De Jong Intra Noorwegen

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Kras Noorwegen

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Onvergetelijke avonturen bij Askja Reizen

Tips Noorwegen

Algemeen

Andenes

Een van de unieke mogelijkheden in het noorden van Noorwegen is een Whalesafari vanuit Andenes (meet Moby Dick). In de periode van 25 mei t/m 15 september krijg je gegarandeerd walvissen te zien (of anders geld terug). Meer over Whale Safari Andenes.

Wollen truien

Let er bij de aankoop van de typisch Noorse wollen truien op dat ze daadwerkelijk uit Noorwegen komen. De truien kosten een klein vermogen, en sommigen zijn goedkoop in Azie gemaakt.

West-Noorwegen (Fjorden)

Mooiste fietstocht

De lezers van de internetsite www.ut.no, de luisteraars van de omroep NRK en de krant 'the Gardian' hebben het traject Atlanterhavsveien » Bud verkozen tot mooiste fietstocht van Noorwegen (Worlds best road trip). De route voert langs afwisselend landschap: bossen, kuststroken en veengronden. Er is op deze fietsroute ook autoverkeer, waarmee de tocht wat minder geschikt is voor kleine kinderen.

Mooiste wandelroute

Deze route begint vanaf het grootste veld met rotstekeningen bij Vingen, gaat langs de bijzondere geologische formaties uit de Devontijd, over de Alfotbreen, de meest westelijke gletsjer van Noorwegen, via de toeristenhutten Blabre en Gjegnabu en daarna omlaag naar de Hyefjord.

Hardangerfjord

Omhoog door het mooie en ruige Hjolmodalen, over de top van de berg Harteigen en van daaruit kun je op twee manieren naar omlaag: ga je via een van de mooiste dalen van Noorwegen, Husedalen, dan passeer je drie grote prachtige watervallen; je kunt ook via de Munketrappen naar Lofthus.

Stadlandet en Vagsoy

Een exotisch surfparadijs met de oudste kloosterruines van Noorwegen en drie vuurtorens waar kan worden overnacht.

De Solund-archipel en Vaerlandet

Eilandhoppen met lijnboten of zeekajaks. Een eilandparadijs voor roeifanaten en andere watersporters.

De dalen van de Fjorden naar Trollheimen en Dovre

Deze dalen strekken zich uit van de zee tot in het hooggebergte. Fantastische mooie wandelroutes en volop bergklimmogelijkheden. Vooral de weg van Eikesdalen naar Aursjoen en daarna door het Litjdal omlaag naar Sunndalsora is aan te bevelen.

Het Lustrafjord

Met Turtagro en Hurrungane het klimeldorado van Noorwegen, met Veitastrond en Jostedalen van de Jostedalsbreen.

Het Lysefjord

Vanaf de 604 mtr. hoge berg 'Preikestolen' en de 1804 mtr. hoge 'Kjeragbolten', waar men kan basejumpen, kijk je uit over het prachtige Lysefjord en de 27 haarspeldbochten bij Lysebotn. Stavanger is een goed uitgangspunt.

Skudeneshavn

Skudeneshavn ligt op het eiland Karmoy tussen Stavanger en Haugesund. Oorspronkelijk een vesting (Avaldsnes), ontstaan in de middeleeuwen, maar tussen 1840 en 1870 mede dank zij een grote vloot zeilschepen uitgegroeid tot het idyllische stadje Skudeneshavn, een nog geheel intact gebleven 'houten stad' met de typisch Noorse, wit geschilderde huisjes.

Trollstigen

De 'Trollstigveien' slingert zich langs de steile berghellingen omhoog en van de hoge rotsen stort de waterval Stigfossen naar beneden, het Isterdal in. Het traject Geiranger-Trollstigen krijgt binnenkort de status van 'Nationale Toeristische Route'.

Oost-Noorwegen

Het beste hotel van Noorwegen (Oslo)

Het Holmenkollen Park Hotel Rica (Oslo) is in 2010 door World Travel Awards verkozen tot het beste hotel van Noorwegen. Dit is een Award dat door de toeristische branche zelf wordt toegekend.

Femundsmarka

Voor liefhebbers van een ruige wildernis zijn de nationale parken Femundsmarka en Gutulia, langs de grens met Zweden, zeer de moeite van het bezoeken waard. Deze parken maken deel uit van het hooggebergte van Scandinavië.

Zuid-Noorwegen

Van Tovdal naar Araksbo

Een exotische zijingang naar het Setesdal. Tovdal heeft een van de mooiste bos-en laaggebergtebiotopen. Wandelend vanaf Dale via de Rjukan-waterval, passer je Stuvestoyl, en Videstoyl, verder langs de Juvas-beek, over Skuggefjell en daarna omlaag naar Araksbo in het Setesdal.

E6 van Oslo naar de Noordkaap: Drives of a lifetime

Deze langste weg van Noorwegen (1295 km), de E6, die van Oslo via de passage van de Poolcirkel tot aan de Noordkaap loopt, is door National Geographic Traveler uitgeroepen tot de op 5 na mooiste route 'de Drives of a lifetime'. Pas wel op voor rendieren op de weg. Vanaf de Poolcirkel is het zomers (van 14 mei tot 29 juli) dag en nacht licht.

Midden-Noorwegen

Trondheim

Trondheim, waar u Vikingen kunt ontmoeten, is door Vikingkoning Olav Tryggvason gesticht in 997 en is daarmee een van de oudste steden van Noorwegen. De hoogtetijden voor de Vikingen ligt in de 9e en 10e eeuw. Noorse Vikingen hebben hun stempel gedrukt op grote delen van Europa, van Normandië, Engeland, Sicilië en Zuid-Italië. Met hun geavanceerde Vikingschepen zeilden de Vikingen zelfs helemaal naar Noord-Amerika. Het best bewaarde Vikingpraalschip het 'Osebergschip' en het oorlogsschip 'Gokstad' staan beiden tentoongesteld in Oslo.

Noord-Noorwegen

De Noordkaap (het Dak van Europa)

De Noordkaap is het Noordelijkste stukje vaste land van Europa. Het ligt op 71 graden Noord. Vanaf het 307 mtr. hoge rotsplateau, staande bij het internationaal bekende monument 'de Globe', kijk je uit over de onmetelijke Noordelijke IJszee.

Lofoten

De eilandengroep Lofoten behoort tot een van de mooiste gebieden van Europa. De bergen steken bijna loodrecht omhoog uit de intens blauwe zee.

Traena en Myken

Traena en Myken zijn twee al meer dan 6000 jaar bewoonde eilandenrijken waar je overblijfselen kunt vinden uit de oudheid, je kunt er overmachten in een vuurtoren en vanaf de berg Trae-staven heb je het mooiste panoramische uitzicht van Noorwegen.

Gjesvaer

In de nabijheid van dit traditionele vissersdorp in Finnmark vindt men eilanden met vogelrotsen en de grootste kolonie papegaaiduikers van Noorwegen. Het aantal wordt geschat op meer dan 350.000.

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Noorwegen kunt boeken. Populair zijn; BBI Travel, Voigt Travel, Kras en De Jong Intra. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda. Noorwegen is verder een populaire cruise bestemming; Cruise Travel biedt diverse mooie cruises aan. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Noorwegen.