Van Verre Maleisie

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Maleisie online

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Met Local Hero Travel naar Borneo

Toeristische attracties op Maleisisch-Borneo

Mount Kinabalu

Een van de meest populaire attracties op Maleisisch-Borneo is de berg Kinabalu en het natuurpark met dezelfde naam dat er omheen ligt. Vooral de berg is een avontuur op zich, de klim duurt twee dagen, waarbij je om 1 uur in de vroege ochtend naar de top vertrekt om rond 5.30 de zonsopkomst mee te maken. De tocht is vrij pittig voor velen, maar het levert wel een blijvende herinnering op. Binnen het natuurpark heb je diverse wandelroutes. In de omgeving vind je ook de Poring Hot Springs; hete bronnen waar je lekker kunt relaxen.

Sepilok

Sepilok is bekend vanwege het orang-oetan opvangtehuis dat net buiten het dorp ligt. Om meer awareness te creëren voor de slechte situatie rond de orang-oetans, is Sepilok deels een toeristische attractie. Toeristen hebben kans om rond voedertijd de orang-oetans te zien die geleerd worden om in het wild te leven. Sepilok ligt dichtbij Sandakan en is een attractie die vaak gecombineerd wordt een bezoek aan de rivier Kinabatangan.

Kinabatangan rivier

In het oosten van Sabah ligt een enorme rivierendelta genaamd Kinabatangan. Langs deze rivier wonen vele diersoorten; soms tegen wil en dank vanwege de enorme houtkap in het binnenland. De strook natuur van soms maar enkele honderden meters is alles wat er aan leefgebied voor hen rest. Voor toeristen is het om dezelfde reden een van de beste plekken in heel Maleisie om wilde (en soms bijna uitgestorven) diersoorten te spotten. De rivercruises zijn erg leuk, je gaat in een klein bootje op zoek naar diersoorten. In het gebied heb je onder andere Pygmy olifanten, orang-oetans, proboscis apen, hornbills, krokodillen en diverse andere diersoorten.

Mulu natuurpark

In Sarawak heb je diverse prachtige natuurparken, waarvan Mulu National Park misschien wel de mooiste is (samen met Bako NP). Er zijn twee hoofdredenen waarom reizigers van alle uithoeken van de wereld op dit natuurpark afkomen. Niet alleen heb je er een aantal spectaculaire grotten (Mulu Caves), maar ook de befaamde Mulu Pinnacles, vlijmscherme rotsformaties. De grotten zijn makkelijk toegankelijk, de pinnacles minder makkelijk; die zijn alleen na een meerdaagse trektocht bereikbaar. Mulu is zelf alleen via de lucht vanaf Miri (+ Kota Kinabalu en Kuching) bereikbaar.

Bako natuurpark

Naast het prachtige Mulu natuurpark heb je ook het mooie Bako National Park. Het grote voordeel van Bako is dat het op maar 40 minuten rijden vanaf het centrum van de grote stad Kuching ligt (in het zuidwesten van Sarawak). Binnen het park leven de meest uiteenlopende diersoorten (helaas geen orang-oetan); en de spotkans is er vaak vrij groot. Het is ook een park waar je een grote kans hebt om prachtige slangen te spotten.

Danum Valley natuurpark

Danum Valley is een zeer afgelegen natuurpark in het zuiden van Sabah. Het is niet makkelijk bereikbaar en de enige accommodatie die je er hebt is aan de dure kant. Dit neemt niet weg dat je bij Danum Valley de ultieme jungle ervaring zult hebben. Er zijn nog maar weinig plekken op Borneo met zo'n uitgestrekte en authentieke jungle.

Niah natuurpark

Dichtbij de stad Miri in het noorden van Sarawak heb je het Niah National Park. Niah heeft net als Mulu NP een aantal prachtige grotten. Verder kun je er lichte jungletreks doen; hoewel de spotkans van grote diersoorten er erg klein is.

Semenggoh

Semenggoh is net als Sepilok een populair orang-oetan opvangtehuis. Semenggoh ligt op een half uurtje rijden vanaf Kuching in het zuiden van Sarawak. Semenggoh is over het algemeen wat rustiger met minder grote groepen met toeristen.

Raften bij Padas of Kiulu

Je kunt in Maleisie op diverse plekken raften. De twee meest populaire locaties liggen beiden in het westen van Sabah. Hier heb je de rivieren Padas en Kiulu. Padas is - afhankelijk van het seizoen - een niveau 3 tot 4 rivier, Kiulu meestal tot niveau 3. Er zijn officiële rafting bedrijven die op verantwoorde en veilige wijze een prachtige raftsessie aanbieden.

Tip of Borneo

Helemaal in het uiterste noorden van Borneo (in Sabah) ligt de Tip of Borneo. Dit is een uitkijkpunt over de Zuid-Chinese Zee. Hier kun je ook een prachtige zonsondergang meemaken. Vanaf Kota Kinabalu kun je een bezoek aan de Tip als dagtocht boeken. Het is een paar uur rijden en doorgaans wordt het bezoek gecombineerd met een paar andere attracties (o.a. een bezoek aan een lokaal dorp).

Gomantong Grotten

Op de weg vanaf Sandakan naar de Kinabatangan rivier liggen de Gomantong Crotten. Dit is een enorme grottenstelsel, met een enorme grot vol vleermuizen en zwaluwen. Elke avond komen de zwaluwen thuis en vertrekken de vleermuizen uit de grot om 's nachts te jagen.

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Maleisie kunt boeken. Populair zijn; FOX, verre reizen van ANWB, 333Travel en De Jong Intra. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Cheaptickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda en de tours (bouwstenen) bij Riksja Maleisie. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Maleisie.