Van Verre Indonesie

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Boek uw droomreis bij Original Asia
Indonesie door de ogen van een local
Bali Travel is al vele jaren dé specialist in reizen naar Bali

Sulawesi

Sulawesi is een prachtig eiland in Centraal-Indonesie. Het is het 4e grootste eiland van het land en het 11e grootste eiland ter wereld. Sulawesi is een nog relatief onontdekte bestemming. Vergeleken populaire plekken als Bali, Lombok, Java en Sumatra komen er maar weinig toeristen naar Sulawesi.

Pagina's over Sulawesi:

Sulawesi in Indonesie

Het eiland heeft enorm veel te bieden. Zo kun je er perfect duiken, vulkanen bezoeken, jungle treks ondernemen, culturele hoogtepunten ervaren en veel, veel meer. Het grote voordeel is dat accommodatie bijna overal wel te vinden is, en vaak voor schappelijke prijzen.

Tarsius aap in Tangkoko natuurpark

Veel mensen reizen van zuid naar noord Sulawesi in zo'n 4 weken. De trip kan ook prima andersom. In beide gevallen kun je de vakantie prima afsluiten met een aantal overnachtingen op een prachtig tropisch eiland. Sulawesi is een perfecte bestemming voor backpackers die van avontuur houden. Grote delen van het eiland zijn nog zo goed als onontdekt door toeristen, vooral in het centrale deel kun je dagen reizen zonder een westerse toerist tegen te komen.

Prachtige tropische eilanden

Op deze pagina:

 

Hoogtepunten Sulawesi

De grootste hoogtepunten van de reis zijn: Makassar met het Fort Rotterdam, de begrafenisrituelen bij Tana Toraja, het prachtige natuurpark Lore Lindu in Centraal-Sulawesi, de heerlijke Togean bountyeilanden, de prachtige vulkanen en de Minahasan cultuur in de hooglanden bij Tomohon, het prachtige Tangkoko Forest Reserve en fantastisch duiken bij Bunaken en Lembeh.

Tana Toraja in Sulawesi

Reizigers die het rustig aan willen doen kunnen het beste 5 of meer weken voor traject uittrekken. Vervoer in vooral Zuid- en Centraal-Sulawesi verloopt traag. Busreizen van 12 uur of meer zijn gebruikelijk. Accommodatie is op veel plekken vrij basic, tenzij je over een flink budget beschikt. Sulawesi is nog niet overal even goed ontwikkeld, waardoor reizen er best avontuurlijk is.

 

Sulawesi, walhalla voor duikfanaten

Duikfanaten kunnen zich prima enkele weken in het noorden van Sulawesi vermaken. Rond eilanden als Bunaken, Lembeh en Bangka kun je perfect duiken. Ook in het midden en zuiden van Sulawesi kun je prima duiken, bijvoorbeeld bij Bira of bij Wakatobi Marine Park (wel dure accommodatie).

Duiken is er fantastisch  

Hoogseizoen in Sulawesi

Sulawesi is het hele jaar door prima te bezoeken. Aangezien het een nog vrij onontdekte vakantiebestemming is zul je er nooit drommen andere toeristen tegenkomen. Wel kan het in de maanden juni, juli, augustus en september wat drukker zijn bij de populaire hoogtepunten en duiklocaties. Zo zijn populaire resorts op Bunaken Island of Lembeh Island wel eens vol in die maanden.

Lokaal sfeertje bij Togean

December is een leuke maand om door het noorden van Sulawesi te reizen. Het is rustig en de duikcondities zijn als je geluk hebt nog steeds prima. Verder viert het volk de hele maand december Sinterklaas; een cultureel hoogtepunt in deze regio. Huizen zijn helemaal versierd met Kerstversiering. Overal zijn er kerst markten en winkels waar je kerstspullen kunt kopen. Ook zie je overal de typische 'Sinterklaas optochten'; een hele stoet jongeren op brommers en in auto's. Iedereen is verkleed en uit de auto's komt harde muziek...vooral Engelstalige kerstmuziek.

Spelende kinderen op Sulawesi  

Klimaat Sulawesi

Net als de rest van Indonesie is er in Sulawesi sprake van een tropisch klimaat. Overdag lopen temperaturen makkelijk op naar boven de 30 graden. Op eilanden heb je vaak enige verfrissing vanwege een zeewindje. Op het vasteland heb je dit echter niet, en daar is het vaak erg heet. In de hooglanden (bv rond Tomohon) is er sprake van een aangenaam klimaat, met temperaturen rond de 25 graden overdag en frisse temperaturen in de nacht. Hoewel er in Sulawesi wel moessonperiodes zijn, kun je als reiziger gewoon nog rondreizen.

Hooglanden met prachtige vergezichten  

Reizen naar Sulawesi

Reizen naar Sulawesi kan makkelijk via de twee grote steden Makassar en Manado. Vanaf Jakarta vetrekken er dagelijks diverse vluchten naar beide steden. Vanaf Singapore gaat Silk Air dagelijks direct naar Manado. Soms heeft Singapore Airlines scherpe deals waarbij je zo goed als gratis kunt doorreizen vanaf Singapore naar Manado. Meestal liggen de prijzen vanaf Amsterdam rond zo'n €900, bij speciale aanbiedingen rond de €750.

 

Vervoer op Sulawesi

Vervoer op Sulawesi gaat meestal met de streekbus. Dit is een zeer goedkope manier van reizen. Elke stad heeft een busstation. In sommige gevallen leg je korte delen af per mikrolet (klein minibusje op vaste routes). Let er wel op dat op deze wijze reizen veel tijd kost. Bussen vertrekken soms maar 1x per dag en niet altijd op een vaste tijd. Let ook altijd goed op je persoonlijke bezittingen. Het is wel eens voorgekomen dat reizigers onderweg beroofd werden zonder dit door te hebben.

Mikrolets, simpel en goedkoop vervoer

Een duurder maar prettiger alternatief is privé vervoer. Je reist dan zonder mede-passagiers door Sulawesi, met gids en chauffeur. Wel moet je rekening houden met een bedrag van zo'n Rp.400.000 per dag of meer voor de autohuur.

 

Hotels in Sulawesi

 

Reisbureaus vakantie Sulawesi

Er zijn diverse reisorganisaties in Nederland die een prachtige rondreis door Sulawesi aanbieden. Dit is vooral handig voor reizigers die geen zin, tijd of ervaring hebben om de rondreis helemaal zelf samen te stellen. Het grote voordeel is dat het reisbureau alles uit handen neemt maar dat je wel zelf input kunt geven rond eigen wensen. Een voorbeeld is Riksja Indonesie, waar je makkelijk bouwstenen (elke bouwsteen staat voor een attractie) voordelig aan elkaar kunt knopen. Andere reisbureaus tonen een overzicht met vaste rondreizen op hun websites, waar je een duidelijk reisprogramma kunt bekijken om zo te beoordelen of de reis overeenkomt met je eigen reiswensen.

 

Kaart Sulawesi

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, Bali Travel, De Jong Intra, FOX, verre reizen van ANWB en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda en de tours (bouwstenen) bij Riksja Indonesie. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.

 

Alle pagina's over Sulawesi: