Van Verre Indonesie

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Boek uw droomreis bij Original Asia
Indonesie door de ogen van een local
Bali Travel is al vele jaren dť specialist in reizen naar Bali

Vervoer op Bali

Er zijn diverse manieren om door Bali te reizen. De meest makkelijke manier is per taxi. Dit is vooral handig als je alleen maar van de ene naar de andere locatie hoeft te reizen. De taxi regel je bij de receptie van je hotel of resort. Hier kun je overigens ook altijd terecht om een dagtour te regelen. Tijdens zo'n dagtour bezoek je de hoogtepunten van het eiland. Je hebt de keuze tussen diverse tours, bij elke tour staan weer een aantal andere punten op het programma. In sommige gevallen bevat een tour onderdelen die veel te toeristisch zijn, dan blijft alleen de auto met chauffeur nog over want dan bepaal je zelf waar je naartoe gaat. Ook wanneer je in een korte tijd naar meerdere bestemmingen wilt dan kun je beter een auto huren, of een chauffeur met auto huren.

Vervoer op Bali

Per taxi door Bali

De taxi is de makkelijkste manier om door Bali te reizen. Het is echter ook de duurste oplossing, tenzij het om korte stukjes gaat. Als je zelf een rondreis langs hotels hebt samengesteld (door gewoon vooraf diverse hotels verspreid over het eiland te boeken) dan neem je de taxi om van hotel naar hotel te reizen. Neem je de taxi voor korte stukjes, probeer dan altijd een Blue Bird taxi te nemen, want die rijden op de meter en dit is bijna altijd goedkoper dan wanneer er over een prijs moet worden onderhandeld.

Wat prijzen van ritjes met de taxi vanaf de luchthaven:

 • Tanjung Benoa - Rp.95.000 tot Rp.105.000
 • Nusa Dua - Rp.95.000 tot Rp.110.000
 • Jimbaran - Rp.60.000 tot Rp.135.000
 • Tuban - Rp.35.000
 • Kuta - Rp.45.000 tot Rp.50.000
 • Legian - Rp.55.000
 • Seminyak - Rp.60.000 tot Rp.70.000
 • Kerobokan - Rp.70.000 tot Rp.85.000
 • Canggu - Rp.135.000 tot Rp.195.000
 • Denpasar - Rp.70.000 tot Rp.100.000
 • Ubud - Rp.105.000 tot Rp.195.000
 • Padang Bai - Rp.365.000
 • Candi Dasa - Rp.385.000

Op www.xe.com kun je de actuele koers bekijken om de prijzen naar euro's om te rekenen. Een hele dag in de taxi (om bv wat attracties per taxi te bezoeken) kost vaak meer dan Rp.500.000. Het is dan eigenlijk beter om een auto (al dan niet met chauffeur) te huren.

Per bus door Bali

Er is eigenlijk nauwelijks sprake van (georganiseerd) openbaar vervoer op Bali. Je kunt op sommige plekken wel de bus nemen, maar die gaat niet standaard naar elke locatie binnen het eiland. Perama is de busmaatschappij op Bali. Je kunt hiermee makkelijk en low budget vanaf de populaire toeristencentra naar de verschillende attracties reizen. Veel toeristen vinden het echter niet waard om in de hitte op de bus te moeten wachten, en nemen eerder de taxi.

Op Bali rijden ook Bemo's rond; kleine minibusjes met specifieke bestemmingen. Vaak dien je meerdere malen over te stappen om bij je eindbestemming te komen. De Bemo is erg goedkoop, maar soms willen chauffeurs extra geld verdienen wanneer toeristen er gebruik van maken.

Per brommer door Bali

Een erg leuke manier om het eiland te verkennen is per brommer (let op: geheel op eigen risico). Je kunt eigenlijk overal wel prima met een brommer rondrijden, zelfs het drukke zuiden van het eiland. De leukste plek om met de brommer te verkennen is het gebied rond Ubud. Hier rijdt nauwelijks ander verkeer, en je kunt prima alle prachtige tempels in de omgeving verkennen. Een brommer kost tussen de Rp.40.000 en Rp.80.000 per dag. Vaak kun je bij je hotel (vooraf) al afspreken dat ze een brommer voor je klaar moeten zetten, zodat je niet na aankomst eerst naar een verhuurbedrijf hoeft om de brommer op te halen. Neem voor de zekerheid een visitekaartje van je hotel mee, zodat je bij pechgevallen het hotel kunt (laten) bellen. Ga altijd na of je goed verzekerd bent via het verhuurbedrijf. Ook kun je vooraf in Nederland nagaan hoe je eigen reisverzekering tegenover het huren van brommers in het buitenland staat.

Je dient eigenlijk over een internationaal rijbewijs te beschikken als je brommer rijdt op Bali. Als je echter wordt aangehouden zonder internationaal rijbewijs kun je gewoon de boete (meestal Rp.50.000) betalen en je weg vervolgen.

Per huurauto

Wanneer je zelf graag een groot deel van Bali wilt verkennen kun je het beste een auto huren. Dit is vooral aan te raden als je al gewend bent met rijden in Azië. Rijden op Bali is absoluut niet vergelijkbaar met rijden in Nederland. Allereerst moet je rekening houden met honderden brommertjes die je van alle kanten inhalen. Ook auto's halen je zonder probleem links in, je rijdt aan de linkerkant in Indonesië. Zomaar van baan verwisselen zit er niet in. De beste manier om van baan te wisselen is door langzaam naar links of rechts te bewegen. Meestal zul je dan op een bepaald moment in staat zijn om daadwerkelijk van baan te wisselen, hoewel het nog steeds kan gebeuren dat je op het allerlaatste moment nog even door een brommertje wordt ingehaald.

Eenmaal buiten het drukke zuiden van het eiland kom je terecht op de wat meer rustige wegen. Meestal zijn het tweebaans wegen, maar vaak staan er geparkeerde auto's aan de linkerkant waardoor je toch nog regelmatig van baan moet wisselen. Ook hier geldt weer dat het verkeer gedomineerd wordt door honderden brommers. Pas in de afgelegen gebieden (noorden, westen en oosten van Bali) is het rustig op de wegen.

Het grote voordeel van een huurauto is dat je zelf je eigen reisplan kunt afwerken. Je kunt vooraf uitzoeken waar je de beste restaurantjes en attracties vindt. Tussentijds verblijf je in hotels die je zelf hebt uitgekozen. Bij sommige tours staan de attracties en restaurants vast en de kwaliteit is niet altijd even goed. Chauffeurs proberen vaak wat bij te verdienen en brengen je naar toeristische centra of restaurants waarmee ze een regeling hebben getroffen (jij koopt wat en zij krijgen een deel van de opbrengst). Wij zijn rijden in Azië gewend, en rijden dus altijd heerlijk zelf op het eiland rond.

Wat adressen waar je een auto kunt huren:

Je kunt ook prima vanuit Nederland - bij een Nederlands verhuurbedrijf - een auto op Bali huren.

Auto met chauffeur op Bali

Omdat veel reizigers liever niet zelf op het drukke eiland willen rondrijden (het is vooral in het zuiden erg hectisch in het verkeer) kiest men een auto met chauffeur. Het voordeel is namelijk dat de chauffeur het eiland goed kent, en de huurprijzen zijn vaak niet eens zo heel veel hoger. Prijzen per dag voor een auto inclusief chauffeur liggen meestal tussen Rp.250.000 en Rp.500.000.

Wanneer de chauffeur zelf bij een hotel of resort moet overnachten (als je bijvoorbeeld helemaal naar het westen of naar de omgeving van Lovina reist), dan betaal je hier ook voor. Wanneer je alleen het centrale deel en het zuiden van het eiland verkent, dan kan de chauffeur 's avonds gewoon terug naar huis. Er zijn diverse reisbureaus en tourbureautjes die meerdaagse tours aanbieden. Je doet er verstandig aan de auto incl. chauffeur vooraf vast te leggen. Als je dit bij de luchthaven doet, betaal je veel hogere prijzen.

Sommige chauffeurs brengen je tijdens de tour voor de lunch naar speciale eetgelegenheden voor toeristen. Dit valt vaak vies tegen; het eten is van matige kwaliteit en de prijzen zijn erg hoog. Vaak krijgt de chauffeur een vergoeding voor het aanbrengen van klanten. Je kunt dit oplossen door de chauffeur te vragen of hij je naar een plek wilt brengen waar hij normaal gesproken ook zelf zou willen eten. Je zou hem er eventueel voor kunnen belonen. Wij hebben twee keer een zeer prettige en goede chauffeur gehad die ons uiteindelijk toch naar zo'n toeristenrestaurant bracht. Sindsdien geven we erg duidelijk aan dat we dat niet zien zitten.

Wat betreft privévervoer kunnen we Bali Privé Transport van harte aanbevelen (ze hebben ook een Facebook pagina). Je krijgt een Engels sprekende chauffeur, airco in de auto, alle auto's zijn voor 6 personen (tenzij anders gewenst) en indien nodig is een Nederlandstalige gids ook mogelijk. Ze hebben zelf meer dan 15 jaar ervaring met privétransport op Bali. Ze werken samen met een betrouwbaar netwerk van lokale bestuurders waar hun agent regelmatig contact mee heeft.

Alle pagina's over Bali:

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, Bali Travel, De Jong Intra, FOX, verre reizen van ANWB en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda en de tours (bouwstenen) bij Riksja Indonesie. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.