Van Verre Maleisie

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Maleisie online

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Met Local Hero Travel naar Borneo

Mooiste natuurparken in Maleisie

Er zijn in Maleisie diverse prachtige natuurparken. Sommigen zijn vrij gemakkelijk bereikbaar, waardoor je er vaak veel andere reisgenoten zult tegenkomen. Anderen zijn minder makkelijk bereikbaar, waardoor de ervaring over het algemeen echt uniek zal zijn. Hieronder volgt een overzicht met de mooiste natuurparken in Maleisie.

Natuurparken en jungles op het schiereiland Maleisie

Taman Negara

Taman Negara is niet het mooiste natuurpark van Maleisie; het is wel een van de meest populaire natuurparken in het land. Het is ook een van de grootste natuurparken van het land, wat ook meteen de reden is waarom toeristen soms liever andere parken bezoeken. Vanwege de grootte hebben diersoorten veel bewegingsruimte en zijn daardoor in staat toeristen te mijden. De reden waarom Taman Negara het meest populaire park in Maleisie heeft te maken met de laagdrempelige manier om het natuurpark te bereiken. Het ligt op een paar uur rijden vanaf Kuala Lumpur. Een bezoek aan het park is makkelijk te combineren met een bezoek aan enkele andere hoogtepunten. Hoewel je er geen grote diersoorten hebt, is het wel een prachtig mooi natuurpark dat absoluut een bezoek waard is.

Endau-Rompin

Endau-Rompin is een natuurpark op zo'n 5/6 uur rijden vanaf Kuala Lumpur. Het natuurpark ligt in de staat Johor Bahru, op zo'n 2,5 uur rijden vanaf de stad Johor Bahru (die tegenover Singapore ligt). Het natuurpark is daarom voor erg populair onder de Singaporese bevolking. Het park is verder vooral leuk voor echte avonturiers. Je kunt er prachtige jungletreks ondernemen. Hoewel je ook hier niet snel groot wild zult spotten, is ook Endau-Rompin een prachtig mooi natuurpark.

Royal Belum State Park

Belum is geen officieel 'national park', maar wel een van de mooiste natuurparken op het schiereiland Maleisie. Het ligt in het noorden van het schiereiland, richting de Thaise grens. Binnen het park ligt het enorme Temenggor merenstelsel. De leukste manier om het natuurpark te verkennen is dan ook per boot. De gids kent het gebied uit zijn broekzak en kan overal wel iets interessants aanwijzen. Belum is nog niet ontdekt door toeristen. Je hebt er maar een paar plekken om er te overnachten.

Penang Nationaal Park

Op het eiland Penang ligt het kleinste nationale park van Maleisie. Het natuurpark ligt in het uiterste noordwesten van het eiland. Je kunt de ingang van het park makkelijk bereiken door met de bus, taxi, huurauto of brommer naar het vissersdorp Teluk Bahang te rijden. Je kunt ook in het park zelf starten, door eerst vanaf Teluk Bahang een bootje te pakken naar het strand (Monkeybeach) en daar vervolgens een korte trek terug naar de hoofdingang van het natuurpark te ondernemen.

Lake Kenyir

Lake Kenyir is geen officieel natuurpark, maar je kunt er wel genieten van een prachtige natuur. Kenyir is een enorm 'man-made' merenstelsel dichtbij de stad Kuala Terengganu in het oosten van het schiereiland Maleisie. In het verleden woonden hier allemaal Orang Asli (oorspronkelijke bevolking van Maleisie, maar nu een minderheidsgroepering). Jaarlijks had het gebied te maken met enorme overstromingen, waardoor men besloot het gebied met enkele dammen onder water te zetten. In nog geen 20 jaar is het gebied uitgegroeid tot een fantastische eco-bestemming die je per bootje (cruises) verkent.

Andere, minder populaire, natuurparken op het schiereiland Maleisie zijn:

 • Gunung Ledang National Park
 • Gunung Stong State Park
 • Krau Wildlife Reserve
 • Perlis State Park
 • Templer's Park

Natuurparken en jungles op Borneo

Kinabalu National Park

Rondom de prachtige berg Mount Kinabalu, de grootste van Zuidoost-Azië, ligt het Kinabalu National Park. Je vindt hier prachtige wandelroutes langs watervallen, authentieke kampungs en hebt er zelfs hete bronnen. Hoewel in dit park een beklimming van de berg meestal centraal staat, kun je er prima (en vooral laagdrempelig) wandelen. Ook voor de gevorderde wandelaars heb je diverse uitdagende wandelroutes.

Kinabatangan rivier

Het gebied rond de rivier de Kinabatangan is geen officieel natuurpark. Dit is misschien wel een van de redenen, dat het uitgegroeid is tot een populaire eco-bestemming. Veel diersoorten leven rond de oevers van de rivier omdat het gebied er omheen omgebouwd is tot een grote palmolieplantage. Omdat de 'spotkans' er zo groot is trekken er jaarlijks veel toeristen naartoe. Wil je groot wild zien, of kans maken een orang-oetan te spotten, dan is de Kinabatangan River een van de beste plekken in heel Maleisie.

Danum Valley

Danum Valley is geen officieel natuurpark, maar wel een van de best bewaarde jungles van heel Maleisie. Je kunt er prachtige meerdaagse jungletreks doen. Je kunt zelfs overnachten in een boomhut dichtbij een 'hide' waar diersoorten 's nachts naartoe komen om water te drinken (of om hun zoutgehalte bij de 'saltlicks' op peil te brengen). Een overnachting bij Belum is niet goedkoop, maar zeker de moeite waard.

Gunung Mulu National Park

Rond de berg Mulu ligt een prachtig nationaal park, misschien wel de mooiste van heel Maleisie. Het park is rustig, omdat het niet zo heel makkelijk bereikbaar is. Je kunt er namelijk alleen maar per klein vliegtuig komen (over land is niet zomaar mogelijk). Mulu is vooral bekend vanwege de prachtige grotten en de enorme 'pinnacles'. Om de pinnacles te bereiken dien je wel eerst een mooie maar inspannende meerdaagse trek ondernemen. Er is voldoende budget accommodatie rond Mulu NP, maar er is weinig luxe accommodatie beschikbaar.

Niah National Park

Niah is een mooi nationaal park ten zuiden van het stadje Miri. Het natuurpark wordt een beetje overschaduwd door Mulu National Park, dat ook vanaf Miri bereikbaar is. Ook bij Niah vind je enkele prachtige grotten. Men vermoedt dat er nog een groot deel ontdekt moet worden. Je kunt Niah als dagtocht vanaf Miri bezoeken, en je kunt er overnachten (basic accommodatie).

Bako National Park

Bako National Park is een prachtig natuurpark. Het is makkelijk bereikbaar vanaf de stad Kuching, je bent er binnen 45 minuten. Bako heeft geen grote diersoorten, maar wel veel kleinere. Hoogtepunten zijn het spotten van Proboscis apen, bearded pigs, slangen, hornbills en diverse vogels, insecten en aapsoorten (geen orang-oetans). Bako kun je als dagtocht bezoeken, maar je kunt er ook overnachten. Er zijn diverse prachtige wandelroutes die je kunt lopen.

Andere, minder populaire, natuurparken op Borneo zijn:

 • Niah National Park (Sarawak)
 • Lambir Hills National Park (Sarawak)
 • Gunung Gading National Park (Sarawak)
 • Kubah National Park (Sarawak)
 • Batang Ai National Park (Sarawak)
 • Tawau Hills Park (Sabah)
 • Crocker Range Park (Sabah)
 • Maliau Basin (Sabah's Lost World - Sabah)

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Maleisie kunt boeken. Populair zijn; FOX, verre reizen van ANWB, 333Travel en De Jong Intra. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Cheaptickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda en de tours (bouwstenen) bij Riksja Maleisie. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Maleisie.