Van Verre Indonesie

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Boek uw droomreis bij Original Asia
Indonesie door de ogen van een local
Bali Travel is al vele jaren dé specialist in reizen naar Bali

Sumatra

Sumatra is een van de grootste eilanden van Indonesië. Het is het 6e grootste eiland ter wereld. In totaal wonen er ruim 50 miljoen mensen op Sumatra. Er zijn diverse grote steden op het eiland, waaronder Medan, Padang en Palembang. Medan is de grootste stad op het eiland met ruim 2 miljoen inwoners. Het merendeel van de inwoners van het eiland is moslim, rond Medan leeft een vrij grote Chinees-Indonesische populatie. De Nederlanders hebben tijdens de koloniale tijd een flinke stempel gedrukt op het eiland, overal zie je kenmerken uit de Nederlandse tijd.

Het viel ons op dat prijzen op Sumatra doorgaans lager zijn dan prijzen elders in Indonesië. Vooral accommodatie is vaak zeer goed betaalbaar, zo kostte een overnachting in het luxe JW Marriott Hotel in Medan bijvoorbeeld maar €50,- per nacht. Ook prijzen van maaltijden, snacks, souvenirs en zelfs massages in luxe spa's waren veel lager dan wij elders gewend waren. Het huren van een auto met gids en chauffeur was daarentegen wel weer duurder dan op Java en Bali.

Op deze pagina:

 

Ultieme bestemming voor natuurliefhebbers

Op Sumatra staat de natuur en de activiteiten en bezienswaardigheden die hiermee samen gaan centraal. Net als Borneo denk je bij Sumatra meestal aan eindeloos uitgestrekte jungles met veel tropische diersoorten. De realiteit is anders; ruim de helft van alle bomen op het eiland zijn gekapt om plaats te maken voor - vooral - palmolie plantages, maar ook koffie- en theeplantages. Beschermde en bedreigde diersoorten zoals de Sumatraanse orang oetan, de Sumatraanse tijger en de Sumatraanse neushoorn zijn bijna volledig uitgestorven en hebben nauwelijks nog de mogelijkheid (en ruimte) om een normaal leven te kunnen leiden. Er zijn gelukkig nog wel enkele relatief veilige natuurparken, waar geen boskap mag plaatsvinden en waar deze diersoorten nog vrijelijk kunnen rondlopen.

 

Op de Ring of Fire

Sumatra ligt op een zeer actief deel van de zogenaamde 'Ring of Fire'; een grote ring van vulkanische activiteit van Nieuw-Zeeland tot Japan en van Alaska tot Chili. Jaarlijks vinden er diverse lichte en vaak ook enkele zware aardbevingen plaats. De lokale bevolking is eraan gewend. Spijtig genoeg zijn de grotere aardbevingen altijd zeer dodelijk. De laatste paar grote aardbevingen hebben altijd enkele duizenden doden tot gevolg gehad. De grootste ramp uit de recente geschiedenis is de enorme aardbeving in 2004 in het noordwesten van Sumatra. De tsunami die hierop volgde heeft meer dan 170.000 doden tot gevolg gehad. Toch sta je versteld hoe snel na deze enorme ramp het leven weer normale vormen aannam in het getroffen gebied.

 

Georganiseerd of op eigen houtje

Sumatra heeft een enorme aantrekkingskracht op de wat meer avontuurlijk ingestelde toeristen. Zij bezoeken Sumatra meestal op eigen houtje, het is namelijk niet moeilijk om zelf een trip naar Sumatra samen te stellen. Je kunt de hoogtepunten van het eiland prima op georganiseerde wijze bezoeken, maar dan staan meestal de wat meer laagdrempelige attracties op het programma (die overigens ook al fantastisch zijn). Een andere mogelijkheid is een gebied van Sumatra in een week per 4x4 te verkennen. Hierbij slaap je in basic accommodatie en dit is een prima manier om het authentieke Sumatra het best te ervaren. Onze maatwerk trip startte in Medan en wij reisden toen per gehuurde auto (inclusief gids en chauffeur) via het bergdorp Berastagi naar Parapat om de boot naar het kratereiland Samosir te nemen. Onderweg stopten we nog bij de prachtige Sipiso-Piso watervallen. Nergens ter wereld kun je een meer op een eiland, met hierin een eiland met hierin een kleiner meer bezoeken. Lake Toba is het grootste kratermeer ter wereld, en tevens een enorm actief vulkanisch gebied (vergelijkbaar met Yellowstone in de V.S.). Het is de ideale backpack bestemming, hoewel er ook voldoende luxe(re) accommodatie te vinden is.

 

Populaire attracties op Sumatra

Grote attracties van Sumatra zijn: het Gunung Leuser National Park & Bukit Lawang, Bukit Barisan Selatan National Park, Kerinci Seblat National Park, Pulau Weh (duiken & snorkelen), Padang en de prachtige Mentawai surfeilanden, Bukittinggi en de prachtige rijstvelden bij de Harau Vallei.

 

Kaart Sumatra:

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, Bali Travel, De Jong Intra, FOX, verre reizen van ANWB en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda en de tours (bouwstenen) bij Riksja Indonesie. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.

 

Alle pagina's over Sumatra: