Gratis Reistips ebook

eBook Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Evapolar: De ultieme reis airco

Ruim een jaar geleden zag ik op Indiegogo, een populair crowdfunding platform, de Evapolar langskomen. Dit is een draagbare airco die je perfect in kleine ruimtes kunt gebruiken. Denk aan je werkkamer (ik ben zzp’er en het ding kwam fantastisch van pas op de hete dagen op mijn werkkamer), of de slaapkamer tijdens warme nachten in de zomer. Het apparaat bleek echter ook perfect in de tent en in het vakantiehuisje afgelopen zomer.

De Evapolar is klein en vrij stil. Het is geen enorme split-unit, maar een kastje iets groter dan een Sonos Play:1 box als dit je wat zegt :). Geen buitendeel, maar alleen een kleine box die niet meer doet dan water ijskoud maken en dit via de fan naar buiten blaast. Verwacht geen ijskoude kamer, maar een ruimte die in elk geval minimaal zo’n 5 graden in temperatuur daalt, vaak al genoeg om de ergste hitte te vermijden.

Een bijkomend voordeel. De Evapolar is stil en vooral erg zuinig vergeleken een echte airco. Een echte airco kan daarentegen grotere ruimtes echt aanzienlijk koud krijgen, dat kreeg de Evapolar niet voor elkaar. Daar wordt dan wel weer het voor het milieu zeer slechte freon voor gebruikt, terwijl de Evapolar alleen water (en stroom) gebruikt.

Dan is er het verschil in prijs. Ik was er vroeg bij waardoor ik de portable airco voor nog geen €150 kocht. Door leveringsproblemen (of eerder ‘afrondingsproblemen’) kreeg ik het apparaat later dan beloofd, waardoor ze mij als bonus nog een paar nieuwe cartridges gaven (de cartridge gaat bij intensief gebruik ongeveer 1 jaar mee, maar ik heb de Evapolar tot nu toe pas zo’n 20x echt nodig gehad). Een echte airco van een goedkoop merk kost toch vaak al gauw zo’n €350 of meer. Een split-unit van een topmerk is een investering van ruim €1000, wellicht niet te rechtvaardigheden in het Nederlandse klimaat.

De komende (auto)reizen gaat de Evapolar lekker mee, ook als het om een gewoon weekendje weg in Nederland gaat (tijdens de hete zomermaanden). Ik ben geen fan van hete dagen en vooral niet van hete nachten. Heerlijk dat het ding nu op mijn bureau staat of ’s nachts naast mijn bed staat zonder de wind van een fan (niet mijn ding) of een energieslurpende ‘echte’ airco.

Wel een kleine kanttekening. Dit is dus geen airco maar meer een combinatie tussen een luchtbevochtiger en een fan met koude lucht. Het ding werkt prettig in Nederland (precies het juiste klimaat), maar in tropische oorden vonden veel ‘backers’ het apparaat tegenvallen. Enerzijds lagen hun verwachtingen hoger (het is er immers heter en ook vaker zeer warm, in tegenstelling tot die paar weken warm weer in Nederland) en daarnaast vonden veel gebruikers de term portable airco verwarrend, want men verwachtte een echte (mini-)airco. Ook werkt het apparaat het fijnst wanneer je dichtbij of zelfs voor/in de straal zit, vooral bij een grote ruimte. In een klein kammertje merk ik duidelijk dat de temperatuur omlaag gaat (mijn werkkamer is 3,5×2,5 en daar was het verschil op een 30+ dagen erg goed merkbaar).

En dan nu het goede nieuws. De Evapolar was zo’n enorm succes, dat de makers inmiddels aan een mk2 werken. Komende zomer komt de Evapolar 2 op de markt en wederom kun je deze via Indiegogo.com bestellen. Ik heb die van mij inmiddels besteld, en kan niet wachten. De nieuwe versie zal namelijk nog stiller, nog zuiniger en nog beter m.b.t. het koeler maken van de ruimte waar het apparaat in staat zijn. Ik vind het apparaat zo leuk, dat ik twijfelaars €25 euro bied als ze mij komende zomer een foto van hun Evapolar 2 laten zien. Stuur na ontvangst van je Evapolar 2 een high-res foto en een Indiegogo bestelbevestiging en ik maak €25 naar je over.

De Evapolar 2 is momenteel in de pre-order op Indiegogo.com te koop voor zo’n €175 (excl. verzendkosten). Bekijk de productpagina van de Evapolar 2 op Indiegogo.com.

2 reacties op Evapolar: De ultieme reis airco

  1. Mart
    woensdag, 24 mei 2017 om 16:12 (1 jaar ago)

    Inzake die Evapolar 2 geschreven door Ilya, moest je na ontvangst van versie 1 via Indiegogo nog extra tax betalen bij ontvangst (weet nl niet van welk land het verzonden wordt)

  2. Merel
    dinsdag, 20 maart 2018 om 06:45 (7 maanden ago)

    Invoerrechten usa – Nederland voor de Eva polar 2 € 58,-

Reageer