Van Verre Indonesie

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Boek uw droomreis bij Original Asia
Indonesie door de ogen van een local
Bali Travel is al vele jaren dé specialist in reizen naar Bali

Tips Bandung

Hieronder volgt een handig overzicht met reistips die van pas kunnen komen bij een trip naar Bandung. De tips zijn gebaseerd op onze eigen ervaringen in Bandung en omgeving. Heb je ook een mooie tip, of op- en aanmerkingen, neem dan contact met ons op.

Paskal Food Market

Paskal food market Bandung

Naast het Hilton Hotel heb je de 'Paskal Food Market' (Paskal Hyper Square); een van de foodcourts in Bandung. Het is een grote foodcourt en tevens een zeer populaire plek onder de locals; het ligt binnen het gebied 'Hyper Square' langs jalan Pasir Kaliki. Naast typisch Indonesische maaltijden vind je hier ook diverse Chinese eettentjes; en tevens enkele eettentjes waar je westers eten kunt bestellen. Het bestellen van eten werkt hier als volgt; je geeft door (of wijst aan) wat je wilt hebben en betaalt bij de eetstal. Vervolgens krijg je een bonnetje mee en tevens een herkenbaar voorwerp dat je op je tafel moet plaatsen zodat men weet waar men de bestelling naartoe moet brengen.

Taxi voor een hele dag

Cipaganti is een goed taxibedrijf

Als je niet over eigen vervoer beschikt (en dit zal in veel gevallen zo zijn als je door Indonesie reist) kun je overwegen om een regeling te treffen met een chauffeur. Je kunt in Bandung makkelijk voor een of meerdere dagen een chauffeur met eigen auto of busje huren. Dit kan een voordelige optie zijn vergeleken het telkens nemen van de taxi. Een voordeel is dat je vooraf tijden kunt afspreken wanneer je opgehaald wilt worden. Vooral rond sluitingstijd is het vaak erg moeilijk om een taxi te vinden. Daarbij willen chauffeurs meestal niet (meer) op de meter rijden als er teveel vraag naar de taxi is.

Verschillende maten

Maatje XL zit als een krappe maat L

Pas op met de maten. Westerse mensen zijn vaak een stuk groter/forser dan de meeste Aziaten. Een maatje L past misschien prima wanneer je het T-shirt in Nederland zou kopen; in Bandung moet je in dat geval op zoek naar een maatje XL. Controleer ook elk kledingstuk; want in sommige gevallen worden er rejects verkocht; afgekeurde kleding dat niet geëxporteerd wordt beland ook in de kledingrekken in Bandung.

Populaire lokale gerechten in Bandung

Batagor is een lokale lekkernij in Bandung

Enkele populaire lokale gerechten in Bandung zijn: Bakso Tahu, Batagor, Martabak, Soto Bandung, Lotek, Mie Kocok, Mie Ayam, Nasi Timbel en Laksa Bandung. Enkele populaire eettentjes zijn: Sate Kardjan, Bubur Ayam Mang Oyo, Kedai Ma' Uneh, Baso Lela en Santosa.

Spekkoek bij Kartika Sari Bakery

Spekkoek bij Kartika Sari

Er wordt beweerd dat de beste spekkoek uit Bandung komt. Er zijn diverse shops in Bandung waar je werkelijk fantastische spekkoek kunt kopen. Het is geen goedkope lekkernij; een hele spekkoek kan meer dan €15,- kosten. De meest bekende bakkerij waar je spekkoek kunt kopen is Kartika Sari Bakery (ze hebben er ook heerlijke brownies). Je vindt meerdere vestigingen in Bandung: Jalan Buah Batu 165A, Jalan Kebon Jukut 3C, Jalan H. Akbar, Jalan Kopo Sayati 111A, Jalan Terusan Jakarta 77E en langs Jalan Ir. H. Djuanda (Dago). Een andere bakkerij keten is de Mayasari Bakery. Ook van deze bakkerij vind je diverse vestigingen in Bandung: Jl. Dr. Junjungan No. 143 BTC LGF A-4 No. 7, Jl. Kebon Kawung No. 22, Jl. Cihampelas No. 110, Jl. Sukamukti No. 10 en Jl. Ahmad Yani No. 259.

Surfshops binnen Paris Van Java

Paris van Java surfshops

Binnen Paris Van Java heb je diverse surfshops waar je zwemkleding, surfspullen en prachtige slippers kunt kopen. Zo verkoopt men er de populaire Reef Slippers voor scherpe prijzen (30 euro). Je kunt je afvragen wat al deze specifieke shops in Bandung doen; aangezien Bandung niet aan zee ligt.

Bellen en 3G via Simpati

Simpati prepaid simkaart

Wil je kunnen bellen in Indonesie? Koop dan een lokale simkaart van Simpati (Telkomsel). Hiermee kun je bijvoorbeeld makkelijk bellen met je driver als hij je op moet komen halen. Ook kun je zo een taxi bestellen. Telkomsel heeft ook standaard 3G geactiveerd, waardoor je er dus ook op je 3G telefoon mee het internet op kunt. Vreemd genoeg kon ik nadat mijn beltegoed op was nog ruim 3 dagen via 3G online. Internet is overigens snel in Bandung.

Indonesische koffie

Morning Glory Bandung

Heerlijke koffie drink je in de koffietent Morning Glory. Deze koffietent vind je door heel Bandung (en erbuiten zoals in Kamping Daun). Morning Glory heeft naast koffie diverse andere lekkere drankjes. Wij vonden de koffie van zeer hoge kwaliteit. Speciaal voor onze bakjes koffie werden er verse bonen in de machine gedaan. Je vindt onder andere een Morning Glory op 5 minuten lopen vanaf Rumah Mode (naast de McDonald's). Wij hebben ons ook nog per taxi naar de 'main branche' laten rijden; waar we voor Rp.40.000 een 250gr zak ongemalen koffiebonen kochten (wij wonen in Maleisie en daar is koffie erg duur vergeleken met de prijs in Indonesie). Bij Morning Glory verkoopt men overigens ook 'Kopi Luwak' voor Rp.150.000 (omgerekend ongeveer €12,50; dat is een flink bedrag voor een kop koffie (lees hier waarom).

Zaterdagavondfile bij Dago Street

Zaterdagavond drukte bij Dago Street

Op zaterdagavond is het een drukte van jewelste bij Dago Street. De hippe en jonge locals uit Bandung komen hier dan samen om van een gezellige avond te genieten. Ze rijden rond met auto's die bijna op praalwagens lijken; uit de auto's galmt vaak harde muziek. Op zaterdagavond kun je de omgeving van Dago het beste vermijden (per taxi). Wel is het erg leuk om er rond te lopen; omdat het een gezellige lokale happening is.

Drankje op de luchthaven kopen

Tourist Trap bij de luchthaven

De minst toffe ervaring in Bandung vond plaats toen wij de stad weer zouden verlaten. Op de luchthaven heb je een klein cafetaria en wij besloten daar een drankje te bestellen. We bestelden een thee tarik en een gewone ijsthee. Toen wij gingen afrekenen vertelde ze ons dat we Rp.80.000 moesten betalen (omgerekend ongeveer €6,75). Ter vergelijking; een flesje coca cola in de supermarkt in Bandung kost Rp.3.500. Wij schrokken toch wel flink van deze enorm hoge prijs. Na enig navraag bleek dat het een buffetrestaurant was en dat je alleen maar het volledige buffet kon afnemen. Dit hadden ze ons echter niet vooraf duidelijk gemaakt. Daarbij ging het om een zeer beperkt buffet; zodat zelfs de prijs van Rp.40.000 per persoon nog aan de overdreven hoge kant was.

Pagina's over Bandung

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, Bali Travel, De Jong Intra, FOX, verre reizen van ANWB en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda en de tours (bouwstenen) bij Riksja Indonesie. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.