Stedentrip Praag met De Jong Intra

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Stedentrip Praag met Kras

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Reizigerstips

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

De Praagse burcht en de Sint-Vituskathedraal

Wanneer je de Tsjechische hoofdstad Praag bezoekt, zijn er een aantal bezienswaardigheden die je absoluut niet mag missen. Hieronder valt de Praagse burcht, het grootste omsloten burchtgebied ter wereld! Het uit de negende eeuw afkomstige burchtcomplex herbergt diverse binnenpleinen, paleizen en kerken, waaronder de immense Sint-Vituskathedraal.

Praagse burcht 1 Praagse burcht 1

Doordat de verschillende gebouwen, die zich op het burchtcomplex bevinden, niet allemaal in dezelfde tijd gebouwd en voltooid zijn, worden ze gekenmerkt door verschillende bouwstijlen. Zo vindt men er romaanse, gotische, barokke en classicistische elementen terug op de diverse aanwezige bouwwerken.

Praagse burcht 1 Praagse burcht 1

De Sint-Vituskathedraal verenigt vrijwel al deze verschillende bouwstijlen in zich, omdat de bouw van deze grootse kathedraal bijna zes eeuwen heeft geduurd. Al in de tiende eeuw werd er op het burchtcomplex een kerk gebouwd, in romaanse stijl. In de veertiende eeuw wilde Keizer Karel IV (een naam die je in Praag bij vrijwel alle belangrijke, historische gebouwen tegenkomt) echter op die plek de grootste kathedraal van Europa laten bouwen.

Sint-Vituskathedraal binnen de Praagse Burcht 1 Sint-Vituskathedraal binnen de Praagse Burcht 2 Sint-Vituskathedraal binnen de Praagse Burcht 3

Halverwege de 14e eeuw werd met de bouw van de Sint-Vituskathedraal begonnen, in eerste instantie in Frans gotische stijl, later in Duits gotische stijl (de hiervoor verantwoordelijke hofarchitect, Peter Parler, ontwierp ook de Karelsbrug en de Týnkerk - in het oude centrum van Praag). De verschillende bouwstijlen, door de eeuwen heen, zijn het gevolg van uit diverse landen afkomstige, verantwoordelijke hofarchitecten. Eind vijftiende, begin zestiende eeuw kwamen er ook nog laatgotische elementen bij, waarna de bouw van de Sint-Vituskathedraal halverwege de zestiende eeuw een tijd heeft stilgelegen, als gevolg van oorlog, waardoor ook de kathedraal beschadigd raakte. Van na die tijd, omdat grondige renovatie noodzakelijk was, dateren de zeventiende- en achttiende-eeuwse barokke en (Weens) classicistische elementen. In 1929 werd de bouw van de Sint-Vituskathedraal afgerond, nadat er ook in de negentiende eeuw nog hard aan gewerkt werd, ten tijde van de opkomst van het Tsjechische nationalisme.

Sint-Vituskathedraal binnen de Praagse Burcht 4 Sint-Vituskathedraal binnen de Praagse Burcht 5 Sint-Vituskathedraal binnen de Praagse Burcht 6 Sint-Vituskathedraal binnen de Praagse Burcht 7

Op zeer korte afstand van de Sint-Vituskathedraal bevinden zich nog vier kerken, waarvan de Sint-Jorisbasiliek de bekendste, tevens de oudste, is. De diverse paleizen, waaronder het oude Koninklijke paleis, van waaruit vandaag de dag de president zijn eed aflegt, herbergen diverse tentoonstellingen en (foto)galerijen over (de geschiedenis van) de Praagse burcht.

Ook heb je binnen de Praagse burcht nog het Gouden Straatje, waar vroeger diverse grote namen woonden (op het terrein van de burcht en daardoor onder bescherming). Zo heb je er het huis van Franz Kafka. Tegen de burchtwal heb je een museum met divers wapentuig uit vroegere tijden.

Gouden Straatje binnen de Praagse Burcht 1 Gouden Straatje binnen de Praagse Burcht 2 Wapenmuseum in het Gouden Straatje

De Praagse burcht is vanuit vrijwel de gehele stad te zien. Het burchtcomplex ligt op een heuvel en het kan, afhankelijk van waar in de stad je vandaan moet komen, een flinke wandeling vergen om het te bereiken. Praag beschikt echter ook over een goed(koop) openbaar vervoersnetwerk, dus wanneer je opziet tegen een lange (omhoog lopende) wandeling, dan is het openbaar vervoer een ideale optie. Neem hiervoor de metro naar metrostation Malostranská (groene lijn A) en stap hier op Tram 22 die je tot aan de ingang van de Praagse burcht brengt.

Eenmaal boven heb je, zoals op meerdere hoger gelegen plaatsen in Praag, een verbluffend uitzicht over deze prachtige stad! Voordat je de Burcht betreedt, heb je nog een uitgestrekt park waar vooral in de weekenden de lokale bevolking naartoe gaat om te relaxen in het zonnetje.

Tuin van de Praagse Burcht 1 Tuin van de Praagse Burcht 2

Een leuke tip is om zelf een flesje wijn en twee glazen mee te brengen. Aan het einde van het park heb je nog een leuk terrasje waar je een biertje kunt drinken of een hapje kunt eten.

Terrasje in het park 1 Terrasje in het park 2

Kaart Praagse burcht en Sint-Vituskathedraal

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar Tsjechië kunt boeken. Populair zijn; Kras en De Jong Intra. Prachtige vakantiehuizen en bungalows boek je bij Bungalow.net en Topic Travel. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Tsjechië.