpark. Vervolgens eindig je in Turnov waar je de bus of trein terug naar Praag neemt.

Prachtig uitzicht over de rotsstad Prachov

Let erop dat vanaf Jicin busstation niet altijd direct een bus vertrekt naar Prachovske Skaly. In mijn geval kwam ik om 11.05 aan en ging de bus pas om 12.40. Genoeg tijd om het gezellige stadje Jicin te verkennen, en vervolgens ook voldoende tijd om Prachovske Skaly uitgebreid te verkennen.

Trosky in de verte Smalle wandelpaden tussen de rotsen

De Prachov rotsen zijn adembenemend mooi. Je loopt over een wandelpad met op diverse plekken prachtige uitkijkpunten over het gebied. Soms moet je over/door kleine paden die tussen de rotsen door lopen.

Mooi uitzicht Prachov Prachtige rotsformaties Meer mooie rotsen

Die paden bestaan soms uit zeer stijle, uit de rotsen gehouwen, trappen. Je hebt een aantal routes door het gebied. De gele route duurt ongeveer een uur en brengt je langs de meeste uitkijkpunten. De groene route neemt zo'n 2,5 uur in beslag en bestaat ook uit meer klauterwerk. De rode route moet de rode lijn voorstellen. Als je deze route aanhoudt kom je snel weer bij een van de twee ingangen uit. Voor mensen die slecht ter been zijn is er ook nog een blauwe route. Dit pad is vrij vlak.

Zicht vanaf een kloof Over smalle trappen Door smalle openingen

Een leuke dagbesteding is door de gele route van de ene ingang naar de andere ingang te lopen, en vervolgens de groene route terug (of andersom). Je bent dan in totaal zo'n 4 uur onderweg (incl. ruststops bij de uitkijkenpunten, en eventueel een korte lunch bij een van de restaurantjes bij de hoofdingang(en). Bij de twee ingangen heb je naast de restaurantjes ook een souvenirwinkel en een toilet. Hier vlakbij heb je ook de ingang waar je een kaartje koopt (60kr p.p). Je hoeft maar een keer een toegangsbewijs te kopen, die is vervolgens de hele dag geldig.

Ingang noordzijde Prachov Lunchgerecht bij restaurantje  

Met de bus naar Prachovske Skaly

Om vanuit het centrum van Praag de bus naar Cesky Raj/Prachovske Skaly te nemen moet je eerst met de metro naar metrostation Cerny Most. Dit is het oostelijke eindpunt van de gele lijn (B), en vanaf het centrum is het zo'n 25 minuten reizen.

Bij Cerny Most station loop je naar buiten en vervolgens direct linksaf naar de ticket counter. Je kunt ook een ticket in de bus zelf kopen. De bus 690600 vertrekt vanaf platform 2. Daar vertrekken ook de bussen die richting het Reuzengebergte gaan (o.a. Vrchlabi en Splinderuv Mihn). De bus doet er ongeveer 90 minuten over om bij Jicin aan te komen. Het busticket kost 115kr.

Bus naar Jicin vanaf Cerny Most in Praag

Vanaf Jicin busstation neem je bus 630077 naar Holin, Prachov, Cesky Rai. De vertrektijden zijn 9.40, 12.40, 13.40 etc. De bus vertrekt vanaf halte nr 14 (hierboven staat een groot bord met 'Prachov'. Het busticket naar Prachov kostte 17kr en de bus doet er ongeveer 10/15 minuten over om bij de ingang van het natuurgebied aan te komen. De bushalte ligt aan de Holin zijde van Prachov. De bus terug naar Jicin vertrekt om 15.26 en 16.58. Let erop dat je bij aankomst meteen controleert wanneer de bus weer vertrekt (tijden kunnen wijzigen). Je kunt ook met de bus door naar Turnov. Deze bus vertrekt om 15.22 en 17.14, maar doet er wel ruim 2 uur over om er te komen.

Bus naar Prachov vanaf Jicin busstation

De bus terug van Jicin busstation naar Cerny Most in Praag vertrekt om 15.50, 16.10 etc. Deze bus vertrekt meestal vanaf halte 12, maar controleer vooraf voor de zekerheid nog even het grote informatiebord met de actuele vertrektijden. In mijn geval ging de bus van Jicin naar Mlada Boleslav, waar je tevens het hoofdkantoor van het automerk Skoda hebt (je rijdt langs alleen maar Skoda gebouwen en fabrieken).

Skoda hoofdkantoor bij Mlada Boleslav

Met de trein naar Prachovske Skaly

Naast de bus is de trein ook een leuke manier om van Praag naar het natuurgebied te reizen. De trein doet er echter wel langer over, want er zijn onderweg meer stops. Het is echter wel erg leuk om dit eens mee te maken. Je hebt een aantal mogelijkheden om bij het treinstation van Jicin aan te komen:

  1. Neem trein R955 van centraal station Praag naar Chlumec nad Cidlinou, dan door naar Ostromer (Os5707), dan naar Jicin (Os5506). Reistijd 2 uur 14 minuten.
  2. Alternatief: trein R955 Praag centraal station naar Nymburk, overstappen op trein naar Jicin (Os15811). Vanaf het treinstation is het 5 minuten lopen naar het busstation van Jicin, waar je de bus (zie hiervoor) naar Prachovske Skaly kunt pakken.

Je kunt ook de bus heen en de trein terug pakken (of andersom).

Kaart Prachovske Skaly

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar Tsjechië kunt boeken. Populair zijn; Kras en De Jong Intra. Prachtige vakantiehuizen en bungalows boek je bij Bungalow.net en Topic Travel. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Tsjechië.