Van Verre Indonesie

Populaire pagina's

Stel al je vragen m.b.t. het organiseren van je reis op onze facebook pagina.

Gratis Reistips ebook

eBook
Lees de beste tips die wij tijdens onze vele reizen verzameld hebben in het Reistips ebook. Laat hieronder jouw gegevens achter en download jouw GRATIS kopie.
Boek uw droomreis bij Original Asia
Indonesie door de ogen van een local
Bali Travel is al vele jaren dé specialist in reizen naar Bali

Reizen per trein door Java

Treinen door Java is een fantastische manier om het hele eiland te verkennen. In zo'n beetje elke noemenswaardige stad heb je een treinstation, en alle grote steden op Java zijn via de trein met elkaar verbonden. Onze afweging om te treinen kwam ook mede tot stand omdat wij de binnenlandse vluchten niet helemaal zagen zitten. Hoewel er bijna nooit iets misgaat op Java, leek het ons veiliger en vooral leuker om lekker met de trein te reizen. Elk traject (tussen twee bestemmingen) duurt gemiddeld tussen de 5 en 10 uur.

Op deze pagina:

 

Fantastisch treinavontuur

Java is een overwegend plat eiland wanneer je met de trein reist. Het grootste deel bestaat uit landbouwgrond en kleine kampungs. Java is verder ook erg dichtbevolkt, overal zie je wel bedrijvigheid; iedereen is aan het werk. Treinen stoppen bij veel stations, en vaak komen er locals uit de kampungs op de trein af om wat snacks en andere kleinigheden te verkopen. Ook kom je zo nu en dan wat bedelende kinderen tegen (die vooral ontdekt hadden dat als je erg zielig kijkt, er zat mensen zijn die je wat lekkers geven; ondanks dat ze natuurlijk geen luxe leventje leiden).

Map trein verbindingen Java

Tussen Yogyakarta en Bandung rij je al wat dichter langs de bergen, want die heb je wel degelijk op het eiland. Dit is het stuk met de mooiste uitzichten vanuit de trein, uitgestrekte rijstvelden met een enorme rij bergen er direct achter.

Met de trein door Java in Indonesie 1  

Klassen

Reizen per trein door Java is doorgaans erg goedkoop. Je kunt dus makkelijk voor de duurste klasse gaan, waarmee je het meest comfortabel reist. De duurste klasse heet 'Eksekutif' (Executive klasse) in Indonesië. Prijzen van treintickets zijn afhankelijk van het type vervoerder en van het traject.

 

Tickets

Een ticket vanaf Surabaya naar Yogyakarta kost bijvoorbeeld tussen $17 en $50 per persoon, tickets tussen Yogyakarta en Jakarta tussen $30 en $40 per persoon (allemaal eksekutif klasse). Bij de nachttrein heb je een bed waarop je kunt slapen. Bij de kortere trajecten zit je vrij comfortabel in prima stoelen. Je stoelnummer vind je terug op je ticket. Je kunt tickets al vooraf bestellen. Sommige vervoerders bieden dit via hun website aan. Ook kun je vooraf terecht bij een van de treinstations op Java.

Met de trein door Java in Indonesie 2

Wij reserveerden onze tickets enkele weken vooraf via een lokaal reisbureau (Javatourism.com). Zij boden de tickets aan voor nette prijzen en de tickets werden bij aankomst netjes bij ons hotel bezorgd. Wel moesten we een klein bedrag aanbetalen via Paypal, de rest werd ter plekke bij afleveren betaald in het hotel. Je kunt de tickets ook bij diverse Nederlandse reisbureaus boeken.

Met de trein door Java in Indonesie 3

Hieronder een video impressie van de treinreis tussen Yogyakarta en Jakarta (dagtrein):

 

Nacht of dag

In een aantal gevallen kun je ervoor kiezen om de nachttrein te nemen. Het voordeel is dan dat je op de trein slaapt en dus een hotelovernachting bespaart. Een mogelijk nadeel is dat je dan niks van de omgeving meekrijgt.

Met de trein door Java in Indonesie 4  

Stations

De treinstations zijn meestal niet enorm luxe. Het gebruik van de trein is ook erg populair onder de locals en alle stations zijn vooral gericht op de lokale bevolking. Het viel op dat op de meeste stations wel een informatiebalie te vinden was, maar dat niemand er Engels sprak. Ook waren er in veel gevallen geen duidelijke borden, maar moest je het vooral hebben van de omroepster die in Bahasa het vertrek of de aankomst aankondigde. Op de grote stations heb je altijd wel wat winkeltjes, restaurantjes, toiletten en een pinautomaat.

 

Voorzieningen

De voorzieningen op de trein zelf zijn voldoende. Zo had je er stroom (wat een absolute meevaller was), de toiletten waren prima en ook was het er niet te koud (houd er rekening mee dat het vaak erg koud kan worden op de trein). Er komt regelmatig iemand langs die snacks en drankjes verkoopt en verder spraken de conducteurs wel een redelijk woordje Engels.

Met de trein door Java in Indonesie 5  

Kaart Java:

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Indonesië kunt boeken. Populair zijn 333travel, Bali Travel, De Jong Intra, FOX, verre reizen van ANWB en Original Asia. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je tickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda en de tours (bouwstenen) bij Riksja Indonesie. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Indonesië.

 

Alle pagina's over Java: