De Jong Intra Noorwegen

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Kras Noorwegen

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Onvergetelijke avonturen bij Askja Reizen

Hammerfest

Hammerfest ligt op een afstand van 1008 km ten noorden van de Noordpoolcirkel en ligt op het eiland Kvaloya dat deel uit maakt van de provincie Finnmark, een grote regio die grenst aan Rusland, Finland en het Noorse district Troms met zo'n 75.000 inwoners. In deze regio bevinden zich ook naar schatting zo'n 100.000 rendieren. Finnmark is onderdeel van het nog grotere Lapland, een gebied dat zich uitstrekt over het Noorden van Noorwegen, Zweden en Finland. Over het hele gedeelte van Lapland wonen nu zo'n 70.000 Sami die al in dit gebied woonden voordat de Germaanse stammen naar deze streken trokken. De Sami zijn nomaden, zij volgen de kuddes rendieren. Steeds meer jonge Sami verkiezen echter de grote steden, zodat hun cultuur dreigt uit te sterven. De Noorse regering zag in 1960 dat een kostbare cultuurerfgoed verloren dreigde te raken en nam matregelen om de Samicultuur te beschermen. Er is een Sami parlement en een Gerechtshof in Karasjok. Ook zijn maatregelen genomen om het landschap te beschermen. Er zijn drie nationale parken in de provincie Finnmark: Stabbursdalen, een lange vallei vanaf het eind van het Porsangerfjord. Ovre Anarjakka en Ovre Pasvik liggen in de regio nabij de Finse grens.

Het stadje Hammerfest in Noorwegen

Hammerfest ligt vrij noordelijk maar heeft veel profijt van de Noordelijke golfstroom, waardoor het 't hele jaar door 'relatief warm' blijft. Zomers zo'n 20 graden en in de winter slechts rond het vriespunt. In het achterland zijn wel extreme temperaturen gemeten, de laagste ooit was 74 C graden onder nul. De haven van Hammerfest blijft bijna altijd ijsvrij.

Ten noorden van de lijn 66.5o Noorderbreedte kun je op 21 juni de zomerzonnewende waarnemen, de dag dat de zon niet ondergaat en de aarde ononderbroken daglicht krijgt. In de winter is het net andersom: op de dag van de winterzonnewende, 21 juni, 24 uur aanhoudende duisternis.

Uitzichten en een cruise schip bij Hammerfest in Noorwegen

Hammerfest heeft zwaar te lijden gehad in de 2e Wereldoorlog. De haven werd volledig vernield. Het Gjenreisningsmuseet (reconstructiemuseum) beschrijft het verhaal van de harde strijd van de wederopbouw in de winter van 1944-45, waarbij de mensen hun toevlucht moesten zoeken in de grotten.

Hammerfest's wapenschild is een zilveren ijsbeer op een rode achtergrond, hoewel de ijsbeer niet op het vaste land van Noorwegen leeft. Hammersfest heeft een 'Koninklijke IJsbeer Vereniging' die het beheer voert over het kleine Ibjornklubben-museum, midden in het centrum van Hammerfest. Hier kun je een indruk krijgen van de diersoorten die deze streken bevolken, maar ook een (schokkende) film bekijken over de geschiedenis van het vangen van noordelijk wild.

Hammerfest is een kleine plaats, met maar weinig winkels en weinig gezelligheid. Bij het Ibjornklubben-museum kun je leuke souvenirs kopen. Tevens is het een 'tax-free-shop', hetgeen betekent dat je de 25 % betaalde belasting kunt terugvragen bij diverse douanekantoren in Noorwegen (vanaf minimaal 315 NOK). Bezienswaardigheden zijn de Meridiaan kolom (UNESCO), de fontein, muziekpaviljoen, het Napoleons kanon uit 1809, de Noordpoolboot in ijs, enz.

Er zijn opgravingen uit het stenen tijdperk in Hammerfest gevonden.

Er is een busdienst van Boreal Transport en de bekende Huttigrutten veerboot doet ook de haven van Hammerfest aan.

Tips en internetadressen:

Kaart Hammerfest

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Noorwegen kunt boeken. Populair zijn; BBI Travel, Voigt Travel, Kras en De Jong Intra. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Cheaptickets en de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda. Noorwegen is verder een populaire cruise bestemming; Cruise Travel biedt diverse mooie cruises aan. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Noorwegen.