Stedentrip Praag met De Jong Intra

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Stedentrip Praag met Kras

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Reizigerstips

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Joodse wijk in Praag

Ten noorden van het Oude Stadsplein ligt de Joodse wijk van Praag, Josefov. Deze joodse wijk kent een eeuwenlange geschiedenis. Al in de middeleeuwen hadden de bewoners ervan veel last van rassenhaat. Ze werden door de christelijke gemeenschap enorm gediscrimineerd en zodoende zeer beperkt in hun vrijheid en levensgenot. Ook werden zij voordurend beschuldigd van elk onheil wat er in de stad gebeurde, zoals brand of vergiftigd water.

Ingang Joods museum Informatiebord Joodse Wijk Souvenirwinkeltje in Joodse Wijk

De jodenster was niet het eerste brandmerk wat zij moesten doorstaan. In de 16 eeuw moesten zij al een teken dragen waardoor iedereen kon zien dat zij de, in hun ogen, verachtelijke joden waren. In de tweede wereldoorlog werden de meesten van de joden afgevoerd naar concentratiekampen en daar vermoord.

Prijzen Joods museum Loket Joods museum Toegangsbewijs Joods museum

Zodra je de wijk inloopt voel je het verleden herleven, de oude sfeer blijf je beleven, de geschiedenis kruipt direct onder je huid. In de synagogen is zoveel mogelijk geschiedenis bewaard, ironisch genoeg, dankzij de nazi's zelf die van de wijk een enorm museum wilden maken, nadat ze het joodse volk geheel hadden uitgeroeid.

Herdenkingstekst Joods museum

Zo vind je in de Maisel Synagoge joods smeedwerk van allerlei materialen zoals bijvoorbeeld edelmetalen en veel religieuze voorwerpen. De eerste Spaanse synagoge werd gebouwd voor joden die op de vlucht waren voor de Spaanse Inquisitie. De Pinkas Synagoge herbergt de herinnering aan de Tsjechische joden die in de oorlog zijn omgekomen. Op de muren van deze synagoge zijn de tienduizenden namen te lezen van de slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Bij het lezen van al deze namen komen bij de meeste bezoekers veel emoties vrij die met alleen een foto, onmogelijk vastgelegd kunnen worden. De oud-nieuw-synagoge is de oudste bewaard gebleven synagoge van Europa en vanwege haar fraaie bouwstijl en de rijke geschiedenis ervan zeker een bezichtiging waard.

Joods museum in Praag Synagoge Praag

Erg indrukwekkend en een onvergetelijke ervaring is de bezichtiging van de joodse begraafplaats. Deze begraafplaats is een heuvel vanwege een opmerkelijke reden. De reden is, dat uit plaatsgebrek de overleden mensen in twaalf lagen op elkaar zijn begraven. Deze begraafplaats herbergt 12.000 grafstenen, allemaal verschillend van vorm en materiaal en kriskras door elkaar. Dit geeft deze plek een bizar en huiveringwekkend uiterlijk waardoor de bezichtiging ervan een onvergetelijke ervaring wordt. De miljoenen tranen die deze plek symboliseert zijn bijna te voelen.

Joodse begraafplaats in Praag 1 Joodse begraafplaats in Praag 2 Joodse begraafplaats in Praag 3 Joodse begraafplaats in Praag 4 Joodse begraafplaats in Praag 5 Joodse begraafplaats in Praag 6

Al met al is de bezichtiging van de joodse wijk een nooit meer te vergeten belevenis, die je ver terugvoert in de tijd. De dag is zo om, omdat er zoveel te zien en te beleven is.

Kaart Joodse Wijk in Praag

Er zijn diverse Nederlandse reisbureaus waar je een prachtige reis naar Tsjechië kunt boeken. Populair zijn; Kras en De Jong Intra. Prachtige vakantiehuizen en bungalows boek je bij Bungalow.net en Topic Travel. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Tsjechië.