De Jong Intra Noorwegen

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Kras Noorwegen

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Onvergetelijke avonturen bij Askja Reizen

Vervoer naar Noorwegen

 

Eigen vervoer

De meest praktische manier om naar Noorwegen rond te reizen is met je eigen vervoer. De meeste Nederlandse reizigers doen er twee dagen over om vanuit Nederland naar Noorwegen te reizen. Vanuit Nederland kun je met de auto in een paar uur naar Kiel rijden, waar vandaan je de speciale autoferry kunt nemen naar Oslo. Deze ferry brengt je in ruim 20 uur in Oslo; met dus een overnachting aan boord. Een andere mogelijkheid is door eerst helemaal naar het noorden van Denemarken te rijden, hier een hotelovernachting te boeken en vervolgens de volgende morgen de (kortere) oversteek naar Noorwegen (bv Kristiansand) te nemen. Er zijn in dat geval meerdere mogelijkheden, afhankelijk van waar je in Noorwegen je vakantie wilt starten. Controleer altijd de afvaartijden op de websites van de veerdiensten, zodat je er zeker van bent dat je aankomst en vertrek op elkaar aansluit. De overtocht is meestal geruime tijd vooraf te boeken, de prijzen zijn dan ook vaak veel voordeliger.

Je kunt ook het complete traject van Nederland naar Noorwegen met de auto afleggen. In dat geval reis je eerst helemaal door Denemarken naar Kopenhagen, en neem je daar de 16km lange verbinding over de Øresundbrug naar Malmö in Zweden te nemen. Van hieruit kun je doorrijden richting Oslo.

 

Per trein

Het is in theorie mogelijk om helemaal met de trein naar Noorwegen te reizen. In dat geval neem je eerst vanaf Nederland de trein naar Kopenhagen in Denemarken. Vanaf Kopenhagen kun je de trein naar Malmö in Zweden nemen. Er is vervolgens een treinverbinding tussen Malmö en Oslo via Göteborg (en in de zomermaanden is er zelfs een nachttrein tussen Malmö en Oslo).

Een manier om dit complete traject per trein af te leggen is door een InterRail Global Train Pass te kopen. Je kunt dan zonder omkijken vanaf Amsterdam (of een ander station) vertrekken en helemaal naar Oslo (en zelfs daarna nog binnen Noorwegen) reizen. Prijzen voor volwassenen starten bij €259,-. Meer informatie vind je op de website van InterRail.

 

Per vliegtuig

Vliegen naar Oslo is een makkelijke manier om naar Noorwegen te reizen. Vanaf Schiphol vertrekken dagelijks diverse vluchten naar de hoofdstad van het land, en tevens naar enkele andere luchthavens binnen Noorwegen (zoals Bergen, Stavanger en Trondheim). Vlieg je op Oslo, dan kom je aan bij de internationale luchthaven Gardermoen dat 40 kilometer vanaf de hoofdstad ligt. Hier vandaan kun je de supersnelle - Flytoget - trein in 19 minuten naar het centraal station in het centrum van de stad nemen. De trein vertrekt elke 10 minuten vanaf de luchthaven. Budget airlines zoals Ryanair vliegen overigens op een andere luchthaven in Oslo; Sandefjord Airport Torp.

Kosten van vliegtickets hangen samen met de reisperiode, hoe lang vooraf je boekt en of er speciale aanbiedingen zijn. Normaal gesproken kost een retourticket naar Oslo tussen de €200,- en €400,- per persoon. De prijsvechters bieden soms wel eens tickets voor minder dan €100 per persoon (retour) aan.

 

Per boot

Er gaan jaarlijks diverse cruises richting Noord-Europa. Er zijn zelfs speciale cruises waar je kennis maakt met heel Noorwegen. Zo heb je een tweeweekse cruise met vertrek uit Rotterdam die helemaal via Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Flåm, Ålesund, Hammerfest, Tromsø naar de Noordkaap en weer terug vaart. Een fantastische manier om in een korte periode alle hoogtepunten van Noorwegen mee te maken. Bekijk het complete cruise aanbod op Cruisetravel.nl.

Vervoer in Noorwegen

Rondom de grotere steden in Noorwegen kun je als toerist gebruik maken van het openbaar vervoer. Buiten de grote steden ben je aangewezen op eigen vervoer, of de bus en trein wanneer je bestemming langs de route ligt. Op de grotere afstanden neem je een binnenlandse vlucht, de boot of - in sommige gevallen - de trein. Een zeer populaire manier om te reizen binnen het westen en noorden van Noorwegen is met de Hurtigruten; enorme boten waar je met auto en al op kunt om van stad naar stad te reizen. Hurtigruten zijn enorm handig omdat Noorwegen een zeer ruige kuststreek heeft met vele honderden fjorden.

 

Eigen vervoer

Eigen vervoer is de meest praktische manier om in Noorwegen te reizen. Je kunt gaan waar je wilt en bent niet afhankelijk van andere vormen van vervoer. Je kunt met je eigen auto naar Noorwegen reizen, of je huurt een auto in Oslo (of een andere stad met deze voorziening). Een mogelijk nadeel van eigen vervoer is dat rijden in Noorwegen niet vergelijkbaar is met rijden in Nederland. Men rijdt er doorgaans vrij rustig, niemand lijkt er ooit haast te hebben. Verder is de maximum snelheid lager dan in Nederland. Er wordt flink gecontroleerd op te hard rijden en de boetes zijn verschrikkelijk hoog (ga ook vooraf de overige verkeersregels na om onaangename verrassingen te vermijden). Ook betaal je in veel gevallen tol op bepaalde snelwegen, en in de grote steden betaal je ook flink aan parkeergeld. Benzine is ook niet goedkoop in Noorwegen, dus neem dit allemaal mee in je afweging of reizen met huurauto of met je eigen auto financieel de meest zinvolle optie is.

 

Huurauto

Er zijn diverse internationale auto verhuurbedrijven actief in Noorwegen. Je kunt zo makkelijk vooraf vanuit Nederland online een auto reserveren. Je kunt ook in veel gevallen afspreken de auto op een andere locatie in te leveren, zodat je niet perse terug hoeft naar de startplek waar je de auto ophaalde. Autohuur in Noorwegen is duur, en alleen de moeite waard wanneer je naar diverse bestemmingen moet die je niet makkelijk met de overige vervoersmogelijkheden kunt bereiken.

Laat je ophalen

Wanneer je ergens voor bijvoorbeeld 1 week in Noorwegen verblijft, loont het om na te gaan of je opgehaald kunt worden. In dat geval hoef je geen geld te spenderen aan vervoer, dit geldt vooral bij autohuur.

 

Per trein

Er rijden door een groot deel van Noorwegen treinen tussen diverse bestemmingen. Helaas is het uiterste noorden niet per trein te bereiken. De meeste bestemmingen in het zuiden en westen zijn wel per trein bereikbaar. Treinen door Noorwegen is een fantastische manier om door het land te reizen. Je kunt genieten van prachtige vergezichten en uitzichten, en de treinen zelf zijn allemaal vrij modern. Het aantal bestemmingen dat je per trein kunt aandoen is wel beperkt, maar je kunt met een beetje creatief plannen een combinatiereis van trein, boot en bus samenstellen, waarbij je op het eindpunt het vliegtuig terug naar Oslo pakt. Je kunt vooraf treintickets bestellen, maar ook makkelijk ter plekke (bv bij het centraal station van Oslo). In sommige gevallen is het handig om de nachttrein te nemen (bv als je de volgende ochtend meteen de boot wilt nemen naar de volgende bestemming), je bespaart dan een overnachting in een hotel.

Alle informatie over treinen in Noorwegen lees je verder op de officiële website van de spoorwegen van Noorwegen; Norwegian State Railways (NSB), hier kun je ook vooraf tickets bestellen.

Op de website Interrailnet.com kun je de 'InterRail Norway Pass' kopen (niet-Europeanen dienen de Eurail Norway Pass te kopen). Dit is een pas met een geldigheid van 3, 4, 6 of 8 dagen verspreidt over 1 maand in Noorwegen. Je mag zelf binnen de maand bepalen wanneer je een reisdag verbruikt, alle treinreizen op die dag zijn gratis. Prijzen starten bij €175,- bij 3 dagen in 2e klasse treinen. Via de website kun je de tickets bestellen, en je kunt hier ook kiezen voor de optie om de tickets vooraf te laten bezorgen op je postadres in Nederland (€7,- verzendkosten).

 

Per vliegtuig

Hoewel het grootste deel van Noorwegen goed met eigen vervoer, of per bus of trein te bereiken is, kun je andere bestemmingen alleen per boot (Hurtigruten) of vliegtuig bereiken. De boot is een langzame optie, maar wel een erg leuke manier om door het land te reizen. Het vliegtuig is de snelste manier om te reizen. De drie meest populaire luchtvaartmaatschappijen in Noorwegen zijn; SAS, Norwegian en Widerøe. Vluchten naar de meest noordelijk gelegen bestemmingen binnen Noorwegen kunnen nog wel eens vrij prijzig zijn. Belangrijk is om ruim vooraf de tickets te bestellen, of na te gaan of er speciale aanbiedingen zijn bij meerdere vluchten. Hoewel wij meestal Cheaptickets.nl gebruiken, loont het in sommige gevallen om meerdere ticketaanbieders met elkaar te vergelijken (vergeet ook de websites van de luchtvaartmaatschappijen zelf niet op aanbiedingen te controleren).

Luchtvaartmaatschappij Widerøe biedt een 'Explore Norway Ticket' aan. Hiermee kun je gedurende de geldigheid van het ticket onbeperkt tussen in totaal 40 bestemmingen binnen Noorwegen vliegen. Zo'n ticket is niet goedkoop, voor een ticket in heel Noorwegen en met geldigheid van twee weken betaal je omgerekend zo'n €500,- persoon. Dit geeft je echter wel de mogelijkheid om het hele land op makkelijke wijze te verkennen. Je kunt ook goedkopere tickets bestellen, maar dan kun je alleen maar vliegen binnen de zone waar binnen het ticket geldig is.

 

Per boot

Hoewel het vervoer binnen Noorwegen per boot niet de meest snelle manier is om door het land te reizen is het wel een erg leuke manier om de ruige kant van Noorwegen vanaf het water te zien. Hurtigruten boten zijn vooral erg populair onder toeristen, omdat je zo op een laagdrempelige wijze helemaal van het zuidwesten van Noorwegen naar het uiterste noorden van het land kunt reizen. Zo kun je opstappen in het gezellige stadje Bergen, en vervolgens 5 dagen later uitstappen in Kirkenes (waar je ook een ijshotel hebt); een dorp dat dicht bij de Russische grens aan ligt. Er zijn 34 havens die worden aangedaan door de Hurtigruten.

Tussen de fjorden varen meestal ferry's, zodat je niet helemaal om hoeft te rijden met je auto. Er zijn diverse veerdiensten die een verbinding tussen de verschillende fjorden leggen met deze ferry's.

 

Per bus

Noorwegen heeft een uitgebreid busnetwerk met diverse moderne aanbieders. De meeste bussen zijn modern en van alle gemakken voorzien (vaak inclusief WIFI). Je kunt vooraf bustickets boeken bij de verschillende busmaatschappijen. In de wintermaanden vallen sommige trajecten gedurende een langere tijd uit, vooral in de noordelijke gebieden. Reizen per bus is een van de goedkopere manieren om door het land te reizen. Ook hier geldt weer dat je het gemakkelijk kunt combineren met de andere vervoersopties zoals de trein of de boot.

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Noorwegen kunt boeken. Populair zijn; BBI Travel, Voigt Travel, Kras en De Jong Intra. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda. Noorwegen is verder een populaire cruise bestemming; Cruise Travel biedt diverse mooie cruises aan. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Noorwegen.