Gratis Reistips ebook

eBook Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Santarem (Amazone), Brazilië

Santarem is de 4e grootste plaats aan de Braziliaanse Amazone, op de kruising met de Tapajosrivier op zo’n 1.000 km afstand van de Atlantische Oceaan. Deze omgeving staat bekend als de ‘lower Amazon’. Een van de spectaculairste natuurverschijnselen doet zich hier voor: het samengaan van het gele water van de Amazone en het zwarte water van de Tapajos River. Het merkwaardige is dat het gele- en het zwarte water zich niet met elkaar mengt, maar gescheiden van elkaar loopt, … elkaar als het ware passeert.

De Tapajos River is genoemd naar een van de groepen van originele bewoners, de Tupaiu Indianen. Verderop de Amazone zijn op een 19e eeuwse suikerplantage bij Taperinha 10.000 jaar oude overblijfselen gevonden van aardewerk. Deze aardewerkrestanten van de Tapaiu Indianen – die je kunt bewonderen in het Centro Cultural Joao Fora museum in Santarem – zijn twee keer zo oud als de overige gevonden overblijfselen in Zuid-Amerika. Het meest gebruikte vervoersmiddel in Santarem zijn de door de plaatselijke bevolking gebruikte kleine bootjes.

Wat een geluk dat ik vandaag weer uit quarantaine ben. Ik had het werkelijk afschuwelijk gevonden als ik niet met de excursie mee had gekund de Amazone op. Ik had me daar de hele reis al op verheugd en een tour over de Amazone was voor mij echt een van de hoogtepunten. Ik had me er dus heel veel van voorgesteld en ….gelukkig bleek mijn verwachtingen helemaal uit te komen. Onze excursie zou eigenlijk om 9.00 uur vertrekken, maar de plaatselijke autoriteiten wilden allerlei verklaringen m.b.t. het beruchte virus en daarom vertrok onze groep pas om 10.30 uur. De excursie zou circa 3,5 uur duren.

We stapten bij de kade zo van de Balmoral in een van de kleinere boten die ons na 1,5 uur stroomafwaarts varen over de Amazone naar het Maica Lake, dat een natuurlijke overloop van de Amazone is, brachten.

We hadden een beetje ‘pech’ dat er heel veel regen was gevallen het afgelopen natte seizoen daardoor was de waterstand heel hoog en de oevers van de rivier ver weg. Desalniettemin was het fantastisch. We zagen waterbuffels, diverse verschillende mooie vogels, een boom leguaan/of hagedis en als extra bonus werd na anderhalf uur varen op een bepaalde spot de motor van de boot afgezet en werd ons verteld dat we een half uurtje zouden gaan vissen….. op …. piranha’s.

 

We kregen allemaal een primitief plankje met daarop een vislijn, een stukje lood een haakje met wat vlees eraan. Bij mij en Anton wilde de beruchte roofvissen niet bijten, maar drie andere mensen van onze boot hadden wel geluk. De kapitein van de boot nam steeds de taak op zich om de haak uit de bek van de piranha’s te verwijderen en hij hield het beest zo dat iedereen er mooie foto’s van kon maken.

Ik vond het varen over de Amazone een buitengewoon prachtige ervaring. Dit had ik echt voor geen geld willen missen. Over geld gesproken: deze excursie was nu juist weer erg goedkoop naar mijn idee, slechts 30 pond pp voor 3,5 uur varen. Het was een superdag.

We hebben ook geboft met het weer. Het was een stralende, zonnige dag, hoewel het ’s morgens vroeg nog had geregend. De volgende dag zagen we, terwijl we de hele reis van Santarem weer terug naar zee maakten, de zon niet schijnen.

 

1 reactie op Santarem (Amazone), Brazilië

 1. Izete Reis
  vrijdag, 20 september 2013 om 12:35 (5 jaar ago)

  Bestel een Culinaire workshop met Delicias Do Brazil,

  De workshop vindt plaats op locatie, op zondagmiddag en is meestal gecombineerd met een bestelling van een buffet of een driegangen menu. In geval van een drie gangen menu, hebben we minimaal 5 personen nodig, voor de buffet 10 personen.

  De drie gangen menu bestaat uit:
  1 voorgerecht
  1 hoofdgerecht
  2 bijgerechten

  De buffet bestaat uit:
  2 voorgerechten
  2 hoofdgerechten
  4 bijgerechten

  De groep kiest de gerechten uit van ons website menu en wij geven de workshop daarover.
  Het per persoon tarief is ook afhankelijk van de gekozen gerechten, want sommige ingrediënten zijn duurder dan anderen.
  Het starttarief is euro 39,50 pp.
  De workshop duurt tussen 3-5 uren.

  Vanzelfsprekend houden wij rekening met vegetariërs en overige dieetwensen.

  Delicias do Brazil is geen restaurant. Ik werk uitsluitend op afspraak.
  http://www.deliciasdobrazil.nl

Reageer