Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Reizigerstips

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Vervoer Singapore

Binnen Singapore

Een stadsbus in Singapore

Vervoer binnen Singapore is erg makkelijk via het uitgebreide openbaar vervoersnetwerk in de stad. De gehele binnenstad is door middel van een zeer efficiënt metronetwerk (sMRT) met elkaar verbonden. Op plekken waar je niet met de MRT kunt komen gaat meestal een bus. Als er geen bus naartoe gaat, dan kun je vaak makkelijk de bus of MRT naar een locatie in de buurt of omgeving nemen, om vervolgens voor het laatste stuk de taxi te nemen. De taxi's rijden in Singapore altijd op de meter; wat rijden met de taxi erg prettig maakt.

Taxi voor DFS Galleria Scottswalk

De taxi is echter niet goedkoop vergeleken de andere vervoersmogelijkheden. In vergelijking met de kosten in Nederland kost de taxi in Singapore een fractie van wat je in Nederland voor een ritje betaalt. Wij betaalden voor een luxe taxi vanaf Changi naar het centrum 22SGD. Voor korte ritjes binnen het centrum betaal je zelden meer dan 10SGD op de meter. Kijk overigens uit dat je niet zomaar in een Silvercab stapt; dit is een premier of luxe taxi die ook op de meter rijdt maar wel voor een hogere prijs per kilometer.

MRT Map Singapore
MRT Station Changi Airport

Wil je met de metro (MRT) reizen zonder elke keer een kaartje uit de automaat te moeten halen; neem dan een EZLINK metropas voor 15SGD (hierbij heb je meteen 10SGD credit). Dit is alleen interessant als je niet zo veel gebruik maakt van het openbaar vervoer; en tevens als je vaker in Singapore komt. Anders is voor enkele dagen de toeristenpas interessant; daarbij betaal je een vast bedrag per dag en mag je vervolgens ongelimiteerd reizen op die dag. Je kunt vooraf aangeven voor hoeveel dagen je de pas wilt kopen.

Let op: Als je losse kaartjes voor de metro wilt kopen, dien je over gepast geld te beschikken. Je betaalt het beste met briefjes van 2SGD, 5SGD of 10SGD (of met muntgeld). Vanzelfsprekend kun je niet met je Nederlandse pinpas of credit card betalen. Bij de loketten kun je ook vaak losse kaartjes kopen, maar die zijn niet altijd open.

Kaart MRT lijnen in Singapore

Als je trouwens over een iPhone met 3G beschikt (of wifi wat in Singapore op elke straathoek beschikbaar is, evenals in zo'n beetje elk hotel) dan kun je via google maps alle metrostations makkelijk opvragen, alle bushaltes en routes opvragen; en zelfs complete routes plannen.

Vanaf Singapore naar Maleisie

Verkeer in het centrum van Singapore

Per auto vanaf Singapore naar Kuala Lumpur

In Singapore heb je voldoende auto verhuurbedrijven, waaronder een aantal internationaal bekende zoals Hertz, Sixt en Avis. Houd er rekening mee dat je bij de grensovergang met Maleisie nog wel eens flink lang kunt wachten. Het voordeel van autohuur is dat je veel vrijheden hebt; je kunt gaan en staan waar je wilt. Je kunt de reis dus naar je eigen smaak inrichten, en dus plekken bezoeken die je normaal gesproken niet zou aandoen wanneer je van de overige vervoerstypen gebruik maakt. In Singapore en in Maleisie rijdt men aan de linkerkant van de weg.

Groot busstation in Singapore

Per bus vanaf Singapore naar Kuala Lumpur

Tussen Singapore en Kuala Lumpur rijden diverse busmaatschappijen. De bus brengt je voor een zeer laag bedrag direct van de ene naar de andere stad. Tickets kun je op diverse vertreklocaties in Singapore kopen. Voordeel van de bus is dat deze maar een paar tussenstops maakt, waardoor de reistijd beperkt blijft. De kosten van een enkele reis bedraagt gemiddeld zo'n 18 euro voor een volwassene. Een enkele reis van Singapore naar Kuala Lumpur duurt ongeveer 8 uur. Enkele vertreklocaties in Singapore zijn: Lavender Street, Thomson Road, Maritime Square, Scotts Road. Een zeer exclusieve wijze om vanaf Singapore naar KL te reizen is via Transtar Travel. Ze hebben een zeer luxe First Class bus (met 'maar' 16 vliegtuigstoelen) en de 'Solitaire' bus met wireless internet.

Trein tussen Singapore en Kuala Lumpur

Per trein vanaf Singapore naar Kuala Lumpur

De trein is een manier om vanaf Singapore naar Kuala Lumpur te reizen. Als je de nachttrein neemt dan vertrek je laat in de avond uit Singapore en kom je vroeg in de morgen in KL aan. Hierdoor bespaar je jezelf een overnachting en een reisdag, wat soms wel mooi uitkomt. Kosten voor een treinticket voor de nachttrein variëren tussen 4 euro voor een 3e klas plaats en 40 euro per persoon voor een luxe 1e klas privécoupe met douche, toilet en slaapruimte.

Trein vanaf KL naar Singapore

Je kunt ook overdag de trein nemen. Het voordeel van de dagtrein is dat je kunt genieten van de omgeving waar je doorheen rijdt. Actuele vertrektijden kun je op officiële websites achterhalen. Wanneer je vanaf Singapore naar Kuala Lumpur reist, dan doe je er goed aan om de retourtickets vooraf in Maleisie te kopen (mocht dit een optie zijn). De kosten voor tickets in Singapore zijn namelijk aanzienlijk hoger. Zorg ervoor dat je ongeveer een uur vooraf aanwezig bent. Houd verder rekening met de grenscontrole tussen Maleisie en Singapore. De treinreis tussen Singapore en Kuala Lumpur neemt grofweg 6,5 uur in beslag.

Trein station Keppel Road

In Singapore vertrekt de trein bij de Singapore Train Station, langs Keppel Road. Het dichtstbijzijnde metrostation (MRT) in Singapore is Tanjong Pagar. Vanaf hier is het nog een flink stukje lopen naar het Singapore Train Station en de route wordt niet bijzonder goed aangegeven. Houdt hier dus rekening mee, en zorg ervoor dat je een goede kaart van Singapore hebt. Vanaf Singapore vertrekken dagelijks drie treinen naar Kuala Lumpur, twee overdag en één in de avond (nachttrein). De ticketing systemen van Maleisie en Singapore zijn aan elkaar gekoppeld. Het maakt niet uit in welk van deze landen je de treintickets besteld.

Vliegtuig tussen Singapore en Kuala Lumpur

Per vliegtuig vanaf Singapore naar Kuala Lumpur

De snelste manier is een directe vlucht tussen beide steden; deze vlucht duurt maar 45 minuten. Luchtvaartmaatschappijen als Singapore Airlines, Malaysia Airlines en Silk Air vliegen dagelijks tussen beide steden. Sinds 2007 vliegen ook lowcost carriers als AirAsia en Tiger tussen Singapore en Kuala Lumpur. Een ticket kost ongeveer €50,- per enkele reis. Bij beide lowcost maatschappijen geldt een maximale bagagevrijstelling van 15kg per persoon, daarboven moet worden bijbetaald.

Singapore is de perfecte stopover bestemming. Boek je vliegtickets bij Singapore Airlines of Cheaptickets. Boek losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda. Er zijn verder diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een trip naar Singapore kunt boeken, meestal in combinatie met een reis door Maleisie. Populair zijn FOX, verre reizen van ANWB, Tenzing Travel en Riksja Maleisie.