Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Reizigerstips

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Changi Airport

Logo Changi Airport Singapore

Changi Airport is de internationale luchthaven van Singapore. Het is de thuishaven van 's werelds beste overall luchtvaartmaatschappij Singapore Airlines. Andere luchtvaartmaatschappijen die hun thuisbasis hebben op Changi International Airport zijn: SilkAir, Tiger Airways, Jetstar Asia Airways en Valuair.

Vertrekhal 2 Changi Airport Singapore

Het is een luchthaven die al vele malen is uitgeroepen tot de beste, meest efficiënte en mooiste luchthaven ter wereld. Naast dit alles is het ook nog eens een van de grootste luchthavens ter wereld; hoewel je dit nauwelijks merkt als je er rondloopt. Dat is eigenlijk zo'n mooi voorbeeld dat aangeeft hoe goed deze luchthaven werkelijk is. Hoe druk het er ook is; het oogt er altijd rustig en gecontroleerd. De sfeer is altijd erg prettig; wij hebben er nog nooit iets teleurstellend meegemaakt.

MRT Station Changi onderin Changi Airport

Changi Airport ligt op ongeveer 20 minuten reizen met de trein/metro vanaf het centrum van de stad Singapore. Omdat het gehele centrum perfect met de metro te bereiken is, kun je vanaf zo'n beetje elke plek in de stad makkelijk de metro naar de luchthaven pakken. Je neemt de 'groene' lijn die richting Pasir Ris gaat, en stapt over bij halte Tanah Merah. Daarna is het nog maar twee stops tot aan Changi Airport. Een ticket kost enkele euro's (afhankelijk van waar je opstapt). Vanaf de luchthaven neem je de East West Line (de groene lijn) die tot aan Ulu Pandan gaat. Wanneer je vanaf Changi een taxi naar het centrum neemt; betaal je doorgaans maximaal 10/15SGD afhankelijk van de locatie. Wij reden voor 22SGD in een ultraluxe limo naar ons hotel in het centrum van de stad.

Logo MRT CG2 Changi Airport

Changi ligt in het uiterste oosten van de stad (stadstaat). Het ligt in een gebied met vooral veel HDB woningen (Housing Development Board - publieke woningen) waar vooral de middenklasse van Singapore woont. Als je overdag aanvliegt op Changi, dan zie je als het meezit de stadstaat prachtig vanuit het vliegtuig; een fantastisch uitzicht.

Departure immigratie vertrekhal 2

De luchthaven heeft momenteel 5 terminals; drie reguliere terminals, één V.I.P. terminal en de budget terminal. Plannen voor een 6e terminal zijn in de maak om een oplossing te bieden voor de toenemende bezoekersstroom op Changi Airport. Deze 'Terminal 4' verwacht men echter pas binnen 15 jaar gereed te hebben voor publiek. Je kunt overigens erg makkelijk tussen de terminals reizen; en hiervoor hoef je nog niet te zijn ingechecked (allemaal in het openbare deel). De skytrains rijden elke paar minuten tussen alle terminals, de budget terminal is alleen via speciale bussen bereikbaar. Terminal 1 is de eerste terminal en tevens de oudste; dat zie je er ook duidelijk vanaf vergeleken de andere twee terminals.

Crown Plaza Hotel Changi Airport Singapore

Binnen de luchthaven vind je ruim 300 winkels. Heb je dus een korte stopover dan kun je tenminste nog even kort ervaren hoe leuk het is om te shoppen in Singapore. Besef dan dat de shopmogelijkheden op Changi Airport niks zijn vergeleken alle enorme shopping malls in Singapore zelf. Wij vinden persoonlijk Terminal 3 het leukst qua winkels en eetgelegenheden. Je vindt hier de meeste shops en tevens een aantal prettige lounges. Ook heb je hier het filmhuis; de bioscoop waar je de hele dag films kunt kijken (de andere terminals behalve de Budget terminal hebben ook bioscopen). Terminal 3 is ook het mooist. Alles is supermooi ontworpen; het lijkt wel een scene uit een futuristische film. Er hangt verder een zeer relaxte sfeer; en het publieke deel bevat een hoop leuke winkels en eettentjes. Aan de rand van Terminal 3 ligt ook nog het prima en zeer luxe Crown Plaza Hotel; een perfect hotel om een nacht te verblijven bij je een langdurige tussenstop (maar te kort om ervoor naar het centrum te reizen). Iets minder luxe, maar ook een prima hotel is het Changi Village Hotel.

Bord voor de monorail naar Terminal 1

Op het volledige terrein heb je overigens gratis wireless internet (WIFI). Verder vind je op diverse plekken business lounges met vele computerzuilen waar je kosteloos achter kunt werken of het internet op kunt gebruiken. Je hebt er verder nog een speciale indoor speeltuin voor de kinderen, diverse supermarkten waar je tax free inkopen kunt doen, diverse rookruimtes (tip vanuit een ver verleden waarbij ik zelf nog rookte: de open tuinen zijn veel prettiger dan de stinkende rookhokken). Elke terminal heeft een GST Refund balie; waar je de belasting die je als het goed is hebt betaald bij de aankoop van producten in Singapore kun terugkrijgen (omdat toeristen deze belasting niet hoeven te betalen).

Vertrekhal 2 roltrap naar restaurants

Een handige service bij de luchthaven is de bagagekluis waar je tijdens je stopover je bagage tijdelijk kunt achterlaten. De firma Harilela International Pte Ltd verzorgd deze service; in Terminal 1, 2 en 3 vind je een balie waar je je bagage kunt achterlaten. De kosten voor deze service bedragen 4,20SGD voor de eerste 24 uur, en 5,25SGD voor elke opvolgende 24 uur. Er is verder ook nog een postkantoor te vinden in Terminal 2 (tegenover incheckbalie nummer 12). Hier kun je voor 72SGD maximaal 5 kilo naar Nederland verzenden. Indien je ook een doos nodig hebt; kost dit nog eens 5SGD extra. Op zich zijn dit schappelijke prijzen (5 kilo vanuit NL naar Singapore zou vele malen duurder zijn).

Vertrekhal 3 naar immigatie

Als je aankomt op Changi Airport maak je al direct kennis met de Singaporese efficiëntie. Diverse medewerkers staan klaar om je vragen te beantwoorden. De vervoersmogelijkheden worden zeer duidelijk aangegeven (bv taxi, trein, bus). Ook zijn er een aantal informatiebalies waar je met je vragen terecht kunt. Bij de algemene inlichtingen balie kun je ook een Wireless@SG code afhalen; zodat je met je laptop of telefoon op wifi kunt. Vanzelfsprekend vind je direct na aankomst diverse pinautomaten en ook enkele banken binnen Changi Airport.

Singapore is de perfecte stopover bestemming. Boek je vliegtickets bij Singapore Airlines of Cheaptickets. Boek losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda. Er zijn verder diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een trip naar Singapore kunt boeken, meestal in combinatie met een reis door Maleisie. Populair zijn FOX, verre reizen van ANWB, Tenzing Travel en Riksja Maleisie.