Van Verre Maleisie

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Maleisie online

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Met Local Hero Travel naar Borneo

Vervoer in Maleisie

Je kunt op meerdere manieren door Maleisie reizen. Welke wijze je kiest hangt vaak af van de hoeveelheid beschikbare tijd en van het beschikbare budget. Vaak geldt dat de goedkoopste reisvormen minder comfortabel zijn en meer reistijd kosten. Op het schiereiland zijn alle hieronder beschreven reisvormen mogelijk, op Borneo ben je vanwege het ontbreken van een 100% dekkende infrastructuur meestal aangewezen op het vliegtuig in het geval van bepaalde trajecten. De meest gebruikelijke manieren om door Borneo te reizen is per vliegtuig of per bus.

Binnenlandse vluchten

Er zijn in Maleisie diverse zeer betrouwbare luchtvaartmaatschappijen actief. De nationale luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines heeft over het algemeen de meest comfortabele vluchten met de meest prettige service aan boord (en aan de grond). De prijzen liggen echter wel vaak wat hoger dan bij de beschikbare alternatieven.

Een van deze alternatieven is AirAsia; de budget luchtvaartmaatschappij van Zuidoost-Azie (oorspronkelijk uit Maleisie). AirAsia vliegt op zo'n beetje elk traject binnen Maleisie. Prijzen bij AirAsia zijn het goedkoopst wanneer je ver vooruit boekt. Boek je de tickets enkele weken (of soms zelfs enkele maanden) vooraf dan zijn prijzen soms even duur of duurder dan bij Malaysia Airlines. Ga dit dus ook altijd na, want als tickets even duur zijn zou je voor de hassle-free vlucht met betere service voor Malaysia Airlines moeten gaan.

Firefly is een dochter van Malaysia Airlines. Ze vliegen op bepaalde trajecten en zijn qua prijzen vergelijkbaar met AirAsia (ver vooraf boeken loont). De service is over het algemeen beter, maar het blijft een budget luchtvaartmaatschappij. Het absolute voordeel van Firefly boven de alternatieven (in het geval van vertrek vanaf Kuala Lumpur) is dat ze vanaf Subang luchthaven vertrekken. Subang ligt maar op 25 minuten rijden met de taxi vanaf het centrum van Kuala Lumpur, terwijl KLIA en LCCT op ruim een uur reizen liggen.

Op Borneo is Malaysia Airlines actief met dochter MASWings. MASWings vliegt met kleine, moderne toestellen tussen diverse bestemmingen binnen Borneo. Ze hebben over het algemeen vaste prijzen, je komt niet vaak aanbiedingen tegen.

Bus

Reizen per bus is erg comfortabel in Maleisie. Er zijn een aantal busmaatschappijen die met zeer luxe bussen door Maleisie rijden. Deze bussen hebben enorme stoelen (bijna vergelijkbaar met business class stoelen in het vliegtuig), ze hebben een persoonlijk televisiescherm in de stoel van de voorganger, je krijgt prima maaltijden aan boord, er is stroom en in sommige gevallen zelfs internet. Het voordeel van de bus is dat je minder tijd kwijt bent aan het wachten, inchecken en uitchecken (in het geval van vliegen). Daarbij is een reis per bus vaak erg goedkoop. Bekende busmaatschappijen zijn Aeroline, Nice, Plusliner en Transnasional.

Huurauto

Een fantastische manier om het schiereiland Maleisie te verkennen is per huurauto. Een auto kost meestal niet meer dan €25 per dag en benzine is spotgoedkoop in Maleisie. Er zijn moderne, brede en vooral goed onderhouden tolwegen in Maleisie, waarmee je makkelijk naar elke bestemming kunt rijden. Een huurauto is vooral handig wanneer je diverse bestemmingen in een relatief korte periode wilt bezoeken (mits ze per auto bereikbaar zijn).

Een voorbeeld is de tocht vanaf Kuala Lumpur naar Kuala Gandah, vervolgens via Taman Negara naar Cameron Highlands om de auto op het eiland Penang weer in te leveren. Rentalcars.com is een zeer handige vergelijker; ze tonen de goedkoopste prijzen van alle verhuurders in één handig overzicht.

Taxi

De taxi is vooral binnen de grote steden een handig vervoersmiddel. Voor de langere afstanden is het erg duur om een taxi te gebruiken, zo kost de 5 uur durende trip van Kuala Lumpur naar Johor Bahru ruim RM600, terwijl de bus RM65 kost (en de huurauto RM130). Binnen Kuala Lumpur is de taxi een prettige manier om snel van a naar b te reizen. Chauffeurs rijden hier meestal op de meter. Er zijn ook bestemmingen - zoals Georgetown/Penang - waar chauffeurs het vertikken om op de meter te rijden; hier kun je de taxi dan ook beter vermijden.

Trein

De trein is de minst praktische wijze om in Maleisie te reizen. Hoewel het reizen per trein altijd erg avontuurlijk en leuk klinkt; valt het in de praktijk nogal tegen omdat de meeste treintrajecten in Maleisie niet zo heel interessant zijn. Verder stopt de trein bij zo'n beetje elk station, waardoor het meestal de meest trage manier van reizen is. Het voordeel is wel dat je in het geval van de nachttrein een overnachting bespaard wanneer je in een VIP klasse slaapcoupe verblijft. Verder is het reizen per trein erg goedkoop.

Metro

De metro heb je alleen maar in Kuala Lumpur, hoewel er plannen zijn om op termijn een metronetwerk op Penang en in Johor Bahru te bouwen. In Kuala Lumpur zijn drie grote metrovervoerders. Ze hebben alle drie hun eigen trajecten en eigen stations. Op enkele plekken sluiten de lijnen op elkaar aan. Op sommige plekken moet je eerst een flink stuk lopen om van de ene op de andere lijn over te stappen. Desondanks is reizen met de metro prima te doen in Kuala Lumpur. Via de Touch&Go kaart kun je makkelijk betalen (het werkt als een opwaardeerkaart). In het centrum van de stad zijn de meeste attracties makkelijk met de monorail bereikbaar.

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Maleisie kunt boeken. Populair zijn; FOX, verre reizen van ANWB, 333Travel en De Jong Intra. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Cheaptickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda en de tours (bouwstenen) bij Riksja Maleisie. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Maleisie.