Van Verre Indonesie

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Boek uw droomreis bij Original Asia
Indonesie door de ogen van een local
Bali Travel is al vele jaren dé specialist in reizen naar Bali

Tips vakantie Bali

Hieronder volgt een handig overzicht met reistips die van pas kunnen komen bij een vakantie op Bali. De tips zijn gebaseerd op onze eigen ervaringen in Bali (en Indonesië). Heb je ook een mooie tip, of op- en aanmerkingen, neem dan contact met ons op.

 • Koop direct bij aankomst een sarong (liefst een gele kleur) en neem deze mee tijdens alle tempel bezoeken. Bij een aantal tempels krijg je netjes een sarong te leen, maar bij een aantal andere tempels kun je alleen maar een sarong huren (of kopen) voor veel te hoge prijzen.
 • Bali is bekend om de fantastische spa behandelingen. Een goede spa behandeling is relatief goedkoop op het eiland en je kunt dus prima naar een enorme luxe resort alleen voor de spa behandeling. Als je natuurlijk in een van de top resorts verblijft, moet je de kans op een spa behandeling al helemaal niet laten schieten. Zo verbleven wij in Hanging Gardens, een absoluut fantastisch 5 sterren resort in het midden van het eiland ten noorden van Ubud. Hier hadden wij voor maar een paar honderdduizend roepia's een hemelse spa behandeling waarover we het nu nog wel eens hebben (en alle behandelingen sindsdien doen verbleken).
 • Een brommer is een erg leuke manier om het eiland te verkennen (let op: geheel op eigen risico). Je betaalt meestal tussen de Rp.40.000 en Rp.60.000 per dag (24h) voor een brommer. Een perfecte plek om een brommer te huren is in Ubud. Je kunt dan makkelijk alle hoogtepunten (vooral tempels) in de omgeving verkennen. Verder ben je tijdens je verblijf lekker mobiel en niet afhankelijk van een chauffeur (of taxi's). Vooral het gebied ten noorden van Ubud (de hele regio tussen Ubud en Mount Batur) is erg leuk om per brommer te verkennen. Een handige tip hierbij is om contact te leggen met het resort waar je verblijft en daar verzoekt of ze op de dag van aankomst een brommer kunnen klaarzetten. Dit is makkelijk voor hen, en bespaart het zoeken naar een geschikt verhuurbedrijf. Vaak rij je dan gewoon op iemand zijn brommer rond, maar dat maakt op Bali helemaal niet uit. Vergeet niet een visitekaartje van je hotel mee te nemen. Mocht je pech hebben (dit is ons nog nooit overkomen) dan kun je tenminste het hotel (laten) bellen zodat ze je op komen pikken. Ga ook goed bij het verhuurbedrijf na of je goed verzekerd bent via het verhuurbedrijf. Ook kun je vooraf nagaan hoe je eigen reisverzekering omgaat met mogelijke gevolgen van het huren van een brommer.
Hoogtepunten Indonesie 1
 • Vreemd genoeg zit bij de huidige luchthaven van Denpasar de eerste pinautomaat pas na de immigratie loketten. Om er te komen moet je dus al je Visa on arrival hebben gekocht voor Rp.200.000 (of 25USD). Tenzij je over dollars beschikt moet je dus eerst geld zien te pinnen. Je kunt gelukkig aan de immigratie medewerkers vragen of je even (onder begeleiding) naar de pinautomaat mag lopen om geld te pinnen, maar het is beter om vooraf voor het gemak 25USD per persoon mee te brengen (ondanks dat Rp.200.000 goedkoper zou zijn). Wacht verder niet te lang met naar de immigratie/visa on arrival rijen te lopen, want vaak ontstaat er een enorm lange rij (toiletbezoekjes kun je dus beter later doen).
 • Probeer de populaire toeristische attracties altijd zo vroeg mogelijk in de ochtend te bezoeken. Niet alleen is het dan veel rustiger bij de attracties, het is dan meestal ook veel koeler terwijl het er later op de dag beredruk en snikheet kan zijn. Verder ben je in de tropen en kan het ook flink regenen op Bali. Vooral aan het einde van de middag wil er nog wel eens een bui vallen. Ook viel het ons op dat de souvenirverkopers je in de ochtend wat meer met rust laten.
Hoogtepunten Indonesie 2
 • Verblijf je rond Kuta dan moet je het zeker niet laten om een dag uit te trekken om met een huurauto (al dan niet met chauffeur) een deel van het eiland te verkennen. Zo zie je ook het traditionele en authentieke Bali wat niet te missen is. Een leuke route is een rondje rond het hele oostelijke deel van het eiland, langs Ubud en Mount Batur en de prachtige rijstvelden bij Tirta Gangga. Onderweg kun je nog diverse prachtige tempels bezoeken, en uitwaaien bij de stranden van Masceti (zuidoosten van Bali).
 • Bali is een relatief veilig eiland, maar er is regelmatig sprake van kleine criminaliteit. Omdat dit toch je vakantie kan verpesten dien je goed voorbereid op pad te gaan. Laat waardevolle bezittingen altijd achter in je hotel (kluis of in gesloten koffer). Als je een tas meeneemt, draag deze dan gekruist over je schouders. Bag snatching komt steeds vaker voor op het eiland.
 • Bali heeft prachtige stranden. De zee kan echter onrustig zijn. Daarbij heb je op veel gebieden met de mooiste stranden ook vaak gevaarlijke onderstromen. Kijk dus uit met zwemmen in de zee. In veel gevallen (bij de populaire stranden) wordt duidelijk aangegeven waar het veilig is om te zwemmen (meestal door boeien). Blijf binnen deze veilige zones.
Hoogtepunten Indonesie 3
 • Speciaal voor minder valide reizigers heb je in Sanur het tourbureau Bali Access Travel. Zij hebben speciale voorzieningen getroffen en zijn een van de weinige tourbureaus die een heel scala aan reizen hebben voor minder valide reizigers door Bali, Java en Lombok. Ze hebben minivans met speciale liften, rolstoelen en diverse andere zaken die belangrijk zijn voor minder valide reizigers om tijdens hun reis door Bali over te kunnen beschikken. Meer op de website van Bali Acess Travel.
 • De beste plek om handwerk, kunstwerken, schilderijen en souvernirs te kopen is in het dorp Sukawati, dat grofweg tussen Denpasar en Ubud ligt. Wel flink afdingen, het is hier niet vreemd om een tegenbod te doen dat ruim 70% lager ligt. De perfecte plek om leuke spulletjes voor in het huis te kopen.
 • Het is niet handig om bij de airport een chauffeur met auto te huren. De prijs die je dan betaald is vele malen hoger dan de gebruikelijke prijs. Ook moet je niet altijd de chauffeur op zijn woord geloven als hij je een eettentje aanraadt, in veel gevallen is het een plek waar de chauffeur een regeling mee heeft (dit geldt vooral voor vooraf georganiseerde trips door Bali). Dit geldt overigens ook voor de chauffeurs via de vele kantoortjes op de toeristencentra. Wij vragen altijd waar hij zelf zou eten, en dan kom je op hele andere plekjes terecht. Er zijn op Bali flink wat slechte 'toeristen' restaurants te vinden, waar het eten zeer matig is en waar je overdreven veel betaalt (en waarvan een groot deel weer naar de chauffeur gaat).
Hoogtepunten Indonesie 4
 • Wil je leren surfen op Bali? Dan heb je diverse surfscholen waar je lessen kunt nemen. Niet alleen golfsurfen kun je er leren, maar ook kite surfing, wake boarding en windsurfen. Een goede surfschool is de Rip Curl Surf School. Prijzen variëren tussen Rp.400.000 en Rp.650.000 per les (het zal dus elders vast goedkoper kunnen); afhankelijk van de hoeveelheid lessen die je er afneemt. Je kunt ook vooraf een compleet pakket nemen. Rip Curl wordt altijd door iedereen aangeraden op Bali.
 • Reis je met kinderen naar Bali? Dan is het Waterbom Park waterpark een aanrader. Het is een enorm waterpark met 17 enorme glijbanen. Naast diverse waterattracties heb je er ook nog een aantal gewone attracties, zoals een klimwand, een fish spa en de Euro Bungy (catapult).
 • Als je in Indonesie (of Zuidoost-Azië) een binnenlandse vlucht boekt, zorg er dan voor dat er altijd betaald wordt met je eigen credit card. Sommige lokale luchtvaartmaatschappijen hebben als regel dat je bij het inchecken de credit card waarmee het ticket geboekt is moet kunnen tonen. Wij hadden onze tickets vooraf bij een klein reisbureautje in Kuala Lumpur - Maleisie - geboekt en moesten vlak voor inchecken bellen met dit reisbureau zodat zij een kopie van hun credit card konden faxen naar Denpasar International Aiport.

Alle pagina's over Bali:

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, Bali Travel, De Jong Intra, FOX, verre reizen van ANWB en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda en de tours (bouwstenen) bij Riksja Indonesie. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.