De Jong Intra Noorwegen

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Kras Noorwegen

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Onvergetelijke avonturen bij Askja Reizen

Noord Noorwegen in regio's

De noordelijke helft van Noorwegen bestaat uit een dertiental regio's. Elke regio biedt specifieke toeristische activiteiten waar je kunt genieten van de Noorse natuur- en cultuur en waar je onvergetelijke, geweldige avonturen zult beleven.

Helgeland

Helgeland is de regio waar op 66 graden noorderbreedte de Noordpoolcirkel doorheen loopt. Hier vind men naast bijna 2000 meter hoge bergen in het binnenland ook de op een na grootste gletsjer de 'Svartisen' (het Zwarte IJs). De kust van Helgeland staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Naast een geweldig wandel- en fietsgebied is Helgeland ook de regio om te grotten te bezoeken, op zee vissen, vissen op zalm of andere vissen in de rivieren, kajak-en kanotochten te maken, op vogelsafari gaan om zeearenden en papegaaiduikers te spotten en de wintermaanden te skiën.

Salten

In Salten liggen vier Nationale Parken: het Saltfjellet-Svartisen (2102 km2), het Junkerdal (682 km2) het Rago (171 km2) en het Sjunkhatten (417,5 km2). Rust en natuur zijn hier de sleutelwoorden.

Salten is bekend om zijn 1392 hoge berg Stetind en om zijn muziekfestivals. In de grootste stad van de regio, Bodo, kunnen vliegtuigliefhebbers terecht. In het Noors Luchtvaartmuseum dat in 1954 in Bodo werd geopend, kun je een aantal historische toestellen bewonderen, zoals bijvoorbeeld een 'Mosquito' en een JU 52 (watervliegtuig). Verder kun je in de regio Salten terecht als je - naast fietsen en wandelen - liefhebber bent van grotwandelingen, zeevissen, riviervissen, kajak- en kanotochten, vogelsafari, skiën, wintervissen en ook kun je hier kennismaken met de Samibevolking.

Lofoten

Lofoten is een eilandenrijk - van Vagan in het noordoosten tot Rost in het zuidwesten - dat ligt in het Vestfjord. Naast fietsen en wandelen kun je in de regio Lofoten op walvissafari, vogelsafari, Noorderlichtsafari, bergtochten maken, bergbeklimmen, surfen, golfen, zee- en riviervissen, kajak- en kanotochten maken, (extreem)skiën, wintervissen en een ijshotel-of ijsbar bezoeken.

Vesteralen

In deze regio ligt het Nationaal Park Moysalen (51,2 km2). Aan de kust ligt het langste strand van Noorwegen 'Bleikstranda'. Je kunt vanuit Andoy en Sto een walvissafari starten. Als je zo'n grote potvis in zijn natuurlijke habitat ziet vergeet je dat nooit van je leven meer. Sortland is in deze regio de stad die bekend staat om zijn blauw geverfde gebouwen. Ook in deze regio kun je uiteraard fietsen en wandelen. Daarnaast kun je hier zee- en riviervissen, kajak-en kanotochten maken, skiën, wintervissen, op Noorderlicht safari of op vogelsafari waar je tijdens de anderhalf uur durende safaritocht naast een broedkolonie van 150.000 papegaaiduikers(echt)paren ook zeearenden, drieteenmeeuwen, noordse stormvogels, alken en zeekoeten treft.

Ofoten

In deze regio ligt de Narvikberg, zomers bezocht door veel mountainbikers en 's winters een prachtig skigebied met een prachtige afdaling naar het fjord. In Narvik is een grote klimhal waar 24 touwploegen tegelijk terecht kunnen. In het Skjomenfjord ligt een mooie 18-hole golfbaan. In het Ofotfjord kan men duiken naar scheepswrakken. En verder kun je in deze regio naast fietsen en wandelen ook zee- en riviervissen, kajakken en kanovaren, vogelsafari en (extreem)skiën. Speciale aandacht verdienen de 5.000 jaar oude rotstekeningen in Brennholtet, in het centrum van Narvik.

Sor-Troms en Harstad

In Harstad ligt 'Grottebadet', een zwemparadijs in de bergen. De steden Harstad en Sor-Troms zijn sinds de Vikingtijd al een cultureel centrum, hetgeen tot uiting komt in de feesten- en spelen die van 18 tot 25 juni worden gehouden. Activiteiten die in deze regio veel beoefend worden zijn fietsen, wandelen, zee- en riviervissen, kajak- en kanotochten maken, op vogelsafari, een Samikamp bezoeken, skiën en wintervissen.

Midt-Troms en Senja

In deze regio liggen een tweetal Nationale Parken: Ovre Dividal (770 km2) en Anderdalen (125 km2). Hier vind men een wilde kust en een bloeiend binnenland. Riviervissen kan op een van de beste zalmrivieren: de Malselva, met middenin de waterloop de nationale waterval de 'Malselvfossen' (de langste zalmtrap van Noord-Europa). Je kunt hier rijden met de honden- en paardenslee of sneeuwscooter, ijsvissen, paardrijden, zee- en riviervissen, kajakken of kanoën, op vogelsafari, naar een Samikamp. Je kunt grotten bezoeken of gletsjerwandelingen maken. En natuurlijk ook skiën, wandelen en fietsen. En bovenal: je kunt hier in de juiste maanden ook de Aurora Borealis (het Noorderlicht) bewonderen.

En niet te vergeten de Polarzoo in Bardu, de noordelijkste dierentuin ter wereld waar op een terrein van 11.400 are de vier grote roofdieren van de poolfauna te bewonderen zijn: de bruine beer, de wolf, de lynx en de veelvraat. Maar ook elanden, herten, muskusossen, rendieren en bergvossen zijn vertegenwoordigd.

Tromso en omgeving

Als je op zoek bent naar 'het Parijs van het Noorden' dan kom je in de Noordelijke IJszee-stad Tromso uit. De stad trekt veel studenten vanwege de universiteit Breivika met zijn botanische tuinen en daardoor zijn er ook veel uitgaansgelegenheden. Men kan met een kabelbaan naar de top van de berg. In het Polaria-aquarium kun je het onderwaterleven bestuderen en tevens kun je een prachtige film zien over Spitsbergen (Svalbard) en de Arctische wildernis in de panoramabioscoop. Het Noorderlicht is hier ook te spotten. In de omgeving kun je fietsen, wandelen, hondenslee rijden, golfen, zee- en rivier vissen, kajak- en kanotochten maken, op vogelsafari, kennismaken met Samische cultuur, skiën, wintervissen, rijden met een hondenslee of op sneeuwscootersafari.

Nord-Troms en Lyngen

In deze regio ligt het Nationaal Park van Reisa (803 km2). De vaak meer dan 1.000 mtr. hoge bergtoppen steken loodrecht omhoog uit de zee, samen vormen ze de Lyngsalpen waar de liefhebbers van extreem skiën zich heerlijk kunnen uitleven. Er zijn zelfs een paar gletsjers dus kun je gletsjer-en grottenwandeltochten maken. Je kunt hier zee- en riviervissen, kajak- en kanotochten maken, raften, skiën, ijsvissen, rijden met een hondenslee of met een sneeuwscooter, op vogelsafari, rivierboot-safaritochten maken. In dit gebied komen Noorse, Finse en Samische culturen samen. Ieder jaar wordt het internationale oer-volksfestival Riddu Riddu georganiseerd in Kafjord. En genieten van het Noorderlicht.

Vest-Finnmark en de Noordkaap

Er zijn twee Nationale Parken in deze regio: Seiland (316 km2) en Stabbursdalen (747 km2).

Beroemde trekpleister is natuurlijk de Noordkaap, waarvan de klip 500/600 miljoen jaar oud is en uit vuursteen, zandsteen, kwartsiet en micaschist bestaat. Maar daarnaast zijn de rotstekeningen van Alta en de Meridiaanzuil in Hammerfest (opgericht in 1854 door Koning Oscar II) zeer de moeite waard. Ze staan in ieder geval beide op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Behalve fietsen en wandelen zijn in deze regio ook mogelijkheden om gletsjer- en grotwandelingen te maken en op zee- en op rivier te vissen. Dit is de plaats van waaruit men een safaritocht kan maken op zoek naar de beroemde 'Koningskrab', met een spanwijdte tussen beide klauwen van meer dan 1 meter en een gewicht van 5 tot 6 kilo 'gewoon' is. En verder zijn er natuurlijk de kajak- en kanotochten langs de kust, de vogelsafari, rivierboot-safari, de Samische cultuur, skiën, wintervissen, rijden met de hondenslee, sneeuwscootersafari, (extreem)skiën. En alsof dat nog niet genoeg is kan men hier ook nog het Noorderlicht bewonderen en een bezoek brengen aan een echt ijshotel of ijsbar.

Indre Finnmark en Sapmi

Het Nationaal Park van Ovre Anarjohka is een van de grootste natuurparken van Noorwegen (1.409 km2). Hier vertoeven betekent genieten op de hoogvlakte van Finnmarksvidda en kennismaken met de Samische gebieden Karasjok en Kautokeino, waar nog de Samisch-taal wordt gesproken. Een bezoek aan het Paasfestival van Kautokeino en Karasjok is een heel aparte ervaring, vooral omdat hier het wereldkampioenschap rendierracen wordt gehouden.

Je kunt in deze regio ook jagen, riviervissen (op zalm) en ijsvissen, kajak- en kanotochten maken, vogelsafari en vogels spotten, op rivierbootsafari, skiën, rijden met hondenslee of sneeuwscooter. Sapmi is een Samisch cultuurpark waar je kennis kunt maken met de cultuur en de geschiedenis van de Samen en de Boble Glasshytt (glasblazerij) kunt bezoeken en de Duodji (Samisch handwerk) kunt bewonderen. En niet te vergeten het Noorderlicht.

Ost-Finnmark en Kirkenes

Deze regio heeft het Nationaal Park van het Varanger-schiereiland (1.804 km2) en het Nationaal Park van Ovre Pasvik (119 km2). Vele vissersdorpjes in dit gebied danken hun bestaan aan de mogelijkheden om de bijzondere en grote koningskrab te vangen. Andere mogelijkheden zijn jagen en zee- en riviervissen of er op uit met de sneeuwscooter. Kajak- en kanotochten maken of met een rivierboot meevaren, vogelsafaritochten maken, kennismaken met de Samische cultuur, skiën, wintervissen, rijden met de hondenslee of sneeuwscooter, genieten van het Noorderlicht, een keertje overnachten in een Ijshotel of een lekker drankje doen in een ijsbar. Uitstekend jagen en vissen kun je in Tana en Nesseby, terwijl stilte en rust te vinden zijn in Berlevag en Batsfjord. Vardo is een oude vestingstad. Kirkenes is het eindpunt van de schepen van de Hurtigruten- rederij. Voorbij Kirkenes liggen de Finse en Russische grens.

Spitsbergen (Svalbard)

Last but not least 'Spitsbergen' (Svalbard) ligt in een archipel tussen de 74 en 81 graden noorderbreedte in de Noordelijke IJszee, dat een gebied van 61.022 km2 beslaat. Spitsbergen kent maar liefst zes grote Nationaal Parken: het grootste Nationaal Park is dat van Zuid-Spitsbergen (13.286 km2), het op een na grootste Nationaal Park is Noordwest-Spitsbergen (9.914 km2) daarna komen achtereenvolgens Nordre Isfjorden (2.955 km2), Nordenskiold Land (1.362 km2), Sassen-Bunsow Land (1.230 km2) en Indre Wijdefjorden (1.127,18 km2).

Spitsbergen - per vliegtuig te bereiken vanuit Oslo of Tromso - is ook het meest bewoonde eiland, waar wel 40 verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd zijn. Je kunt er gletsjerexcursies maken, tochten maken met een sneeuwscooter of een kajak- en kano, met de hondenslee of te voet. Natuurliefhebbers kunnen hier al wandelend of fietsend genieten van een prachtige flora en fauna met zijn grote kolonie vogels. Je kunt hier ook (extreem)skiën en wintervissen. Uiteraard ontbreken ook hier het beroemde Noorderlicht, de ijshotels en ijsbarren niet. Een waarschuwing is wel op z'n plaats: er leven hier nog meer dan 3.000 wilde en rondzwervende ijsberen. Nooit, onder geen enkele omstandigheid, kun je als toerist op eigen houtje wat gaan ondernemen buiten de verblijfplaats. Ga voor je eigen veiligheid altijd met een ervaren en goed bewapende gids op stap.

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Noorwegen kunt boeken. Populair zijn; BBI Travel, Voigt Travel, Kras en De Jong Intra. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda. Noorwegen is verder een populaire cruise bestemming; Cruise Travel biedt diverse mooie cruises aan. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Noorwegen.