Van Verre Indonesie

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Boek uw droomreis bij Original Asia
Indonesie door de ogen van een local
Bali Travel is al vele jaren dé specialist in reizen naar Bali

Vervoer naar Bandung

Met het vliegtuig naar Bandung

Hussein Sastranegara luchthaven

Er zijn diverse manieren om Bandung te bereiken. Vanuit diverse buurlanden vertrekken er dagelijkse vluchten naar de Hussein Sastranegara luchthaven. Omdat Bandung tussen een aantal bergen ligt is de aanvliegroute erg mooi; vooral omdat de luchthaven binnen de stad zelf ligt. Enkele maatschappijen die direct op Bandung vliegen zijn: Malaysia Airlines en AirAsia. Beide luchtvaartmaatschappijen vliegen in 2 uur vanaf Kuala Lumpur in Maleisie naar Bandung (AirAsia vliegt ook in 90 minuten vanaf Singapore naar Bandung). Tickets naar Bandung zijn het goedkoopst wanneer je ze ruim voor vertrek boekt. Directe tickets op Bandung zijn altijd duurder dan tickets naar Jakarta; hoewel je dan weer voor de taxi moet betalen. Wij betaalden ongeveer €65,- voor ons retourticket vanaf Kuala Lumpur met AirAsia. Tijdens speciale acties kosten tickets soms maar een paar tientjes.

Hussein Sastranegara luchthaven

Bagageband luchthaven Bandung

De luchthaven van Bandung is erg klein en basic. Het ligt wel dicht bij het centrum van Bandung; waardoor je redelijk snel tussen de luchthaven en je hotel reist. Nadat je vliegtuig is geland kom je de luchthaven binnen lopen. Nadat je door een halletje van 15 meter bent gelopen ben je alweer op straat. De formaliteiten duren veel minder lang dan op bijvoorbeeld Bali omdat er simpelweg veel minder mensen op Bandung vliegen. Wij waren de enige van de hele vlucht die een 'Visa on Arrival' moesten kopen. Zo'n visum kost $25 per persoon; maar je kunt ook in roepia betalen (Rp.250.000 per persoon). Koffers komen op een bagageband de aankomsthal in; maar de band houdt aan het einde op waardoor iedereen in een cirkel staat om zijn koffer of tas te pakken. Direct nadat je de immigratie door bent zie je een taxi 'kaunter' waar je een ticket voor de taxi kunt kopen. Wij betaalden Rp.35.000 voor de taxi vanaf de luchthaven naar ons hotel.

Betalen Passenger Service Charge in Indonesie

Toen wij Bandung weer verlieten kwamen wij precies op tijd op de luchthaven aan. De incheckbalies vind je direct nadat je door de bagagecheck gegaan bent. Je vindt hier enkele loketten van de luchtvaartmaatschappijen die op Bandung vliegen. Schuin tegenover de incheckbalies heb je de balie waar je de verplichte 'Passenger Service Charge' (vertrekbelasting) kunt voldoen. Dit bedraagt Rp.75.000 per persoon. Hier vertelde een dame ons dat we voor Rp.50.000 per persoon gebruik konden maken van de VIP lounge. Omdat Bandung een grote en drukke stad is (met een nogal slecht en chaotisch georganiseerde verkeersituatie) valt het aan te raden om voldoende tijd te reserveren voor de rit vanaf het hotel naar de luchthaven. Wij dachten dat het max 10 minuten rijden zou zijn maar dit bleek die dag ruim 35 minuten te duren.

Dus: bij aankomst $25 (of Rp.250.000) en bij vertrek Rp.75.000!

Via Jakarta naar Bandung

Snelweg tussen Jakarta en Bandung

Omdat Bandung maar op maximaal 2 uur rijden vanaf Jakarta ligt; kun je ook makkelijk op Jakarta vliegen en vervolgens per taxi of bus naar Bandung reizen. Bandung is ook per trein bereikbaar; hoewel het vanaf Jakarta handiger is om de taxi te nemen (Bluebird op de meter). Vanaf Yogyakarta of Surabaya is de trein wel het overwegen waard; de trein reist namelijk door heel java.

Vervoer in en rond Bandung

Bluebird taxi

Bluebird beste taxibedrijf in Bandung

Vervoer binnen en rond Bandung is goed geregeld; hoewel het verkeer chaotisch is in de stad. Het huren van een auto is alleen verstandig als je gewend bent aan de Indonesische rijstijl. Je kunt echter overal de taxi pakken; voor binnen de stad is dit een makkelijke optie. Blue Bird is de beste taxi maatschappij in Bandung; dit komt vooral om dat Blue Bird op de meter rijdt. Veel voorkomende irritaties in Bandung met betrekking tot het gebruik van taxi's zijn chauffeurs die niet op de meter willen rijden en chauffeurs die express omrijden om toch meer aan je te verdienen. Verder wordt er regelmatig misbruik gemaakt van reizigers na sluitingstijden van de shopping malls en factory outlets aangezien chauffeurs dan helemaal niet meer op de meter willen rijden en daarbij de jackpot aan fixed price vragen.

Cipaganti

Onze prive chauffeur van Cipaganti: Sadikin

Naast Blue Bird heb je nog een ander (nieuw) Taxi bedrijf in Bandung. Dit is Cipaganti. De taxi's zijn allemaal gloednieuw; en de chauffeurs die wij hebben meegemaakt waren allemaal erg opgewekt en enthousiast om ons op weg te helpen. De taxi's hebben zelfs een karaoke systeem aan boord; met twee videoschermen op de achterbank. Vergeleken de andere taxi's was Cipaganti een enorm goed taxibedrijf in Bandung. Wij besloten uiteindelijk om met deze taxi zelfs een dagtocht naar de vulkaan te doen; dit kostte uiteindelijk Rp.450.000 op de meter voor een hele dag in een veilige en nieuwe auto. De chauffeur was een prettige man die veilig en rustig reed, zijn naam is Sadikin Anhar. Hij is bereikbaar op het lokale nummer 022-72298951 (hij spreekt niet enorm goed Engels, maar goed genoeg voor de afspraken rond ophalen etc). Extra fijn was het dat hij 24/7 stand-by was; wij belden hem voor elk ritje op en hij stond altijd binnen 15 minuten (of eerder) voor de deur. Omdat taxi's in Bandung een minimum prijs van Rp.20.000 hanteren is het soms handiger en voordeliger om de taxi de laten wachten (het wacht tarief is nog lager dan het reguliere tarief).

Alternatieve taxi: de Angkot

Vervoer per Angkot door Bandung

Een andere optie is de angkot; vergelijkbaar met de Thaise TukTuk. In de angkot kunnen maximaal 15 personen (of ongeveer 5 toeristen). Je kunt de werking met een lijnbus vergelijken. De angkot rijdt op vaste routes binnen Bandung. Voor een paar duizend roepia rijd je van A naar B. Op de angkot staat de vertrekplaats en de aankomstplaats weergegeven. De bestuurder roept tijdens zijn rit de naam van de bestemming waar hij naartoe rijdt zodat je weet welke angkot je moet nemen (in dit geval dien je wel zelf over een kaart te beschikken zodat je ook daadwerkelijk weet waar je naartoe gaat). De angkot stopt waar je maar wilt op het traject; hiervoor hoef je alleen maar duidelijk 'Kiri-Kiri' te roepen (dat feitelijk 'naar links' betekent).

Prive chauffeur

Prive chauffeur huren voor trips binnen en rond Bandung

Wil je tijdens je verblijf over een vaste chauffeur met eigen auto beschikken; huur dan een 'driver + van'. Deze huur je per dag (maximaal 10 uur) en je kunt dan niet alleen binnen de stad rond gereden worden; je kunt ook de omgeving van Bandung verkennen. De prijs voor een dag autohuur met chauffeur kost meestal zo'n Rp.500.000 (€40.-). Veel chauffeurs zijn meestal ook meteen gids omdat ze veel van de omgeving weten (wij hadden naast Sadikin ook nog rondgereden in de taxi van de vriendelijke Danny van het GR taxibedrijf). Het is ook een handige optie wanneer je vooral in Bandung wilt shoppen; in dat geval kun je met de chauffeur een afhaaltijd en locatie afspreken; zodat je niet lang in de rij hoeft te staan om een taxi te nemen (het duurt vooral rond sluitingstijd van de factory outlets erg lang om een taxi te vinden die ook nog eens op de meter wil rijden).

Hieronder volgt een lijst met verhuurbedrijfjes in Bandung:

Pagina's over Bandung

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, Bali Travel, De Jong Intra, FOX, verre reizen van ANWB en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda en de tours (bouwstenen) bij Riksja Indonesie. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.