De Jong Intra Noorwegen

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Kras Noorwegen

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Onvergetelijke avonturen bij Askja Reizen

Oslo, hoofdstad van Noorwegen

Oslo is één van de jongste en tevens kleinste hoofdsteden van Europa. Oslo heeft maar zo'n 600.000 inwoners. De meeste gebouwen in Oslo zijn minder dan 100 jaar oud vanwege de verwoestende branden in de 19e en 20e eeuw.

Oslo werd gesticht in 1050 door Koning Harald Hardrade, oorspronkelijk gebouwd in de Middeleeuwen als een van de vestigingen van de beruchte Vikingen. De bevolking werd lange tijd door Denemarken overheerst, dan weer door Zweden aangevallen en in 1348 door de Pest bijna uitgeroeid en is door vlammen verwoest in 1624. In het begin van de 19e eeuw (1814) verklaarde Noorwegen zich onafhankelijk van de Denen en voegde Noorwegen zich bij Zweden. Beide landen kenden een periode van economische groei. Ook de bevolking groeide. In 1905 werd Noorwegen geheel onafhankelijk en werd Koning Haakon VII de eerste Koning van Noorwegen sinds de middeleeuwen. Noorwegen kent een hoge levensstandaard, heeft korte zomers die worden gebruikt om uitgebreid festiviteiten te organiseren.

Oslo, hoofdstad van Noorwegen

Het Frognerpark is mooi aangelegd en staat vol met prachtige beelden van Gustav Vigeland.

Het Akershus Slott is een door Hakon Magnussen in Renaissance-stijl gebouwd 13e eeuws kasteel dat van bovenaf over de haven van Oslo uitkijkt.

Het Hjemmefrontmuseum, het verzetsmuseum, ligt vlak naast het Akershus Slott en is een eerbetoon aan de heldhaftige sabotagedaden van de inwoners van Oslo tijdens de tweede Wereldoorlog.

Diverse attracties in Oslo

In het Nasjonalgalleriet, het Nationaal Kunstmuseum, hangt 'de schreeuw van Munch' het beroemdste werk van Munch welke in 1990 is gestolen, maar later is teruggevonden. Munch, die expressie gaf aan rauwe, krachtige menselijke emoties schonk de meeste van zijn werken aan de stad Oslo.

Het Radhuset van Oslo (stadhuis) is in 1950 geopend om 900 jaar Oslo te vieren en is opgeluisterd door moderne sculpturen en schilderijen. Vooral de prachtige muurschilderingen zijn de moeite waard.

Het Noorse Nobelinstituut is opgericht in 1904 en verhuisde een jaar later naar Oslo. Het instituut assisteert het Nobelcomité bij het kiezen van de winnaars van de Nobelprijs voor de vrede. In het instituut bevinden zich 150.000 boeken over vrede en internationaal recht, economie en moderne politiek. De bibliotheek is openbaar.

Mooie gebouwen in Oslo

Attracties en bezienswaardigheden in Oslo

Tot slot nog de volgende attracties en bezienswaardigheden in Oslo die een bezoek waard zijn:

  • het Ibsenmuseum (Hendrik Ibsen 1895-1906).
  • het Frammuseum op het eiland Bygdoy. Het onderzoeksschip Fram werd rond 1900 gebouwd om door Fridtjof Nansen te gebruiken voor zijn Noordpoolexpedities en later door Roald Amundsen voor zijn expedities naar Antartica. Tegenover het Frammuseum ligt.
  • het Kon Tikimuseum waar te zien is hoe Tor Heyerdahl de Stille Oceaan overstak met zijn boot de Kon Tiki.
  • het Vikingskipshuset (Vikingschip museum) waar drie lange, 1100 jaar oude Vikingschepen worden getoond die zijn gevonden in een grafheuvel.
Historisch centrum van Oslo

Tips en internetadressen:

Kaart Oslo

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Noorwegen kunt boeken. Populair zijn; BBI Travel, Voigt Travel, Kras en De Jong Intra. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda. Noorwegen is verder een populaire cruise bestemming; Cruise Travel biedt diverse mooie cruises aan. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Noorwegen.

Boek schitterende tours bij GetYourGuide