Van Verre Indonesie

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Boek uw droomreis bij Original Asia
Indonesie door de ogen van een local
Bali Travel is al vele jaren dé specialist in reizen naar Bali

Steden en dorpen

Bali heeft een flink aantal populaire dorpen. Hier vind je meestal ruime keuze aan accommodatie en restaurants. In de omgeving zijn altijd wel een paar populaire attracties of bezienswaardigheden te vinden. Denpasar is de hoofdstad, maar heeft als hoofdstad eigenlijk vrij weinig te bieden. Je vindt er geen tophotels en ook geen shopping malls. De meeste populaire dorpen op Bali zijn eigenlijk geen dorpen, maar meer een aaneenschakeling van dorpen en kampungs. Wanneer men het bijvoorbeeld over Kuta heeft, dan gaat het eigenlijk om alle kleine dorpen rondom Kuta. Je moet het meer zien als het toeristische centrum met de naam Kuta. Dit geldt ook voor het toeristische centrum Lovina en Candidasa.

Op deze pagina:

De volgende dorpen (toeristische centra) zijn de moeite van een bezoek waard:

 

Candidasa

Candidasa is een bekend toeristisch centrum in het oosten van Bali. Hier vind je diverse mooie resorts en hier vertrekken ook de boten naar Lombok en de Gili eilanden. Je moet hier geen prachtige stranden verwachten uitgezonderd een paar kleine strandjes met donker zand en het prachtige Pasir Putih (witte strand). De kustlijn is ruig en er is vaak sprake van een pittig windje. Surfers kunnen hier hun lol op vanwege de flinke golven. Enkele attracties dichtbij Candidasa zijn de prachtige tempel Goa Lawah, de prachtige rijstvelden richting Mount Agung en de wandelroutes in dezelfde omgeving als de rijstvelden. Er zijn ook een aantal leuke duik- en snorkelspots en een paar duikscholen waar je fundives of snorkeltrips kunt regelen.

Candidasa  

Kuta

Kuta is hét toeristische centrum van Bali. Hier vind je de meeste grootschalige resorts en hotels, de meeste restaurants, shopping voorzieningen en uitgaansgelegenheden. Kuta heeft een prachtig uitgestrekt strand, en kom je hier om te surfen dan kun je rond Kuta al redelijk wat flinke golven vinden. Kuta was oorspronkelijk een backpack bestemming die vooral surfers aantrok. Later groeide de omgeving uit tot een bestemming dat elk type toerist aantrok. Ondanks het grote aantal luxe resorts en hotels vind je ook nog voldoende budget accommodatie rond Kuta.

Kuta

Er zijn veel surf shops te vinden in Kuta. Je kunt hier ook een cursus surfen doen, en tevens surf spullen huren. Het nadeel van het huren van spullen is vaak dat de planken en accessoires in slechte staat verkeren. Rentasurfboard.com is een surfshop waar je prima spullen meekrijgt; je betaalt er ook voor. Er zijn verder nog een paar shopping malls te vinden in Kuta. Hier kun je winkelen in dure westerse shops. De grootste malls zijn: Bali Mall, Carrefour Plaza en Discovery Shopping Mall.

 

Lovina

Lovina is een gebied ten noorden van het eiland (westelijke richting) en bestaat uit een aantal kleine, aaneengeschakelde dorpjes. Het centrum van Lovina wordt gevormd door het dorp Kalibukuk. Hier vind je diverse restaurants (tevens een aantal erg goede visrestaurants), wat barretjes en diverse kleine tourbedrijfjes. Er zijn ook aardig wat leuke hotels te vinden in Lovina, sommige vrij luxe en andere zeer betaalbaar (en meer geschikt voor budget reizigers). Reizigers die Kuta gewend zijn, zullen Lovina waarschijnlijk een rustig en saai dorp vinden; maar ook Lovina heeft genoeg te bieden. Het is een geschikte bestemming in een paar dagen te verkennen.

Lovina

In tegenstelling tot de zee langs stranden in het zuiden van Bali is de zee langs de stranden rond Lovina over het algemeen kalm en rustig. Dit is vooral prettig voor families met kinderen, aangezien je hier prima in de zee kunt zwemmen zonder de hoge golven en sterke stroming. Een van de grootste attracties van Lovina zijn de georganiseerde dolfijnen tours. Je moet hier wel enorm vroeg voor opstaan; de toer start namelijk al voor 6 uur in de ochtend omdat de kans dan het grootst is dat je daadwerkelijk dolfijnen zult spotten. Dit is overigens de enige plek op het eiland waar de kans om dolfijnen te spotten het grootst is. Je kunt de tour overigens ook overdag doen, maar dan is de kans dat je dolfijnen tegenkomt alweer veel kleiner. Een gangbare prijs per persoon ligt rond de Rp.80.000/Rp.100.000.

In de omgeving van Lovina kun je ook duiken en snorkelen, hoewel de condities niet de beste van het eiland zijn. Hiervoor kun je beter richting Menjangan of Pemuteran (in het noordwesten) reizen, naar Candidasa of naar het eiland Lembongan in het zuidoosten van het eiland. Een snorkeltourtje vanaf Lovina kost meestal rond de Rp.40.000/Rp.60.000. Je kunt ook Deep Sea Fishing doen bij Lovina. Ook hier moet je vroeg voor op (5 uur in de ochtend), maar dan ga je wel echt op het grote spul vissen. Deze tour kost meestal rond de Rp.100.000/Rp.150.000 per persoon (afhankelijk van waar je het boekt).

Een populaire attractie in de omgeving van Lovina zijn de hete bronnen bij Banjar, op ongeveer 20 minuten rijden vanaf Lovina. Het zijn mooie hot springs, maar in het weekend kan het er erg druk zijn (met overwegend de lokale bevolking). Het water is niet altijd even fris (wel lekker warm), maar gelukkig zijn er douches waar je je achteraf kunt afspoelen.

 

Seminyak

Dit dorp ligt in het verlengde van Kuta. Het is er net iets minder toeristisch (reizigers die Kuta gewend zijn zouden Seminyak waarschijnlijk een saai dorp vinden) maar er hangt wel een prettig sfeertje. Je vindt er aardig wat mooie resorts en tevens voldoende budget accommodatie. Er zijn ook een paar goede restaurants te vinden; waaronder Rumours, Sate Bali, Junction Cafe, Gourmet Café, Metis en Sarong (de laatste twee zijn zeer exclusieve restaurants). Wij aten ook een keer erg lekker bij Benny's Bistro, vlakbij het hotel waar wij verbleven (The Harmony). In de regio vind je diverse zeer goede en goed betaalbare spa's. De spa behandelingen beginnen meestal rond de Rp.100.000. Er zijn een aantal prachtige uitgestrekte stranden bij Seminyak te vinden en verder ligt de zeer populaire tempel Tanah Lot dichtbij het dorp. De gangbare prijs voor vervoer vanaf Seminyak naar Tanah Lot is Rp.250.000 (de chauffeur blijft dan netjes bij de parkeerplaats op je wachten).

Seminyak  

Ubud

Een van de meest gezellige dorpen op Bali is Ubud. Oorspronkelijk was het een suf klein plaatsje totdat enkele buitenlandse kunstenaars zich er vestigden en het dorp en de omgeving lieten uitgroeien tot het artistieke centrum van het eiland. Dit trok op zijn beurt lokale artiesten aan die naar Ubud kwamen om meer te leren en tevens om rond te komen van hun creatieve uitingen. Ubud was in de jaren 70 en 80 bekend als een artistiek en cultureel centrum; waar muziek, dans en schilderen centraal stonden.

Ubud 1

Momenteel is Ubud uitgegroeid tot het culturele centrum van Bali; wat een enorme aantrekkingskracht heeft op toeristen die het eiland jaarlijks bezoeken. Het hele dorp zit vol met kleine museums, ateliers, kunstwinkeltjes, antiquairs en andere winkels waar kunst, schilderijen of ander handwerk verkocht wordt. Kunst (vooral schilderijen) zijn dan ook erg goedkoop in Ubud, waarschijnlijk een van de beste plekken op het eiland om een mooi schilderij te kopen.

Ubud 2

Rondom en in het dorp vind je veel accommodatie, variërend van luxe resorts en boetiek hotels tot basic guesthouses en homestays. In de omgeving van Ubud vind je een aantal zeer populaire tempels, waaronder Gunung Kawi, Tirta Empul, Goa Gajah en de Samuan Tiga tempel. Je kunt verder op diverse plekken terecht voor een fantastische spa behandeling (naast de kleine spa's kun je ook bij de luxe resorts een onvergetelijke behandeling ondergaan voor zeer schappelijke prijzen). Verder kun je raften op de Ayung rivier; er zijn diverse aanbieders van rafting tours.

Ubud (en de omgeving) is prima per gehuurde brommer te verkennen (let op: geheel op eigen risico). Je kunt dan op zoek naar de meest mooie rijstvelden, of lekker genieten van een drankje bij een van de exclusieve resorts (vaak met fantastische uitzichten over de rijstvelden of valleien). Een brommer kost meestal tussen de Rp.40.000 en Rp.80.000 per dag. Het verkeer rond Ubud is niet vergelijkbaar met de hectiek rond Kuta of Denpasar. Wanneer je vooraf bij een resort of hotel reserveert kun je het beste al vragen of ze een brommer voor je klaar willen zetten zodat je hier direct gebruik van kunt maken na aankomst. Dit bespaart je een rit naar het verhuurbedrijf.

Ubud is vooral een erg relaxed dorp. Er hangt een fijn en gemoedelijk sfeertje. Er zijn veel heerlijke restaurants, lunchtentjes en loungetentjes. Overdag kun je er heerlijk op een terrasje zitten met een goed boek. Het is het ideale dorp om even lekker uit te blazen na een lange reis. Veel avondvertier zul je er niet vinden, rond middernacht zijn alle tentjes gesloten behalve een enkele bar waar netjes gevraagd wordt om stil te zijn (en te fluisteren om geen overlast te bezorgen).

Een van de grootste attracties van Ubud is het heilige Monkey Forest. Dit is een bos met een aantal kleine tempels, en een bos waar vele honderden makaken leven. De apen kunnen soms vrij agressief zijn, dus pas goed op je waardevolle spullen; ze stelen het binnen een handomdraai.

Monkey Forest 1

Ten zuiden van Monkey Forest in Ubud vind je diverse betaalbare (populaire) accommodatie. Je kunt door Monkey Forest lopen (of met de brommer rijden) om sneller in het centrum van Ubud te komen; er loopt een wandelpad dwars door het bos (enkele honderden meters lang). Wanneer het eenmaal donker is zou ik het donkere pad vermijden, al is het maar vanwege de vele glinsterende apenogen die je vanaf alle kanten aanstaren in het donker.

Monkey Forest 2

En verder nog

Overige populaire steden en dorpen op Bali zijn: Denpasar, Legian, Nusa Dua, Sanur, Jimbaran, Benoa, Amed, Bedugul, Canggu, Gianyar, Kintamani en Singaraja. Hier vind je tevens een grote hoeveelheid resorts en hotels, varierend van luxe resorts tot budget accommodatie die vooral populair zijn onder backpackers.

Kaart van Bali:

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, Bali Travel, De Jong Intra, FOX, verre reizen van ANWB en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda en de tours (bouwstenen) bij Riksja Indonesie. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.

Alle pagina's over Bali: